Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Vauvan iholla olevat näpyt ja finnit häviävät yleensä omia aikojaan. Jos näpyt muistuttavat vesirakkulaa, kannattaa käydä näytillä neuvolassa.

Vastasyntyneen ihoa peittää talimainen kina. Sen tehtävä on ollut suojata ihoa kohdussa lapsivedeltä ja myöhemmin vauhdittaa kulkua synnytyskanavassa.

Parin päivän kuluttua synnytyksestä vauvan iho alkaa tavallisesti hilseillä. Usein hilseily loppuu ilman hoitoa. Jos iho on kuiva ja hilseilee pitkään, sitä voi kosteuttaa perusvoiteella tai öljyllä.

Vauvan iholle voi ilmaantua myös pieniä näppylöitä ja punoittavia laikkuja, joita kutsutaan herkkyysnäpyiksi. Näpyt saattavat muuttua kellertäviksi märkänäppylöiksi, mutta eivät ole vaarallisia. Muutamassa päivässä ne yleensä häviävät. Jos näpyt muistuttavat vesirakkulaa, kannattaa käydä näytillä neuvolassa.

Herkkyysnäppyjen lisäksi vastasyntyneellä saattaa olla myös finnejä, jotka johtuvat äidin hormonien vaikutuksesta. Finnit häviävät yleensä 6–8 viikon kuluessa.

Kolmas syy näpyille on ihohuokosten tukkeutuminen. Sen seurauksena varsinkin nenään ja poskiin voi nousta valkoisia helmimäisiä näppyjä eli milioita. Samanlaisia niin sanottuja luufinnejä esiintyy myös aikuisilla. Miliatkin häviävät aikanaan itsestään.

Lähteet: Lääkärikirja Duodecim ja Väestöliiton Perheaikaa.fi