Näin vauva oppii kielen: taito karttuu kuuntelemalla ja kokeilemalla.

Kun suomalainen au pair hoiti ranskalaisvauvaa, hän kuuli lapsen suusta jotakin perin merkillistä. Hoitajan korviin kantautui selvällä suomen kielellä äitä!, vaikka sekä lapsen vanhemmat että au pair olivat puhuneet lapselle ainoastaan ranskaa.

– Kun lapsi syntyy, hän ei ole ankkuroitunut mihinkään tiettyyn kielelliseen ympäristöön. Ehkä vauva vain kokeili, miltä hän kuulostaa, ja hoitaja tulkitsi kuulemansa oman äidinkielensä kautta, pohtii erikoispuheterapeutti Alisa Ikonen Helsingin yliopiston käyttäytymistieteiden laitokselta.

Vauva tuottaa vokaalimaisia äännöksiä jo paljon ennen varsinaisia sanoja.

– Ensimmäiset äännähdykset ovat sen tyyppisiä kuin ää, ädä, ätä, ättä, joille kuulijat eli useimmiten äiti ja isä antavat merkityksiä.

Juuri näin kieli opitaan: vanhemmat tulkitsevat lapsen tuottamia äännejonoja sanoiksi ja vahvistavat niitä toistamalla sanoja lapsen perässä.

Äänen uudet ääret

Vauva kuulee äitinsä äänen kohtuun ja tunnistaa sen jo ennen syntymäänsä.

– Vauva on altis vuorovaikutukselle, ja kielen kehitys perustuu juuri vuorovaikutukseen. Se näkyy selkeimmin kahden, kolmen kuukauden iässä kun vauva ottaa kontaktia hymyilemällä ja yhdeksän kuukauden paikkeilla, kun lapsi alkaa seurata, kiinnittääkö aikuinen huomiota samaan asiaan kuin hän, Alisa Ikonen kertoo.

Puheen kehitystä edistää, kun aikuinen reagoi äännähdyksiin ja tulkitsee niitä niin kuin kuvittelee lapsen tarkoittavan.

Vauva hankkii taitonsa kantapään kautta eli kuuntelemalla ja kokeilemalla.

– Ensin hän kokeilee äänen ominaisuuksia. Hän rinkuu, murisee ja pärisee ennen kuin suusta pääsee mitään erottuvia äänteitä. Hän maistelee, miltä ääni tuntuu ja mitä hän saa aikaiseksi, kun kiljahtelee ja murahtelee.

Puheen kehitystä edistää, kun aikuinen reagoi äännähdyksiin ja tulkitsee niitä niin kuin kuvittelee lapsen tarkoittavan. Ajan oloon vauva oppii erottelemaan puheen virrasta äänteitä, äänneyhdistelmiä ja sanoja.

– Ensin hän erottaa sävelkulun: ahaa, tuolla tavalla ääni tuossa nyt liikkuu, Alisa Ikonen sanoo.

Pikku hiljaa kyvyt alkavat kehittyä yksityiskohtaisempaan suuntaan, ja lapsi oppii erottelemaan erilaisia äännähdyksiä tai äänteitä, joita hän voi alkaa matkia.

– Ensin vauvan suusta alkaa kuulua ää ää. Tulevat ensimmäiset jokeltelujaksot, kun vauva toistaa yhtä vokaalia ja konsonanttia, esimerkiksi tä-tä. Muuntelevassa jokelteluvaiheessa voi olla eri konsonantteja ja vokaaleja, esimerkiksi tä-ki-mum.

Luovuus kukkii

Ääntelyn kehittymistä ohjaavat yleiset rajoitteet, joissa on kielikohtaisia eroja. Suomen kielessä tyypillinen rajoite on vokaalisointu: samassa sanassa ei ole yleensä etu- (ä, ö, y) ja takavokaaleja (a, o, u).

Rajoitteiden vuoksi lapsi myös yksinkertaistaa vaikeita sanoja.

– Lapsi voi sanoa esimerkiksi pookkana, koska hän on havainnut, että sanan ensimmäisen tavun lopussa on vaikea äänneyhdistelmä rkk, jota hän ei vielä pysty sanomaan. Niinpä hän korvaa sen kahdella vokaalilla, Alisa Ikonen konkretisoi.

Voisi kuvitella, että lapsi oppii ensin ne äänteet, jotka pystyy helpoimmin tuottamaan, mutta kyse on myös siitä, kuinka usein eri äänteitä esiintyy ja kuinka helposti ne puheesta erottaa.

– Klusiilit (p, t, k), jotka paukahtavat, ovat helpommin havaittavissa kuin esimerkiksi h ja j. Siksi suomalaiset lapset helposti puheen kehityksen varhaisvaiheessa pudottavat h:n ja j:n sanan alusta pois.

Lapsi sanoo auva eikä hauva tai una eikä juna. Viimeisenä opitaan lausumaan r ja s ja niihin liittyvät konsonanttiyhtymät sekä yhtymät lj ja hl.

– Ne ovat motorisesti hankalia. R vaatii täsmällistä kielen liikkumista, samoin s, Alisa Ikonen selittää.

Vauva 10/15

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tässä on tilaa molemmille. Isosisko Amanda saa äidinmaitoa muutaman kerran päivässä, Noel aina halutessaan. Kuva: Satu Kemppainen

Kaksivuotias Amanda ja kahdeksankuinen Noel saavat molemmat äidinmaitoa. Tandemimetys on ollut Anna-äidille luonteva valinta.

Tissshh, toteaa Amanda, 2, kömpii äidin syliin ja painaa päänsä tämän kaula-aukkoon. Toisella rinnalla on jo asukas, kahdeksankuinen pikkuveli Noel.

Sisarukset hörppivät maitoa hetken tyytyväisinä, mutta alkavat pian kiskoa toisiaan hiuksista. Anna-äidin ei auta muu kuin pyytää Amandaa menemään isän kanssa piirtämään, jotta veli saa syödyksi.

– Ei laiteta tällä kertaa värikynää korvaan, Kalle-isä muistuttaa.

Vielä kuusi vuotta sitten Annan olisi ollut hankala kuvitella, että hän imettäisi vielä kahtakin lasta yhtä aikaa.

Ada-esikoisen imetystä vaikeutti lonkkaluksaation takia käytetty iso lonkkatyyny. Imetysasentoja oli vaikea löytää, ja kuukauden vanhana Ada siirtyi kokonaan korvikkeelle. Se oli Annalle pettymys.

– Itkin sitä pitkään. Ajattelin jopa, että jos joskus saisin lisää lapsia, en voisi imettää heitäkään – se olisi epäreilua Adaa kohtaan.


Kuka se siellä? Kalle-isä on löytänyt omat tapansa olla lastensa kanssa, vaikka maito tuleekin äidiltä.


Tällä olis nälkä. Myös Amandan lelut pitävät maidosta. Isä ja isosisko Ada ovat leikissä mukana.

Anna ja Adan isä erosivat, kun tyttö oli kahdeksankuinen. Neljä vuotta sitten Anna tapasi Kallen.

Kun pariskunta alkoi odottaa Amandaa, Anna halusi tehdä kaikkensa, jotta aiempi pettymys ei toistuisi. Imetys sujuikin jo ensi hetkistä. Ensimmäiset viikot Annasta tuntui, että vuorokaudessa oli vähemmän sellaisia tunteja, kun hän ei imettänyt. Se ei silti ahdistanut, päinvastoin. Suru esikoisen imetyksestä alkoi vaimeta.

– Adakin oli jonkin aikaa tosi kiinnostunut rinnoistani. Lypsin hänelle maitoa lasiin, ja kyllä Ada sen mielellään joi, mutta ei pyytänyt enää toiste lisää, Anna muistelee.

”Kielteiset tunteet ovat tandemimetyksessä tavallisia, mutta silti siitä tuli paha mieli.”

Jo puolen vuoden päästä Anna oli jälleen raskaana. Hänelle oli heti selvää, että hän haluaisi kokeilla, onnistuisiko tandemimetys eli kahden lapsen imetys yhtä aikaa. Neuvolakin kannusti Annaa jatkamaan voimiensa mukaan, koska kyseessä ei ollut riskiraskaus.

Annan vointi pysyi hyvänä läpi odotuksen, mutta hormonaalisista syistä maito väheni niin paljon, että Amandalle täytyi tarjota myös korviketta. Sinnikkäästi tyttö silti jaksoi tissillä käydä, ja synnytyksen jälkeen kärsivällisyys palkittiin.

– Amandan ilme oli aika autuas, kun hän maidonnousun jälkeen pääsi ensimmäistä kertaa rinnalle, Anna naurahtaa.

Kotona Anna huomasi, että isosisaruksen imetys herätti hänessä myös kielteisiä tunteita.

– Tuntui, että tarvitsen tilaa. Amanda ei antanut Noelin syödä rauhassa, vaan kiskoi veikalta tissiä suusta. Minua ärsytti, ja välillä tuli fyysistäkin pahoinvointia. Nämäkin tunteet ovat tandemimetyksessä tavallisia, mutta silti siitä tuli paha mieli.


Pikkuveljelle myös. ”Välillä, kun Amanda on rinnalla, hän saattaa alkaa kaivaa toista tissiä esiin Noelia varten”, Anna kertoo.

Kun vauva halusi maitoa lähes tauotta ja taaperokin toistakymmentä kertaa päivässä, alkoi Annan pinna pettää. Amandan imetystä oli pakko hiukan äidintahdistaa.

”Amanda saa usein kuulla, mitä noin iso tyttö tissillä tekee, vaikka hän on vielä kovin pieni.”

Anna koki myös helpommaksi, että lapset kävivät rinnalla pääosin eri aikaan. Näin Amandan imetys tuntui taas mukavalta, ja samalla tyttö sai kaipaamaansa omaa aikaa äidin kanssa.

– Nyt imetän Amandaa kolme, neljä kertaa päivässä. Hän saa itse päättää, koska haluaa lopettaa kokonaan.

THL:n mukaan noin kolmasosa suomalaisäideistä imettää vuoden tai pitempään. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee vähintään kahden vuoden imetystä. Rintamaidon ravinteet ja muut terveyshyödyt eivät katoa mihinkään, vaikka imetys jatkuisi vuosia. Pitkä imetys myös esimerkiksi laskee äidin rintasyöpäriskiä. Silti taaperoimetys herättää ennakkoluuloja.

– Nykyään Amanda saa usein kuulla, mitä noin iso tyttö tissillä tekee, vaikka hän on vielä kovin pieni.

Mitä jos äiti haluaa vielä torkkua, kun vauva on jo hereillä? Psykologi Leea Mattila vastaa.

Minulla on nelikuinen aamuvirkku vauva, joka nukkuu pinnasängyssä minun ja mieheni sängyn vieressä. Vauva heräilee aamulla kuuden aikaan, jolloin otan hänet viereeni, että saan itse nukkua vähän pidempään. Yleensä poika nukahtaa vielä noin tunniksi, minkä jälkeen hän herää höpöttelemään, ei itke. Itse haluan jatkaa unia vielä jonkin aikaa ja olenkin puoliunessa kahdeksaan asti.

Käytännössä lapsi siis höpöttelee itsekseen tunnin verran vieressäni ennen kuin nousen ylös sängystä. Voiko hän saada traumoja siitä, että joutuu olemaan yksin hereillä?

Aamutorkku äiti

Leea Mattila vastaa: Monen vauvan vanhempi tietää, millaista unenpuute on. Vauva saattaa herätä kohtuuttoman varhain, ja uni ja riittävä lepo ovat kuitenkin hyvinvoinnille välttämättömiä.

Kerrot, että vauvasi jaksaa tunnin verran itsekseen vieressäsi, kun itse vielä torkut. Tämä on minusta täysin ok! Laiminlyövää se ei ole eikä tuota vauvalle traumatisoitumista, mikäli hän saa muuten hoivaa ja seurustelua tarpeidensa mukaan.

Älä syyllisty liikaa. Vauvaa ei tarvitse viihdyttää joka hetki.

Trauma tarkoittaa sitä, että jokin tilanne on äärimmäisen negatiivinen, avuttomuutta ja ylivoimaista pelkoa tuottava, jolloin psyykkiset suojautumismekanismit eivät riitä. Silloin trauma jää mieleen ja vaikuttaa ihmisen toimintaan yleensä negatiivisesti.

Osaat pohtia vauvan kokemusmaailmaa, mikä kertoo minulle sensitiivisyydestäsi vuorovaikutuksessa. Nelikuinen osaa jo ilmoittaa halutessaan kontaktia. Havahdut kyllä puoliunestasi hänen tarpeisiinsa. Kuuntele ja vastaa vauvan viesteihin, niin välität turvallisuutta.

Vanhemmat ovat kovilla, ja nykymaailmassa vaatimuksia tulee joka suunnasta. Älä syyllisty liikaa. Vauvaa ei tarvitse viihdyttää joka hetki.

Jos vauva vielä yli puolivuotiaana viihtyy yksinään hereillä, on hyvä tarkastella, onko hän muuten passiivisen oloinen ja omissa oloissaan viihtyvä. Siinä tapauksessa hän saattaa tarvita aktivoimista vuorovaikutukseen. Iän karttuessa vauva alkaa myös liikkua, ja silloin on huolehdittava, ettei hän putoa tai pääse satuttamaan itseään vanhemman torkkuessa.

Jos haluat muutosta aamuihinne, helpointa on aloittaa muutos sinusta itsestäsi. Voit yrittää ennättää aiemmin nukkumaan. Yli kolmikuisen unirytmiä voi myös lempeästi pyrkiä ohjailemaan ja kokeilla, saisiko sitä hieman myöhäisemmäksi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.