Vauvat ovat mahdottoman suloisia – ja siihen on syynsä.

Iso pyöreä pää, suukkosuu ja pehmeät posket. Entäs ne sormet ja varpaat, palleroiset käsivarret, ihopoimut ranteissa ja nilkoissa.

Ja pienet kuopat rystysissä ja kyynärpäissä, ne vasta ovat hurmaavat!

Mutta miksi tämä suloisuus? Eivät pikkulapset varmaan turhaan ole niin söpöjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oma on kaunein

Erityisen ihmeellinen on oma vauva, vaikka pikkuisen naama olisikin synnytyksen jäljiltä mustelmilla ja silmät turvoksissa. Miten se tuoksuukin niin hyvälle, ihan vaniljalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyse on luonnon oveluudesta: vauvan näkeminen herättää aikuisessa hoivaamisvietin. Oxfordin yliopistossa tehtyjen tutkimusten mukaan silmien takana oleva aivojen alue reagoi salamannopeasti vauvan tai lemmikin näkemiseen.

Vanhemmassa herää suojeluvaisto, jonka avulla hän jaksaa hoitaa vauvaa, ja niin avuton pienokainen selviää hengissä elämänsä alkuvaiheista.

Vauvan ulkomuoto toimii siis tietynlaisena selkärankareaktion laukaisijana. Koemme vauvan suloisena siksi, että pitäisimme hänestä huolta.

Jo synnytyksen käynnistyessä kohonneet oksitosiinihormonitasot aiheuttavat vahvan hyvänolon ja kiintymyksen tunteen lasta kohtaan.

Pyöreä on helpompi synnyttää

Muillakin eläimillä kuin ihmisellä on sama juttu: eläinlapsen hellyttävä olemus sulattaa emon sydämen ja herättää suojeluvaistot.

Nisäkkäiden kohdalla kyse saattaa olla myös käytännöllisyydestä, sillä pyöreämuotoinen jälkeläinen mahtuu särmikästä paremmin kasvamaan kohdussa, ja sellainen on helpompi myös synnyttää.

Ihmisvauvan erityisen suuri pää liittyy myös siihen, että jo sikiöaikana isoiksi kehittyneet aivot tarvitsevat tilaa.

Se hymyilee!

Suloiseen olentoon on helppo ottaa kontaktia, hymyillä ja leperrellä, olla luontaisesti vuorovaikutuksessa.

Tietysti vauvan hoitaminen on välillä myös vaativaa ja raskasta. Juuri kun valvotut yöt koettelevat eniten vanhempien voimia, noin kuusiviikkoinen vauva palkitsee hoitajansa ja väläyttää hurmaavan ensihymynsä. Ja vanhemmat jaksavat taas mitä tahansa!

Hymyllä on ihmissuvun säilymisen ja evoluution kannalta tärkeä tehtävä, sillä jo parin, kolmen päivän iässä ilmenevien refleksihymyjen uskotaan kehittyneen eräänlaiseksi selviytymiskeinoksi. Vauvan hymy vetoaa vanhempiin, tuottaa mielihyvää ja vahvistaa suojeluviettiä.

Isänsä näköinen

Vanhempaa viehättää oman lapsen ulkonäössä usein se, että lapsi muistuttaa häntä itseään. Asialla on yllättäen merkitystä enemmän isälle kuin äidille, sillä yhdennäköisyys isän kanssa todistaa lapsen olevan hänen omansa. Lapsen synnyttänyt äiti tietää asian varmasti muutenkin.

Vauvan koetaan alussa yleensä muistuttavan enemmän isäänsä kuin äitiään, ja hyvä niin. Näin isässä syntyy tarve pitää huolta ja puolustaa lastaan.

Kiinnostavaa on, että myös isovanhemmat tuntuvat hoitavan lapsenlastaan sitä mieluummin, mitä enemmän tämä muistuttaa heitä itseään. Ai että, sillä on ihan papan nenä ja mummon silmät!

Mitä enemmän vauvassa vaikuttaa ulkonäönkin puolesta olevan omia geenejä, sitä enemmän vauvasta on järkevää pitää huolta oman suvun jatkumisen vuoksi.

Maailman ihanin

Lapseen on rakentunut valmius varmistaa huolenpitonsa ja selviytymisensä myös sitten, kun ulkonäkö alkaa muuttua. Taikasanoja ovat hymyn ohella katsekontakti – ja kyyneleet.  

Taaperoikäinen ei vielä tietoisesti säätele itkuaan, koska itkemättä jättäminen ei olisi selviytymisen kannalta järkevää. Isommalle lapselle itkemättömyys ei tuota enää yhtä suurta uhkaa.

Vanhemmissa on sisäsyntyinen valmius reagoida lapsen itkuun, ja siksi taaperot itkevät hätääntyessään silloinkin, kun itkulle ei olisi varsinaista syytä kuten kipua.

Ja kyllähän se toimii: kukapa meistä voisi vastustaa kyynelistä märkiä untuvaisen pehmeitä poskia. Äiti tai isä tulee ja auttaa.

Asiantuntijana on psykologi Kirsi Kuronen Etelä-Espoon perheneuvolasta

Lähde: Oi, miten ihana (Vauva 2/2012)

Lue myös:

Miten ulkonäkö periytyy vanhemmilta vauvalle?

Näin tyynnytät itkevän vauvan

Suloisuus ei ole vauvan ominaisuus, vaan aivojesi tulkinta. Useat kokevat vauvat suloisiksi, koska se edistää lajin selviytymistä. Vieraista vauvoista ei ole geneettisesti tosin sinulle hyötyä, joten jotkut eivät välitä niistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla