Kerrospukeutumisen jujuna on hyvä lämmöneristys. Kun materiaalit ovat kautta linjan kosteutta hylkiviä, leikki sujuu kelillä kuin kelillä. Kuva: iStockPhoto.
Kerrospukeutumisen jujuna on hyvä lämmöneristys. Kun materiaalit ovat kautta linjan kosteutta hylkiviä, leikki sujuu kelillä kuin kelillä. Kuva: iStockPhoto.

Pakkasilla lämmittää parhaiten useampi vaatekerta. Kerrospukeutumisen jujuna on hyvä lämmöneristys.

Vaatetta vaatteen päälle

Kerrospukeutumisen toimintaperiaate on yksinkertainen: alusasu siirtää hikoilun aiheuttamaa kosteutta iholta seuraaviin kerroksiin, välikerros lämmittää ja ulkokerros suojaa.

Kerrospukeutumisen jujuna on hyvä lämmöneristys. Kun materiaalit ovat kautta linjan kosteutta hylkiviä, leikki sujuu loskakeleilläkin. Vaatetusta valittaessa kannattaa huomioida myös lapsen tapa liikkua pihamaalla. Siinä missä yksi touhuaa taukoamatta, toinen pysyy paikoillaan pitkiä aikoja. Myös lasten kyky sietää kylmyyttä vaihtelee. 

Alusasu siirtää kosteutta

Ihoa vasten sopivat kosteutta hylkivät materiaalit, tekokuiduista esimerkiksi polyesteri tai polypropeeni. Myös ohuesta villasta valmistetut alusvaatteet ovat miellyttävän tuntuisia. Villa siirtää ja imee kosteutta, mutta lämmittää märkänäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valikoimissa on lisäksi silkkisiä, villa-silkkisiä sekä bambukuidusta valmistettuja alusasuja, joiden kosteuden imuominaisuudet ovat huomattavasti puuvillaa parempia. Ne tuntuvat kostuessaankin kuivilta, kun puuvillaisesta alusasusta tulee nihkeä ja kylmä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Välikerros lämmittää

Vaatetuksen välikerros sitoo kosteutta sekä siirtää sitä eteenpäin kuorikerrokseen. Koska välikerros toimii eräänlaisena tasapainottajana alus- ja päälliskerroksen välillä, vaatteiden tulee olla väljiä. Näin ilma pääsee paremmin kiertämään.

Lisää ja vähennä välikerroksia lämpömittarin mukaan. Vaihtoehtoina voi esimerkiksi olla puuvillapusero tai college-housut. Villa- tai fleecehaalari lämmittää kovemmilla pakkasilla. 

Päälliskerros suojaa

Päällimmäinen vaatekerros, toppahaalari tai kaksiosainen puku, suojaa tuulelta, tuiskeelta ja kosteudelta. Pikkupakkasilla taapero pärjää pelkällä kuoripuvulla mainiosti, mikäli alemmat kerrokset toimivat ja niitä on tarpeeksi.

Leikki-ikäisen talvihaalarilta vaaditaan paljon, sillä varsinkin eteläisen Suomen leudot ja vähälumiset talvet pistävät kamppeet kovalle koetukselle. Sepelikivi ja roska rikkovat nopeasti heikomman materiaalin, joten kannattaa valita puku, jossa on korkea hankauskestävyys. Tämän lisäksi materiaalin on hyvä olla sekä hengittäväa että kosteussuojattu. Laadukas puku säilyy ehjänä pienemmille sisaruksille ja on myös siinä mielessä hintansa väärti.

Pää, olkapää, peppu...

Jos lapsen niska ja kaula tuntuvat kylmiltä, hänellä on vilu. Pään, niskan ja kaulan suojaat parhaiten kaulurilla, kaulaliinalla tai hupulla.
Pään alueelta varsinkin ohimot ja korvat ovat alttiita paleltumiselle, joten ne ovat peitettävä huolella, etenkin kovassa viimassa. Villainen kypärähattu, jossa on korvien kohdalla vahvikkeet, lämmittää ja suojaa näppärästi herkästi paleltuvat alueet. Pakkasvoiteiden käyttöä ei nykyisin suositella. 

Kädet pysyvät lämpiminä kirpeällä pakkassäällä mikrohuokoisten, tuulta ja kosteutta pitävien, pitkälle yli ranteen ulottuvien talvirukkasten tai vuorillisten nahkarukkasten avulla. Kun elohopea on jo reippaasti miinuksella, rukkasten alle kannattaa laittaa villalapaset. Leudon sään lumileikeissä on toimivin kurahanskojen ja villalapasten yhdistelmä.

...polvet varpaat

Kosteus on pienen ulkoilijan pahin vihollinen ja se tulee pitää loitolla myös jaloista. Gore-tex -talvikengät pitävät jalat lämpiminä ja kuivina niin pakkasilla kuin vesikeleillä. Markkinoilla on Gore-tex -kenkien lisäksi myös muita hyviä vaihtoehtoja, jotka eivät pidä vettä sataprosenttisesti, mutta lämmittävät tarpeeksi kuivan koleilla keleillä. Hyvä talvikenkä on paksupohjainen, päkiän kohdalta joustava ja kantapäätä tukeva. Siinä tulee olla riittävästi väljyyttä ja noin 1,5 senttimetriä kasvuvaraa.

Gore-tex -kenkien kanssa suositellaan hikikosteutta siirtäviä keinokuitusukkia, jossa on lisänä lämmittävä villakerros. Puuvillasukat keräävät kosteutta ja kylmettävät jalan nopeasti. Villasukat voidaan sujauttaa myös Gore-tex -kenkien alle kireillä pakkasilla. Talvikenkien on hyvä antaa välillä levätä, joten vähintään kahdelle parille on käyttöä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla