Vastasyntynyt nukkuu noin 20 tuntia vuorokaudessa. Unen tarve vähenee noin 10–13 tuntiin 3–4 vuoden ikään mennessä.

0–6 kk

Vastasyntynyt nukkuu noin 20 tuntia vuorokaudessa. Unen määrässä voi kuitenkin olla suuriakin eroja. Vastasyntyneen uni etenee noin tunnin pituisina jaksoina välillä syvempänä, välillä kevyempänä. Osa siirtyy unijaksolta toiselle joustavasti, osa havahtuu hereille. Vauvan unirytmiin on vaikea vaikuttaa ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Rytmittömyys ja heräily kuuluvat tähän vaiheeseen, eivätkä ole mikään häiriö.

Ensimmäisten 3–4 kuukauden jälkeen vauvan uneen voi vaikuttaa hoivatavoilla. Säännöllinen päivärytmi ruokailuineen, seurustelu- ja päiväuniaikoineen auttaa vauvaa hahmottamaan päivän ja yön eroa.

6–12 kk

Puolivuotias nukkuu keskimäärin 14 tuntia vuorokaudessa. Pisin unijakso ajoittuu jo useimmiten yöhön. Liikunnalliset taidot kehittyvät vauhdilla, eikä lapsi ehkä malta nukkua uusia taitoja harjoitellessaan. Hampaiden tulo voi myös vaikeuttaa nukkumista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puolivuotiaana monet pärjäävät jo yön ilman ruokaa ja saattavat nukkua pitkät unet. Vaikka lapsi ei enää söisi öisin, hän voi heräillä ja nukahtaminen voi olla vaikeaa. Univaikeudet ovat yleisiä juuri 6–9 kuukauden iässä. Vältä antamasta ylimääräisiä virikkeitä yöllä. Tässä vaiheessa lasta voi lempeästi ohjata uusiin nukkumistottumuksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1–3 v

Yksivuotias tarvitsee unta 12–13 tuntia vuorokaudessa. Osa nukkuu kahdet päiväunet, toisille riittävät yhdet. 15–24 kuukauden ikäisellä on kehityksessä tavallisesti takertumisvaihe, jolloin vanhemmista erossa oleminen on vaikeaa. Tämä voi hankaloittaa nukkumaan menoa.

Jos lapsi pelkää, himmeä valaistus ja oven raolleen jättäminen voivat auttaa. Kodin äänet tuovat turvallisen olon. Myös unilelu auttaa monia nukahtamaan.

3–4 v

3–4-vuotiaat nukkuvat noin 10–13 tuntia vuorokaudessa. Riittävästä unesta kertoo se, että lapsi herää virkeänä. Päiväunet jäävät vähitellen pois.

3–4-vuotiaat voivat herätä painajaisiin, jotka saavat lapsen hakeutumaan turvaan vanhempiensa viereen. Lapsi tarvitsee silloin lohdutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla