Koliikki ei ole vanhempien syy, eikä johdu esimerkiksi kokemattomuudesta esikoisen kanssa. Kuva: iStockphoto.
Koliikki ei ole vanhempien syy, eikä johdu esimerkiksi kokemattomuudesta esikoisen kanssa. Kuva: iStockphoto.

Kokeile koliikkivauvan vanhempien kootut konstit.

1. Vauva itkee ja itkee. Onko se koliikkia?

Ihan ensin: Ota esiin kynä ja paperia. Kirjoita ylös itkujen alku- ja päättymisaikoja.

Koliikki tarkoittaa tilannetta, jossa vauva itkee vähintään kolme tuntia päivässä, vähintään kolmena päivänä viikossa ja tämä jatkuu vähintään kolmen viikon ajan.

Koliikkia on suomalaistutkimuksen mukaan 13 prosentilla vauvoista.

Koliikin on ajateltu johtuvan vatsavaivoista, mutta syytä ei tiedetä. Todennäköisesti syitä on monia: Suoliston kypsymättömyys sulattamaan ravintoa, mahdollinen lehmänmaitoallergia ja hermoston yleinen kehittymättömyys.

Jotkut arvelevat, että itkua voisi aiheuttaa myös kaulan kiertäjähermoon synnytyksessä tullut pinne. Todennäköisesti koliikki on monen oireen vyyhti, joka helpottuu kun vauva kasvaa. Koliikkia voi ajatella työnimenä terveen vauvan selittämättömälle ja kovalle itkuisuudelle.

Kaikkien vauvojen itkuisuus lisääntyy kahden viikon iässä. Alle kolmen kuukauden ikäinen vauva itkee tavallisesti kaksi tuntia päivässä – eikä se ole poikkeuksellista. Koliikkia on suomalaistutkimuksen mukaan 13 prosentilla vauvoista.

D-vitamiinitipat eivät aiheuta vatsanväänteitä, vaikka moni niin luulee.

Vauva itkee myös perustarpeidensa takia, eli kun vauvalla on nälkä, väsymys tai muutoin hankala olla. Huomaa, että D-vitamiinitipat eivät aiheuta vatsanväänteitä, vaikka moni niin luulee. Niiden aloitus vain osuu yhteen yleisen itkuisuuden lisääntymisen kanssa kahden viikon iässä.

2. Mistä tiedän, ettei vauvaa satu?

Se täytyy ensin selvittää lääkärissä. Itkuun voi olla hoidettava syy: infektio, suolisto-oireet tai allergia, ja ne täytyy sulkea pois. Monen vanhemman kokemus on, että aivan pikkuvauvan korvaongelmissa paras apu on erikoistunut korvalääkäri tai lastenlääkäri.

Vanhemman oloa helpottaa, kun on selvitetty ettei kyseessä ole kipua aiheuttava sairaus.

3. Onko mitään lääkettä?

Ei, lääkettä ei ole. Mutta joitakin valmisteita kannattaa kokeilla. Anna vauvalle probiootteja eli maito-happobakteereja. Niitä voi ostaa apteekista tippoina.

Useat tutkimukset osoittavat probioottien vähentävän koliikkioireita ainakin osalla vauvoista.

Useat tutkimukset – esimerkiksi Anna Pärtyn tuore lastentautiopin väitöskirjatutkimus – osoittavat probioottien vähentävän koliikkioireita ainakin osalla vauvoista.

Vatsanväänteisiin voivat auttaa myös dimetikonitipat. Lääkeaine vähentää kaasukuplien muodostumista ja auttaa kuplia hajoamaan. Pienemmät kuplat kulkeutuvat helpommin eteenpäin suolistossa. Tipat, jotka tunnetaan myös nimellä simetikoni, annetaan vauvalle ennen maitoa.

4. Kokeilenko kohinaa?

Suhise ässää tai laita hiustenkuivaaja tai tiskikone hurisemaan. Ääni saa olla voimakas: jotkut vauvat rauhoittuvat imurin kohinaan, pyykkikone jylläykseen tai auton hurinaan.

Älypuhelimiin myydään sovelluksia, jotka soittavat kohinaa, joka jäljittelee vauvan äidin mahassa kuulemia ääniä.

5. Mitä muuta voin tehdä?

Monen koliikkivanhemman kokemus on, että vauvaa rauhoittaa hyvän asennon löytäminen.

Kokeile vauvan kapalointia. Katso ohje. Moni vauva tuntee olonsa turvalliseksi kapalossa. Moni koliikkivauva myös viihtyy paremmin kyljellään tai sylissä vatsallaan vanhemman käsivarren päällä.

Kokeile rytmistä keinuttelua sylissä (voit pomppia jumppapallon päällä) tai kantoliinassa. Usein vauva viihtyy parhaiten vanhemman lähellä. Kantoliinassa pystyasento (kietaisuristi) on usein hyvä.

Koliikkivauvoille nukahtaminen on vaikeaa, samoin pysyminen unessa.

Koliikkivauvoille nukahtaminen on vaikeaa, samoin pysyminen unessa. Sitä voi auttaa päivärytmi ja pimeys yöllä. Muista tutut neuvot: pidä ärsykkeet vähissä ennen nukkumaanmenoa, ja vaihda vaippa yöllä laittamatta valoja.

Koliikkivauvat heräävät usein päiväunilta parissakymmenessä minuutissa, ja nukkuvat parhaiten rattaissa ulkona. Usein pisimmät unet onnistuvat vaunuissa – kunhan ne liikkuvat ja tärisevät.

Vuorottele vaunulenkeillä toisen vanhemman tai läheisten kanssa. Vauva voi nukkua vaunuissa silloin tällöin myös sisällä.

6. Auttaako hieronta?

Jatkuva itkeminen voi saada vauvassa aikaan lihasjännitystä. Hieronta rentouttaa, tuottaa mielihyvää, edistää suoliston toimintaa ja helpottaa ilmavaivoja. Ohjeet vauvahierontaan.

Raskaiden koliikkikuukausien aikana on hyvä löytää helliä hetkiä vauvan kanssa.

Hieronta on mukavaa myös vanhemmalle. Raskaiden koliikkikuukausien aikana on hyvä löytää helliä hetkiä vauvan kanssa. Itkun ja oman voimattomuuden ja väsymyksen hetkinä hyvä vuorovaikutus vauvan kanssa ei onnistu.

Koliikki on yleisin syy siihen, että vanhemmat vievät vauvan vyöhyketerapiaan. Tutkittua tietoa sen tehosta ei ole – mutta se toimii ainakin kuten hieronta, ja rentouttaa vauvaa.

7. Vauva hakee lohtua imetyksestä. Onko se hyvä asia?

Ainakin se on hyvin tavallista. Mutta jos vauva syö lohdun takia koko ajan, vatsaoireita tulee. Jos imetät ja maitoa tulee runsaasti ja suihkuamalla, imetä yksi rinta kerrallaan tai kaksi tuntia samasta rinnasta. Tämä voi auttaa vauvan vatsaoireita. Lohtua voi antaa myös tutti.

Röyhtäytä vauva hyvin ja monta kertaa. Kokeile, onko vauvan helpompi olla ruokailun jälkeen sylissä pystyasennossa.

8. En jaksa kokeilla enää mitään. Haittaako se?

Jos uusien keinojen etsintä stressaa, älä etsi. Tärkeintä on jaksaa nämä viikot, jotta koliikki hellittää. Vaikka itku on raskasta, vauva nauttii läheisyydestäsi ja hoivasta. Koliikki menee ohi, eikä vauvalle jää siitä muistikuvia tai seurauksia.

otta on, että koliikki rajoittaa esimerkiksi ystävien tapaamista. Koko ajan itkevän vauvan kanssa on vaikea käydä edes kaupassa.

Raskasta on myös se, jos läheiset vähättelevät ongelmaa. Koliikki ei ole vanhempien syy, eikä johdu esimerkiksi kokemattomuudesta esikoisen kanssa. Totta on, että koliikki rajoittaa esimerkiksi ystävien tapaamista. Koko ajan itkevän vauvan kanssa on vaikea käydä edes kaupassa.

Koliikki vaikuttaa käytännössä aina kielteisesti jaksamiseen ja parisuhteeseen. Kun tilanne on päällä, anna itsellesi ja puolisollesi armoa. Kumpikin tuntee olonsa uupuneeksi ja avuttomaksi. Jälkeenpäin nämä kuukaudet voivat jäädä mieleen yhteisenä koitoksena, josta selvisitte.

Lähteet: Hanna Mäkelä ja Titta Mäkinen: Vanhempien kokemuksia koliikin hoidosta, vaikutuksista ja siitä selviytymisestä. Anna Pärtyn väitöskirja Imeväisen koliikki-itku ja gastrointestinaalikanava, syyt, seuraukset ja hoito.

Vierailija

Koliikkia? Tämän voit tehdä

Esikoinen huusi synnäriltä lähtien aina kolmen kuukauden ikään saakka yhtä mittaan. Neuvolassa asiaan ei mitenkään otettu kantaa, koska meille nuorille vanhemmille sen nyt vain kuuluvan asiaan. Kolmen kuukauden jälkeen alkoi tulla veristä ripulia todella paljon ja onneksi vaihtunut terkka ohjasi tutkimuksiin. Lopulta lapsella todettiin suolisto-oireinen maitoallergia ja välttämisdieetin avulla lapsi muuttui ihan erilaiseksi! Lapsen koliikki on todella eristävää: kylään tai kauppaan...
Lue kommentti

Koliikkia? Tämän voit tehdä

Syynä nyt voi olla mikä tahansa. Mun pojalla taisi syynä olla myöhemmin löytynyt synnynnäinenhydronefroosi, ja siitä aiheutunut munuaisaltaan laajeneminen. Se tapahtui ensimmäisinä viikkoina, eikä munuaisen koko palaudu koskaan normaaliksi. Tai sitten ei. Maagisesti itku loppui kuin seinään 2 päivää ennen 3kk ikää. Jatkuvasti itkevä lapsi muuttui hymyileväksi jokeltajaksi. On 15 v nyt eikä yhtään allergiaa.
Lue kommentti