Vastasyntynyt nukkuu noin 20 tuntia vuorokaudessa. Unen tarve vähenee noin 10–13 tuntiin 3–4 vuoden ikään mennessä.

0–6 kk

Vastasyntynyt nukkuu noin 20 tuntia vuorokaudessa. Unen määrässä voi kuitenkin olla suuriakin eroja. Vastasyntyneen uni etenee noin tunnin pituisina jaksoina välillä syvempänä, välillä kevyempänä. Osa siirtyy unijaksolta toiselle joustavasti, osa havahtuu hereille. Vauvan unirytmiin on vaikea vaikuttaa ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Rytmittömyys ja heräily kuuluvat tähän vaiheeseen, eivätkä ole mikään häiriö.

Ensimmäisten 3–4 kuukauden jälkeen vauvan uneen voi vaikuttaa hoivatavoilla. Säännöllinen päivärytmi ruokailuineen, seurustelu- ja päiväuniaikoineen auttaa vauvaa hahmottamaan päivän ja yön eroa.

6–12 kk

Puolivuotias nukkuu keskimäärin 14 tuntia vuorokaudessa. Pisin unijakso ajoittuu jo useimmiten yöhön. Liikunnalliset taidot kehittyvät vauhdilla, eikä lapsi ehkä malta nukkua uusia taitoja harjoitellessaan. Hampaiden tulo voi myös vaikeuttaa nukkumista.

Puolivuotiaana monet pärjäävät jo yön ilman ruokaa ja saattavat nukkua pitkät unet. Vaikka lapsi ei enää söisi öisin, hän voi heräillä ja nukahtaminen voi olla vaikeaa. Univaikeudet ovat yleisiä juuri 6–9 kuukauden iässä. Vältä antamasta ylimääräisiä virikkeitä yöllä. Tässä vaiheessa lasta voi lempeästi ohjata uusiin nukkumistottumuksiin.

1–3 v

Yksivuotias tarvitsee unta 12–13 tuntia vuorokaudessa. Osa nukkuu kahdet päiväunet, toisille riittävät yhdet. 15–24 kuukauden ikäisellä on kehityksessä tavallisesti takertumisvaihe, jolloin vanhemmista erossa oleminen on vaikeaa. Tämä voi hankaloittaa nukkumaan menoa.

Jos lapsi pelkää, himmeä valaistus ja oven raolleen jättäminen voivat auttaa. Kodin äänet tuovat turvallisen olon. Myös unilelu auttaa monia nukahtamaan.

3–4 v

3–4-vuotiaat nukkuvat noin 10–13 tuntia vuorokaudessa. Riittävästä unesta kertoo se, että lapsi herää virkeänä. Päiväunet jäävät vähitellen pois.

3–4-vuotiaat voivat herätä painajaisiin, jotka saavat lapsen hakeutumaan turvaan vanhempiensa viereen. Lapsi tarvitsee silloin lohdutusta.

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Lähetä kuva meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt