Lukijat kertovat 6 keinoa hyvään starttiin päivähoidossa.

Itkuisia aamuja, väsykitinän täytteisiä iltoja, vai sittenkin ihan muuta? Päivähoidon aloitus voi ahdistaa ja jännittää mutta sujua lopulta sittenkin aika helposti. Näin vastattiin Vauvan kyselyyn päivähoidon aloituksesta.

Lähes puolet kertoi lapsen aloittaneen hoidossa 1-vuotiaana. Alle 1-vuotiaana hoitouran aloitti joka neljäs. Kaksi kolmasosaa aloitti päiväkodissa, perhepäivähoitajalla kolmannes.

Ensin yllätys: sittenkin helpotus!

Vastaajista hieman yli puolet kertoi, että hoitopaikkaan sopeutuminen kävi lopulta helpommin kuin olisi uskonutkaan.

”Aloituksen helppous yllätti totaalisesti, kun olin kuullut jos jonkinlaista kauhukertomusta.”

”Helpotus! Hoitajat ovat niin kivoja ja lapsella menee niin hyvin niin on todella kivaa olla töissäkin.”

Näistä on apua hoitoon sopeutumisessa

1. Pehmeä aloitus. Hoitopäivät kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää alkuun lyhyempinä. Usein hoitopaikkaan voi tutustua ensin yhdessä vanhemman kanssa.

2. Tuttu päivärytmi. Kodin ruoka- ja unirytmi muokataan lähelle päivähoidon rytmiä. Lasta auttaa, kun asiat tapahtuvat tutussa rytmissä.

3. Unilelu kotoa. Tuttu esine tuo turvaa.

4. Sisarukset samassa ryhmässä. Mainio apu sopeutumiseen nuoremmille sisaruksille.

5. Satsaa syliaikaan kotona. Jos mahdollista, kotona vietettyihin hetkiin ja vapaapäiviin kannattaa varata alkuun paljon yhdessäolon hetkiä. Näin lapsi saa tankattua läheisyyttä.

”Ensiviikkoina olen pyrkinyt antamaan tarpeeksi aikaa sylittelylle 1-vuotiaamme kanssa. Omat menot olen jättänyt pois, jotta en olisi enempää poissa kotoa kuin on pakko.”

6. Äiti ja isä, reippaasti nyt. Myös vanhemman omalla esimerkillä on merkitystä.

”Vanhempien reipas asenne hoitoon viedessä ja pois hakiessa. Omat itkut itketään sitten, kun lapsi ei näe.”

Voihan parku!

Lapsen itku kuuluu monen taaperon päivähoidon aloitukseen. Voi käydä niinkin, että aamuitkut alkavasta vasta muutaman viikon päästä hoidon aloituksesta.

”Lapsi jää itkemään vielä joka aamu. Nyt on kolme viikkoa hoidon aloituksesta. Tiedän, että itku lakkaa pian lähdettyäni.”

”Se yllätti, kuinka rankkaa loppujen lopuksi olikaan jättää lapsi itkemään hoitoon. Olin aivan romuna ensimmäiset viikot ja harkitsin jo kotiin palaamista lapsen kanssa, vaikka töissä oli ihana käydä!”

Äidin kyyneleet

Myös moni vanhempi on uudessa tilanteessa herkillä – ja väsynyt:

”Tunnen helpotusta ja iloa, mutta myös syyllisyyttä ja sitä, että oikeasti varmasti minun kuuluisi olla lasten kanssa. Syyllisyyttä myös siitä, että töissä on niin helppoa verrattuna kotiin.”

”Toisaalta vapauttavaa, kun itse on saanut lähteä työelämään, mutta toisaalta erittäin haikeaa. Välistä työpäivän aikana meinaa päästä itku, kun ikävä kasvaa hormonien takia niin kovin suureksi.”

Lue lisää

Mikä ihmeen vasu? Opas päiväkodin sanastoon

Ahdistaako lapsen hoitoon laittaminen?

Vierailija

1-vuotias päivähoidossa? Nämä auttoivat hyvään alkuun

Valitettavaa on ettei riittävän selkeitä ymmärrettäviä ja todella toimivia aloituskäytäntöjä ei olla rriittävästi työstetty yleisesti päiväkodeissa. Aloitus on tärkeä ja monella tavalla ratkaiseva asia päivähoidon onnistumisessa. Asiasta on tutkittua tietoa runsaasti mutta jostain syystä ei olla ymmärretty sen hyödyntämistä ja sen tärkeyttä. Päiväkodin aloituksen voi tehdä lapsiystävällisesti yhdessä vanhempien ja omahoitajan kanssa, valitettavasti tämä toteutuu kuitenkin vain harvassa...
Lue kommentti
Vierailija

1-vuotias päivähoidossa? Nämä auttoivat hyvään alkuun

Vanhemmat ruokkii lapsen ikävää itse. On kivaa kun lapsi itkee ja roikkuu vanhemmassa yleensä äidistä ja äiti tuntee tarpeelliseksi itsensä taas kerran. Tuo on juuri sitä älytöntä lapsen riippuvuutta lisäävää toimintaa kun hössötetään miten kaikkeen pitää valmistautua. Kolmen lapsen äitinä en tietysti voi kaikista lapsista sanoa kun yksilöiröhän kaikki. Noin niin kuin yleensäkin sain hoitopaikassa eka kerran hoitajan järkevän kommentin:"et jää voivotteli maan etkä halutaan tai mitään muutakaan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Lähetä kuva meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt