Vauvat ovat mahdottoman suloisia – ja siihen on syynsä.

Iso pyöreä pää, suukkosuu ja pehmeät posket. Entäs ne sormet ja varpaat, palleroiset käsivarret, ihopoimut ranteissa ja nilkoissa.

Ja pienet kuopat rystysissä ja kyynärpäissä, ne vasta ovat hurmaavat!

Mutta miksi tämä suloisuus? Eivät pikkulapset varmaan turhaan ole niin söpöjä.

Oma on kaunein

Erityisen ihmeellinen on oma vauva, vaikka pikkuisen naama olisikin synnytyksen jäljiltä mustelmilla ja silmät turvoksissa. Miten se tuoksuukin niin hyvälle, ihan vaniljalle.

Kyse on luonnon oveluudesta: vauvan näkeminen herättää aikuisessa hoivaamisvietin. Oxfordin yliopistossa tehtyjen tutkimusten mukaan silmien takana oleva aivojen alue reagoi salamannopeasti vauvan tai lemmikin näkemiseen.

Vanhemmassa herää suojeluvaisto, jonka avulla hän jaksaa hoitaa vauvaa, ja niin avuton pienokainen selviää hengissä elämänsä alkuvaiheista.

Vauvan ulkomuoto toimii siis tietynlaisena selkärankareaktion laukaisijana. Koemme vauvan suloisena siksi, että pitäisimme hänestä huolta.

Jo synnytyksen käynnistyessä kohonneet oksitosiinihormonitasot aiheuttavat vahvan hyvänolon ja kiintymyksen tunteen lasta kohtaan.

Pyöreä on helpompi synnyttää

Muillakin eläimillä kuin ihmisellä on sama juttu: eläinlapsen hellyttävä olemus sulattaa emon sydämen ja herättää suojeluvaistot.

Nisäkkäiden kohdalla kyse saattaa olla myös käytännöllisyydestä, sillä pyöreämuotoinen jälkeläinen mahtuu särmikästä paremmin kasvamaan kohdussa, ja sellainen on helpompi myös synnyttää.

Ihmisvauvan erityisen suuri pää liittyy myös siihen, että jo sikiöaikana isoiksi kehittyneet aivot tarvitsevat tilaa.

Se hymyilee!

Suloiseen olentoon on helppo ottaa kontaktia, hymyillä ja leperrellä, olla luontaisesti vuorovaikutuksessa.

Tietysti vauvan hoitaminen on välillä myös vaativaa ja raskasta. Juuri kun valvotut yöt koettelevat eniten vanhempien voimia, noin kuusiviikkoinen vauva palkitsee hoitajansa ja väläyttää hurmaavan ensihymynsä. Ja vanhemmat jaksavat taas mitä tahansa!

Hymyllä on ihmissuvun säilymisen ja evoluution kannalta tärkeä tehtävä, sillä jo parin, kolmen päivän iässä ilmenevien refleksihymyjen uskotaan kehittyneen eräänlaiseksi selviytymiskeinoksi. Vauvan hymy vetoaa vanhempiin, tuottaa mielihyvää ja vahvistaa suojeluviettiä.

Isänsä näköinen

Vanhempaa viehättää oman lapsen ulkonäössä usein se, että lapsi muistuttaa häntä itseään. Asialla on yllättäen merkitystä enemmän isälle kuin äidille, sillä yhdennäköisyys isän kanssa todistaa lapsen olevan hänen omansa. Lapsen synnyttänyt äiti tietää asian varmasti muutenkin.

Vauvan koetaan alussa yleensä muistuttavan enemmän isäänsä kuin äitiään, ja hyvä niin. Näin isässä syntyy tarve pitää huolta ja puolustaa lastaan.

Kiinnostavaa on, että myös isovanhemmat tuntuvat hoitavan lapsenlastaan sitä mieluummin, mitä enemmän tämä muistuttaa heitä itseään. Ai että, sillä on ihan papan nenä ja mummon silmät!

Mitä enemmän vauvassa vaikuttaa ulkonäönkin puolesta olevan omia geenejä, sitä enemmän vauvasta on järkevää pitää huolta oman suvun jatkumisen vuoksi.

Maailman ihanin

Lapseen on rakentunut valmius varmistaa huolenpitonsa ja selviytymisensä myös sitten, kun ulkonäkö alkaa muuttua. Taikasanoja ovat hymyn ohella katsekontakti – ja kyyneleet.  

Taaperoikäinen ei vielä tietoisesti säätele itkuaan, koska itkemättä jättäminen ei olisi selviytymisen kannalta järkevää. Isommalle lapselle itkemättömyys ei tuota enää yhtä suurta uhkaa.

Vanhemmissa on sisäsyntyinen valmius reagoida lapsen itkuun, ja siksi taaperot itkevät hätääntyessään silloinkin, kun itkulle ei olisi varsinaista syytä kuten kipua.

Ja kyllähän se toimii: kukapa meistä voisi vastustaa kyynelistä märkiä untuvaisen pehmeitä poskia. Äiti tai isä tulee ja auttaa.

Asiantuntijana on psykologi Kirsi Kuronen Etelä-Espoon perheneuvolasta

Lähde: Oi, miten ihana (Vauva 2/2012)

Lue myös:

Miten ulkonäkö periytyy vanhemmilta vauvalle?

Näin tyynnytät itkevän vauvan

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vuonna 2014 Meidän Perhe -lehden haastattelussa Maria kertoi, ettei lasten saaminen ollut hänelle ja muusikko Reino Nordinille lainkaan itsestäänselvää.  Kuva: Päivi Ristell
Vuonna 2014 Meidän Perhe -lehden haastattelussa Maria kertoi, ettei lasten saaminen ollut hänelle ja muusikko Reino Nordinille lainkaan itsestäänselvää. Kuva: Päivi Ristell

Kuten kahden aiemmankin lapsen kohdalla, myös nyt arkkitehti ja bloggaaja Maria Nordin aloitti vauvan kanssa vessahätäviestinnän eli vvv:n heti synnytyksen jälkeen.

 – Vessahätäviestinnän periaatteen mukaan vauva on tietoinen kehon toiminnasta jo heti synnyttyään. Tavoite ei ole vaipattomuus, vaan kommunikointi vauvan kanssa.

Marian ja hänen aviomiehensä, muusikko Reino Nordin saivat kolmannen lapsensa noin viikko sitten. Vastasyntyneelä on kulunut koko tähänastisen elämänsä aikana vasta kolme vaippaa, koska sille on tarvetta vain kun poistutaan kotoa. Muuten vauva saa olla ilman vaippaa. Häntä pissitetään lavuaariin tai sitä varten kodista löytyville alustoille.

– Tai vaikka teekuppiin kuten tänä aamuna, Maria naurahtaa.

Vessahätäviestinnässä vanhempi oppii tunnistamaan vauvastaan merkit hädästä kuten vaikkapa vauvan pieni kiljahdus, suun suipistus tai epämukava olo. Sen lisäksi käytetään hyväksi ajoitusta.

– Ja tärkeää on luottaa myös vanhemman intuitioon. Pitää antautua järjen ohi tunteelle ja vaistolle, Maria kertoo.

”Minulle vvv ei ole vaivalloista, vaan vähensi stressiä, koska ymmärrän vauvan viestejä.”

Maria kertoo, että vvv tukee varhaista vuorovaikutusta, ja sen on puolestaan todettu tuovan hyötyä hyvinvoinnille ja terveydelle koko elämän ajan. Maria on tehnyt myös Vaipaton vauva -verkkokurssin aiheesta.

– Minulle vvv ei ole vaivalloista, vaan vähensi stressiä, koska ymmärrän vauvan viestejä. Kaikki vauvani ovat itkeneet tavanomaista vähemmän ja olleet hyvin tyytyväisiä. Uskon että tämä liittyy siihen, että vauvat ovat tulleet ymmärretyiksi. 

Ja sitten, kesken haastattelun, vauvalle tuleekin hätä, ja Maria juttelee vauvalle hellästi: Onko pisuhätä? Pisu tuli nyt, noin just hienosti. Hyvä pisu.

Vierailija

Maria Nordin: ”Vessahätäviestintä on kommunikointia vauvan kanssa”

Vierailija kirjoitti: Tuo on ihan pimeä. Ei kannata ottaa kuuleviin korviinsa näitä absurdeja kasvatusmenetelmiä. Ihan normaali kasvatusmenetelmä ennen kuin teollisuus alkoi tuottaa vaippaa. Ei ole mitään erikoista tai ihmeellistä tässä. Sinä voisit vähän matkustella ja harrastaa vaikka kirjallisuutta jos maailmakuvasi laajenisi sieltä omasta navasta.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tiesitkö, että elokuun lapset ovat monen eri tutkimuksen mukaan poikkeuksellisia? Ehkä se on pitkän kesän lämpö, joka hellii ja kasvattaa heitä äidin kohdussa.

  1. Elokuiset ovat isoja syntyessään! Tutkimuksen mukaan elokuussa syntyneet vauvat ovat keskimääräistä painavampia. Ja tiedoksi: korkea syntymäpaino on hyvä asia, kunhan se ei johdu äidin raskausajan diabeteksestä, koska esimerkiksi verenpainetaudin yhdeksi syyksi on paljastunut pieni syntymäpaino. Alhainen syntymäpaino ja hitaampi kasvu lisäsivät merkittävästi yli 60-vuotiaiden toimintakyvyn vaikeuksia, osoittaa  American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistu suomalaistutkimus.
  2. Elokuiset kasvavat pidemmiksi. Saman tutkimuksen mukaan kesällä, varsinkin loppukesästä syntyneet ovat myös pidempiä aikuisina. Tutkijat näkevät yhteyden pituuskasvun ja kesäraskauden edesauttaman D-vitamiinin saannin välillä.
  3. Elokuisilla on vähemmän mielenterveyden ongelmia. Elokuussa (ja syyskuussa) syntyneillä todetaan muita harvemmin bipolaarinen mielialahäiriö, kertoo vuonna 2012 julkaistu tutkimus. Tutkijat epäilevät, että myös tässä olisi syynä raskausajan lisääntynyt D-vitamiinin saanti, mutta tätä ei ole vielä pystytty näyttämään toteen.
  4.  Elokuun lapset ovat onnekkaita – tai ainakin tuntevat itsensä sellaisiksi. Vuonna 2005 tehdyn tutkimuksen mukaan maalis-elokuussa syntyneet ihmiset kokevat olevansa onnekaampia kuin syys-helmikuussa syntyneet.
  5. Keväällä ja kesällä, eli myös elokuussa, syntyneet ovat tutkimuksen mukaan syksyllä ja talvella syntyneitä positiivisempia.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.