Leea Mattilan kolme neuvoa leikkisään ja hyväntahtoiseen vuorovaikutukseen vauvan kanssa.

1. Sirkuksen sijaan vauva kaipaa läsnäoloa

Leikki vauvan kanssa ei vaadi sirkustemppuja tai hienoja leluja. Leikkisyys on asenne, joka vaikuttaa kaikkeen yhdessäoloon. Kun vaihtaa vaippaa, vauvalle voi samalla kujeilla ja jutella ihailevasti.

Leikkiessä ei saa olla mitätöivä tai sarkastinen. Esimerkiksi sellainen kiusoittelu on vauvasta ahdistavaa, jossa vanhempi on antavinaan lelun, mutta vetääkin sen viime hetkellä pois ”jekutusmielessä”. Pieni lapsi ei ymmärrä piiloviestejä, joten vuorovaikutuksen pitää olla puhtaan hyväntahtoista.

Ei haittaa, vaikka vauva ei vielä puhu tai ymmärrä puhetta. Vuorovaikutuksesta valtaosa on sanatonta: ilmeitä, kosketusta ja äänenpainoja. Olennaista on vastata vauvan tunteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Hyvä vuorovaikutus on pohja oppimiselle

Aito läsnäolo ja vuorovaikutus vanhemman kanssa on vauvan kehitykselle tärkeää. Kun vauvan kanssa leikkii ja kujeilee, hän kokee olevansa hyvä ja merkityksellinen. Vastavuoroisuus luo vauvalle tunteen, että hän tulee kuulluksi ja ymmärretyksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäinen ikävuosi on kiintymyssuhteen rakentumisen herkkyyskautta. Hyvä vuorovaikutus vaikuttaa lapsen turvallisuudentunteeseen ja kiintymyssuhteen muotoutumiseen.

Vuorovaikutus luo pohjaa oppimiselle, sillä se edistää aivoyhteyksien rakentumista ja kehittää tarkkaavaisuutta. Vakavat puutteet varhaislapsuuden vuorovaikutuksessa ja leikissä voivat johtaa jopa oppimisvaikeuksiin.

3. Aina vauvakaan ei jaksa leikkiä

Leikin avulla vanhempi voi auttaa vauvaa säätelemään tunteitaan. Jos vauva on illalla riehakas, häntä voi rauhoittaa. Liikaa omissa oloissaan viihtyvää vauvaa voi innosta iloiseen yhdessäoloon.

On tärkeää, että vauva saa päivittäin riittävästi vanhempansa jakamatonta huomiota. Silti leikkimisessäkin pätee vanha viisaus: kyllin hyvä riittää.

Vauvaa ei tarvitse koko ajan viihdyttää. Olennaista on lukea vauvan viestejä. Vauvat ilmaisevat itseään usein kehollaan. Jos vauvalle juttelee ja hän vain kääntää päätään pois, on aika lopettaa.

Mitä leikittäis? Millaisia leikkihetkiä sinulla vauvan kanssa on? Kommentoi ja keskustele alle!

Leea Mattila on lasten ja vanhempien suhteeseen erikoistunut psykologi.

Hän työskentelee omassa Psykologipalvelut MindLink -yrityksessään ja on asiantuntijana Livin Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Leea kirjoittaa myös kolumneja vauva.fissä ja vastaa lukijoiden kysymyksiin Vauva-lehden neuvolassa.

Vierailija

Hyviä neuvoja! Joskus tuntee itsensä vähän hölmöksi, kun höpöttää vauvalle - kiva lukea, miten tärkeää se kuitenkin on.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla