Kerro itsellesi: ”Tämä on pelkkä tunne. Se ei tapa eikä vahingoita minua. Meillä ei ole oikeasti hätää." Kuva: iStockphoto.
Kerro itsellesi: ”Tämä on pelkkä tunne. Se ei tapa eikä vahingoita minua. Meillä ei ole oikeasti hätää." Kuva: iStockphoto.

On luonnollista, että pieni vauva herättää äidissä rakkauden mutta ehkä myös pelon tunteita.

Pienen vauvan läheisyys voi tuntua äidistä jännittävältä, jopa pelottavalta. Vaikka hän kuinka haluaisi keskittyä sylittelemään ja silittelemään vauvaa, mieli surraa ylikierroksilla ja olo on levoton.

Miten äiti voi opetella rauhoittamaan itsensä vauvan kanssa? Psykologi, psykoterapeutti ja vauvaperhetyön asiantuntija Hannele Törrönen kertoo parhaimmat ohjeet.

1. Hyväksy tunteesi. Vauvan äidissä, ja isässä, herättämät tunteet ovat valtavan suuria, niin hyvässä kuin pahassakin. Niin kuuluu ollakin. Rakkauden tunne lasta kohtaan voi tuntua ylitsepääsemättömän isolta, mutta niin myös esimerkiksi turvattomuuden tai avuttomuuden tunne.

Vauvan lähellä tuntemasi pelko voi johtua siitä, että samaistut liikaa vauvan hätäiseen puoleen.

Vaikka tunne tuntuu suurelta, se ei tarkoita, että teillä olisi oikeasti pelättävää. Kerro itsellesi: ”Tämä on pelkkä tunne. Se ei tapa eikä vahingoita minua. Meillä ei ole oikeasti hätää."

2. Suunnittele ja tsemppaa. Mieti, mitkä arjen asiat jännittävät ja pelottavat sinua eniten. Suunnittele jo etukäteen, mikä sinua auttaisi selviytymään tiukissa tilanteissa. Helpottaisivatko musiikin kuuntelu tai hengitysharjoitukset oloasi?

Etsi sanoja pelollesi – tunnustele, miltä se tuntuu. Jos mahdollista, jaa tunteesi jonkun toisen kanssa. Sekin voi helpottaa. 

Tarkkaile sisäistä puhettasi: onko se pelkkää katastrofipuhetta ”olen huono” tai ”en pärjää”. Pysäytä tämä puhe ja yritä keskittyä myönteiseen ja tosiasioihin: ”Nyt on tiukka paikka, mutta olen selvinnyt aina ennenkin.” ”Valoa kohti.”

Jatkuva katastrofipuhe vain lietsoo pelon kehää entistä pahemmaksi.

3. Ole lempeä itsellesi. Ahdistunut purkaa yleensä oloaan liikaan tekemiseen tai vaihtoehtoisesti ei tee mitään.

Mieti, miten saisit tehtyä arkesi sellaiseksi, että se tuntuisi mahdollisimman helpolta. Neuvo ”lepää niin paljon kuin mahdollista” on aina yhtä ajankohtainen. Jos se ei toimi, niin muista: Mitä ikinä vauvavuosi tuokaan, mukaan voi ainoastaan heittäytyä. 

Arjen helpottamiskeinot voivat olla pieniä, mutta silti suuria: pese pyykit harvemmin, osta lapselle purkkiruokaa ja itsellesi valmisruokaa.

4. Anna vauvan auttaa. Vauvasta voi etsiä yhteistyökumppania, sille voi puhua ja selittää asioita. Vauva on sinun puolellasi.

Etsi tietoa vauvan kehitysvaiheista. Tämä helpottaa ymmärtämään vauvaa ja kohdistamaan siihen todenmukaisempia odotuksia. Vauvat itkevät, kyllä, mutta iltaitkut ovat yleisempiä pienillä kuin vähän isommilla lapsilla. Juuri kävelemään oppinut on niin kiinnostunut maailmasta, että sitä voi olla vaikea saada illalla nukahtamaan. Tämäkään vaihe ei kestä loputtomiin.

Etsi apua, jos tuntuu liian raskaalta

Muista kuitenkin: jos alat kokea vauvan niin pelottavaksi, ettei sinun tee mieli pitää häntä lähelläsi, puhu asiasta esimerkiksi neuvolassa. Oma pelokkuutesi muokkaa mielessäsi kuvaa lapsestasi toisenlaiseksi kuin mitä hän todellisuudessa on. Kun saat pelostasi niskalenkin, oleminen vauvan lähellä tuntuu helpommalta ja hyvältä.

Samoin jos huonoja hetkiä vauvan kanssa tuntuu olevan enemmän kuin hyviä, puhu asiasta ulkopuoliselle. Niitä hyviä hetkiä kannattaa tavoitella, ne ovat sen arvoisia!

Lue lisää: Hannele Törrönen, Vauvan kanssa vanhemmiksi – Selviytymisen ja ilon kirja. Kirjapaja, Helsinki, 2015.

Suuhygienisti neuvoo, miten vauvan ja taaperon hampaita suojataan reikiintymiseltä.

6 kk: ensimmäinen hammas puhkeaa

Jo ennen ensimmäistä hammasta ikeniä kannattaa harjailla kevyesti iltapesun yhteydessä, jotta hammasharja tulee lapselle tutuksi. Hyvä harja on mahdollisimman pehmeä.

Ensimmäinen hammas puhkeaa yleisimmin 6–8 kuukauden iässä. Puhkeavat hampaat reikiintyvät pysyviä hampaita herkemmin, sillä niiden kiille ei ole vielä täysin kovettunut. 

Kun hampaita jo on, päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa. Toisella riittää vesipesu.

Imetys kannattaa ajoittaa kiinteän ruuan yhteyteen, jotta happohyökkäysten määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. Jos lapsella on tapana hörpätä maitoa öisin useita kertoja vielä yhden ikävuoden korvilla, äidinmaidon sokerikin voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Omaa lusikkaa ei pidä laittaa vauvan suuhun eikä haukata samaa evästä, jotta ei siirrä lapselle hampaita reikiinnyttävää kariesbakteeria. Vanhempi voi pienentää tarttumisriskiä syömällä säännöllisesti täysksylitolipurukumia.

Ksylitolipastilleja vauva voi alkaa pureskella ruuan jälkeen heti, kun se häneltä onnistuu. Pienelle pastilli kannattaa puolittaa.

Päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa

1-vuotias: sokeria säästeliäästi

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella uusia maitohampaita. Reikiä aiheuttavat bakteerit viihtyvät erityisesti poskihampaiden muhkuraisilla pinnoilla ja hammasväleissä, jonne sokeripitoisista välipaloista ja mutusteltavista, kuten kekseistä, pullista ja rusinoista, jää niille ravintoa pitkiksi ajoiksi.

Suun kannalta suositeltavin on 4–6 ateriakertaa päivässä. Jos herkkuja tai mehua on tarjolla, ne on hyvä nauttia aterioiden jälkiruokana. Jos suun happamuus laskee useita kertoja napostelun takia, hampaiden kiille pääsee liukenemaan.

Jos taapero syö tuttia, sen käyttöä kannattaa pikku hiljaa vähentää. Tutti voi olla nukahtamisen apu ja hetken lohtu suurimmissa harmeissa, mutta jatkuva tutti suussa kulkeminen muovaa leuan vielä pehmeää luustoa ja saattaa vaurioittaa purentaa.

Tutti saattaa myös lisätä ruuan viipymistä suussa, minkä takia suu pysyy happamana pitkään.

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella hampaita reikiintymiseltä.

2-vuotias: harjataan yhdessä

Erityisen tärkeää hampaiden huolellinen harjaaminen on illalla, sillä yöllä suu on kuiva eikä hampaita huuhtelevaa sylkeä erity.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan. Harjaaminen aloitetaan hankalimmasta kohdasta, eli takahampaiden sisäpinnoilta. Seuraavaksi harjataan ulko- jalopuksi purupinnat.

Parivuotiaan hampaat voi pestä myös sähköharjalla. Vasta noin tokaluokkalainen osaa harjata hampaansa tarpeeksi huolellisesti itse, joten vanhemman apua tarvitaan vielä pitkään.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan.

Purkan syömistä kannattaa harjoitella yhdessä: alkuun puoli tyynyä kerrallaan, ja purkka huolehditaan yhdessä roskiin. Purukumi ei sula vatsassa, joten useampi nielty pala voi aiheuttaa suolitukoksen vaaran.

Kolmevuotiaan hammastarkastus lähestyy, ja ennen sitä lapsen kanssa kannattaa lukea hammaslääkärissä käyntiin liittyviä kirjoja ja kertoilla, mitä vastaanotolla tapahtuu. 

Asiantuntijana suuhygienisti Annika Mäntynen-Danielsbacka. Lähteenä myös Heikka, Hiiri, Honkala, Keskinen ja Sirviö (toim.): Terve suu (Duodecim 2015)

-Annie-
Seuraa 
Liittynyt23.1.2018

Puhkeavat maitohampaat reikiintyvät erityisen helposti – hoida niitä alusta asti

"Pitkällinen imetys ei yksistään vaaranna suunterveyttä Suomessa suositellaan 4–6 kuukauden täysimetystä. Imetyksen jatkamista muun ravinnon ohella suositellaan vuoden ikään asti ja perheen niin halutessa myös pidempään. Äidinmaito ei yksistään aiheuta hampaiden reikiintymistä. Yhtäaikaisen sokerin käytön kanssa äidinmaito voi ylläpitää lapsen suussa happamia olosuhteita, mikä suosii reikiintymistä aiheuttavia bakteereita. Tällainen tilanne voi syntyä, jos lasta imetetään pitkään, imetyskertoja...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.