Miten toimia, ettei taaperon tottelemattomuus väsyttäisi vanhempaa?

Puhutko sinäkin kotona seinille? Varsinkin 4–6-vuotias jättää herkästi käskyt ja kiellot vaille huomiota. Lapsi on matkalla isoksi, ja hänelle on tärkeää saada tehdä päätöksiä itsenäisesti. Hän testaa rajojaan: miten pitkälle voin toimia niin kuin minä haluan. Mutta miten toimia, ettei tottelemattomuus väsyttäisi vanhempaa? Ettei homma menisi yksipuoliseksi käskyttämiseksi?

1. Sanat tehoavat lapseen huonommin kuin teot. Vältä huutelua toisesta huoneesta tai kerroksesta vaan kävele lapsen luokse. Silmiin katsominen ja lapsen tasolle meneminen tehoavat paremmin kuin yläilmoista huutelu.

2. Ota varoitustekniikka (1–2–3) käyttöön. Ykkösellä ja kakkosella lapsella on vielä mahdollisuus toimia toivotusti, kolmosella toimitaan vaikka vanhemman avustuksella. Toimii yllättävän tehokkaasti.

3. Esitä pyyntösi selkeästi ja yksinkertaisesti. Joskus lapsi ei noudata aikuisen neuvoja yksinkertaisesti siitä syystä, ettei ymmärrä niitä. Anna ohjeet pienissä paloissa ja yksinkertaisina: ”Aloitetaan sillä, että korjataan lelut paikoilleen” on selkeämpi kehotus kuin ”Siivoa huoneesi”. Näin homma ei tunnu liian suurelta urakalta.

4. Muista: lapsi todennäköisesti toistaa käytöstä, josta häntä on kehuttu. Alle kouluikäiset lapset haluavat miellyttää vanhempiaan, joten kehuminen ja kannustaminen auttavat monessa asiassa.

5. Pyydä lapsi toistamaan käsky.

6. Tartu huumoriin uhkailun ja kiristämisen sijaan. Kun seuraavan kerran lapset sulkevat korvansa, tokaise: Muutan teidät sammakoiksi! Sillä voi olla yllättävän tehokas vaikutus.

Lähde: Pauliina Romppanen, En muuten tule!, Meidän Perhe 6/2012
 

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Lähetä kuva meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt