Kerrospukeutumisen jujuna on hyvä lämmöneristys. Kun materiaalit ovat kautta linjan kosteutta hylkiviä, leikki sujuu kelillä kuin kelillä. Kuva: iStockPhoto.
Kerrospukeutumisen jujuna on hyvä lämmöneristys. Kun materiaalit ovat kautta linjan kosteutta hylkiviä, leikki sujuu kelillä kuin kelillä. Kuva: iStockPhoto.

Pakkasilla lämmittää parhaiten useampi vaatekerta. Kerrospukeutumisen jujuna on hyvä lämmöneristys.

Vaatetta vaatteen päälle

Kerrospukeutumisen toimintaperiaate on yksinkertainen: alusasu siirtää hikoilun aiheuttamaa kosteutta iholta seuraaviin kerroksiin, välikerros lämmittää ja ulkokerros suojaa.

Kerrospukeutumisen jujuna on hyvä lämmöneristys. Kun materiaalit ovat kautta linjan kosteutta hylkiviä, leikki sujuu loskakeleilläkin. Vaatetusta valittaessa kannattaa huomioida myös lapsen tapa liikkua pihamaalla. Siinä missä yksi touhuaa taukoamatta, toinen pysyy paikoillaan pitkiä aikoja. Myös lasten kyky sietää kylmyyttä vaihtelee. 

Alusasu siirtää kosteutta

Ihoa vasten sopivat kosteutta hylkivät materiaalit, tekokuiduista esimerkiksi polyesteri tai polypropeeni. Myös ohuesta villasta valmistetut alusvaatteet ovat miellyttävän tuntuisia. Villa siirtää ja imee kosteutta, mutta lämmittää märkänäkin.

Valikoimissa on lisäksi silkkisiä, villa-silkkisiä sekä bambukuidusta valmistettuja alusasuja, joiden kosteuden imuominaisuudet ovat huomattavasti puuvillaa parempia. Ne tuntuvat kostuessaankin kuivilta, kun puuvillaisesta alusasusta tulee nihkeä ja kylmä. 

Välikerros lämmittää

Vaatetuksen välikerros sitoo kosteutta sekä siirtää sitä eteenpäin kuorikerrokseen. Koska välikerros toimii eräänlaisena tasapainottajana alus- ja päälliskerroksen välillä, vaatteiden tulee olla väljiä. Näin ilma pääsee paremmin kiertämään.

Lisää ja vähennä välikerroksia lämpömittarin mukaan. Vaihtoehtoina voi esimerkiksi olla puuvillapusero tai college-housut. Villa- tai fleecehaalari lämmittää kovemmilla pakkasilla. 

Päälliskerros suojaa

Päällimmäinen vaatekerros, toppahaalari tai kaksiosainen puku, suojaa tuulelta, tuiskeelta ja kosteudelta. Pikkupakkasilla taapero pärjää pelkällä kuoripuvulla mainiosti, mikäli alemmat kerrokset toimivat ja niitä on tarpeeksi.

Leikki-ikäisen talvihaalarilta vaaditaan paljon, sillä varsinkin eteläisen Suomen leudot ja vähälumiset talvet pistävät kamppeet kovalle koetukselle. Sepelikivi ja roska rikkovat nopeasti heikomman materiaalin, joten kannattaa valita puku, jossa on korkea hankauskestävyys. Tämän lisäksi materiaalin on hyvä olla sekä hengittäväa että kosteussuojattu. Laadukas puku säilyy ehjänä pienemmille sisaruksille ja on myös siinä mielessä hintansa väärti.

Pää, olkapää, peppu...

Jos lapsen niska ja kaula tuntuvat kylmiltä, hänellä on vilu. Pään, niskan ja kaulan suojaat parhaiten kaulurilla, kaulaliinalla tai hupulla.
Pään alueelta varsinkin ohimot ja korvat ovat alttiita paleltumiselle, joten ne ovat peitettävä huolella, etenkin kovassa viimassa. Villainen kypärähattu, jossa on korvien kohdalla vahvikkeet, lämmittää ja suojaa näppärästi herkästi paleltuvat alueet. Pakkasvoiteiden käyttöä ei nykyisin suositella. 

Kädet pysyvät lämpiminä kirpeällä pakkassäällä mikrohuokoisten, tuulta ja kosteutta pitävien, pitkälle yli ranteen ulottuvien talvirukkasten tai vuorillisten nahkarukkasten avulla. Kun elohopea on jo reippaasti miinuksella, rukkasten alle kannattaa laittaa villalapaset. Leudon sään lumileikeissä on toimivin kurahanskojen ja villalapasten yhdistelmä.

...polvet varpaat

Kosteus on pienen ulkoilijan pahin vihollinen ja se tulee pitää loitolla myös jaloista. Gore-tex -talvikengät pitävät jalat lämpiminä ja kuivina niin pakkasilla kuin vesikeleillä. Markkinoilla on Gore-tex -kenkien lisäksi myös muita hyviä vaihtoehtoja, jotka eivät pidä vettä sataprosenttisesti, mutta lämmittävät tarpeeksi kuivan koleilla keleillä. Hyvä talvikenkä on paksupohjainen, päkiän kohdalta joustava ja kantapäätä tukeva. Siinä tulee olla riittävästi väljyyttä ja noin 1,5 senttimetriä kasvuvaraa.

Gore-tex -kenkien kanssa suositellaan hikikosteutta siirtäviä keinokuitusukkia, jossa on lisänä lämmittävä villakerros. Puuvillasukat keräävät kosteutta ja kylmettävät jalan nopeasti. Villasukat voidaan sujauttaa myös Gore-tex -kenkien alle kireillä pakkasilla. Talvikenkien on hyvä antaa välillä levätä, joten vähintään kahdelle parille on käyttöä.

Vauva 12/2009

Taaperon hampaat uppoavat äidin reiteen ja päiväkotikaverin käsivarteen. Miten vanhemman pitäisi reagoida?

1. Kiukuttaa!

Yleensä pieni lapsi puree, koska hän ei vielä osaa muuten käsitellä tunteitaan, eivätkä kielelliset kyvyt riitä pahan mielen ilmaisemiseen. Puraisu on tehokas tapa saada kaveri irrottamaan otteensa himotusta lelusta tai kertoa vanhemmalle, että nyt en ole tyytyväinen.

Lapsen tunnetaidot kehittyvät, kun vanhemmat opettavat häntä hallitsemaan tunteitaan. Halaa tai ota lapsi syliin ja selitä, että nyt sinua harmittaa, kun et päässytkään leikkimään haluamallasi autolla. Lasta voi myös opettaa itse säätelemään kiukkua esimerkiksi puristamalla kädet tiukkaan nyrkkiin. Yleensä pureminen vähenee kolmen ikävuoden kieppeillä, kun ilmaisutaidot kehittyvät.

2. Pikainen puolustautumiskeino

Pureminen saattaa olla myös itsepuolustuksen muoto, jos lapsi jää esimerkiksi isompien leikkikavereidensa jalkoihin.

On tärkeää sanoa napakasti lapselle, että purra ei saa, koska se sattuu. Jos lapsi kuitenkin käyttää puremista puolustuskeinona esimerkiksi isompiaan vastaan, tarkkaile leikkejä ja varmista, ettei lapsi jää altavastaajaksi. Jokaista ristiriitatilannetta ei tarvitse siivota lapsen elämästä, mutta on vanhemman vastuulla valvoa, miten lapset kohtelevat toisiaan leikissä.

3. Huomio tänne, heti

Puremisesta voi tulla myös huomion hakemisen väline: lapsi kokee ehkä olevansa kurjien tunteidensa kanssa aivan yksin maailmassa eikä tunne selviävänsä siitä. Silloin pureminen on tapa saada vanhempi kiinnittämään huomionsa lapseen.

On tärkeää, että vanhemman reaktio on tasapainoinen: lasta saa ja täytyy kieltää, mutta kiukkuiseen reaktioon ei kannata juuttua liian pitkäksi aikaa. Vaikka lapsen pureminen saattaa suututtaa ja hävettää, yritä työntää omat negatiiviset tunteesi syrjään ja keskity empatiaan. Näin autat lasta oppimaan tunteiden käsittelyä.

4. Stressi purkautuu

Jos pureminen yhtäkkiä lisääntyy, syy voi löytyä lapsen arjesta. Muutto, päiväkotiryhmän vaihto tai muu elämänmuutos voi aiheuttaa lapselle stressiä, jota hän purkaa puremalla.

Yritä vähentää stressiä niin paljon kuin voit. Anna lapselle paljon aikaa ja syliä. Jos lapsi puree paljon, voi hampaisiin yrittää kiinnittää huomiota rakentavalla tavalla silloin, kun itse puremistilanne ei ole päällä. Tarjoa vaikka porkkanaa rouskuteltavaksi tai purulelua jäystettäväksi. Hampaita voi myös ihailla tai keskustella lapsen kanssa siitä, mitä kaikkea mahtavaa hampailla voi tehdä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Imettävän äidin kannattaa suosia hajustettomia tuotteita, sillä äidin tuoksu on vauvalle mieluisin.

1. Synnytyksen jälkeen iho muuttuu

Hormonimuutokset voivat tehdä raskausajan heleän kasvojen ihon rasvaiseksi ja näppyläiseksi synnytyksen jälkeen. Voit siis joutua huolehtimaan ihonhoidostasi tavallista tarkemmin.

Sampoot ja saippuat sisältävät tensidejä, puhdistavia aineita, jotka kuivattavat ihoa herkästi. Käytä siis keholle ja hiuksille vain tarvittava määrä pesuainetta. Normaalin ihon kosteuttamiseen riittää tavallinen, mieto tai hajusteeton kosteusvoide.

Kosteusvoidetta voi tarvittaessa levittää myös rinnoille, mutta vältä rinnanpään ja nännipihan aluetta. Ensinnäkin kosteusvoide maistuu vauvan suussa pahalta, ja toisekseen voiteen ainesosat päätyvät vauvan elimistöön. Vauva voi herkistyä ja allergisoitua näille aineille. Vastasyntyneen hajuaisti on tarkka, ja voimakkaat hajusteet imetyksen alkutaipaleella voivat häiritä vauvaa. Maidon ja äidin ominaistuoksu on vauvalle mieluisin.

2. Raskausarvet vaalenevat ajan kanssa

Imetyksen alussa rinnat saattavat tarvita suojaa ennen kuin ne tottuvat imetykseen. Rasvainen rintamaito suojaa ihoa, kun levität maitotipan rinnanpäälle imetyksen jälkeen. Toinen vaihtoehto on lanoliini eli lampaanvillarasva, joka on paksumpaa ja antaa erityisen suojan aroille rinnanpäille. Lanoliinivoidetta saa apteekista, ja sitä ei tarvitse pestä pois ennen imetystä.

Jos rinnanpäät ovat todella kipeät tai haavautuneet, kokeile väliaikaisesti rintakumia.

Raskauden aikana iho paikoitellen venyy ja voi kutista. Ihoon jää tavallisesti raskausarpia, eli venymäarpia, jotka ajan mittaan vaalenevat ja muuttuvat huomaamattomimmiksi. Raskaana oleville tarkoitettuja ihonhoitotuotteita voi käyttää myös imetyksen aikana.

Arpigeeliä, joka on tarkoitettu leikkausarville, voi halutessaan käyttää mahdolliseen sektioarpeen. Geeliä saa kuitenkin käyttää vasta, kun haava on kokonaan parantunut.


3. Tuoksuttomat tuotteet ovat vauvalle parhaita

Miedot tai hajusteettomat tuotteet ovat vauvan kanssa paras valinta. Vauvan vaatteet pestään ja huuhdellaan aina hajusteettomilla tuotteilla, sillä vauvan iho on hyvin herkkä. Hajusteettomat tuotteet ovat hyväksi myös äidin iholle. Annostele pyykinpesuainetta ja huuteluainetta vain tarvittava määrä, niin vaatteisiin ei jää pesuainejäämiä.

Luonnonkosmetiikka on hyvä valinta sekä raskaana oleville että imettäville äideille, sillä se ei sisällä ftalaatteja, parabeeneja tai synteettisiä ainesosia.

  • Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.