Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Putoaminen on alle vuoden ikäisen lapsen yleisin onnettomuus. Miten vaarallinen se on?

1. Onko yleistä, että vauva putoaa lattialle?

Kyllä se aika yleistä on. Alle yksivuotiaiden lasten putoamisonnettomuuksia ei ole tilastoitu, mutta esimerkiksi Helsingin alueen terveysneuvontaan tulee puheluja putoamisista joka päivä. Vanhemmat soittavat herkästi, ja se on hyvä asia.

2. Voiko jo vastasyntynyt liikkua ja pudota?

Kyllä voi. Pieni vauva voi pudota sylistä, jos vanhempi vaikkapa kompastuu. Vastasyntynyt voi pudota pöydältä, jos hänen toistuvat potkuliikkeensä vievät hänet reunalta alas. Ryömimisvietti vauvoilla on jo syntyessään, ja sen avulla he hamuavat rinnalle. Vastasyntynyt pystyy liikkumaan jopa 20 senttiä eteenpäin vatsallaan ollessaan. Neljän viiden kuukauden ikäinen vauva yrittää kääntyä selältä kyljelleen ja aina vatsalleen asti. Silloin putoamisriski kasvaa.

3. Mitkä ovat kodin vaarallisimmat paikat?

Lasta ei saa jättää valvomatta hoitopöydälle, syöttötuoliin tai vaunuihin, sillä se voi aiheuttaa vaaratilanteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Mitä pitää tehdä, jos vauva on pudonnut?

Ota hänet syliin ja lohduta! Katso, miten lapsi voi. Mitä pienempi vauva on, sitä herkemmin kannattaa soittaa päivystykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Milloin kannattaa lähteä lääkäriin?

Jos lapselle tulee merkkejä ulkoisesta vammasta, kuten esimerkiksi haava tai kuhmu. Myös silloin, jos lapsi ei liiku tai liikuta raajaansa normaalisti, on syytä käydä tarkastuksessa. Lääkäriin tulee lähteä myös siinä tapauksessa, jos lapsi on unelias, ei syö, oksentelee tai ei ole oma itsensä.

6. Kuinka kauan vauvaa pitää tarkkailla?

Oireet tulevat yleensä esille heti putoamisen jälkeen, mutta niitä voi ilmaantua myöhemminkin. Jos vauva on kolhinut päätään, hänet kannattaa herättää pari kertaa seuraavan yön aikana ja tarkistaa, että vointi on normaali.

7. Kestääkö vauvan pää putoamista?

Vauvan kallon aukileet ja ohut luu joustavat, mutta luu murtuu herkemmin kuin isommalla lapsella. Iän myötä kallon luu kasvaa paksuutta ja sen joustavuus vähenee. Luu kasvaa lopulliseen paksuuteensa vasta murrosiässä.

Vauvan kallon aukileet ja ohut luu joustavat, mutta luu murtuu herkemmin kuin isommalla lapsella.

Pienen pää on altis vammoille siksikin, että alle vuoden ikäisen lapsen pää on suuri muuhun kehoon verrattuna.

8. Mistä tietää, onko lapsi saanut aivotärähdyksen?

Aivotärähdyksen sijaan nykyisin puhutaan lievästä aivovammasta. Sen tunnistaa siitä, että lapsi menettää pudotuksen takia tajuntansa, vaikka vain lyhyeksi ajaksi. Muita lievän aivovamman oireita ovat uneliaisuus ja pahoinvointi.

9. Mistä luunmurtuman tunnistaa?

Siitä, että lapsi ei käytä kättään tai jalkaansa tai että raajassa on vähänkin turvotusta. Murtumaa on syytä epäillä, jos lapsi parahtaa itkuun tai muuten aristaa, kun raajaa käsittelee. Kallonmurtumaan viittaa ennen kaikkea kuhmu päässä. Tuoretta laakeaa kuhmua on usein vaikea havaita.

10. Voiko lapselle jäädä putoamisen takia pysyviä vammoja?

Se riippuu, miten korkealta hän on pudonnut. Vakavat ja pysyvät vauriot ovat äärimmäisen harvinaisia, jos lapsi putoaa matalalta, esimerkiksi sohvalta.

Vakavat ja pysyvät vauriot ovat äärimmäisen harvinaisia, jos lapsi putoaa matalalta, esimerkiksi sohvalta.

11. Tehdäänkö putoamisesta aina lastensuojeluilmoitus?

Ei tehdä. Lastensuojeluilmoitus tehdään, jos kuvaillun tapahtuman ja vamman välillä on ristiriitaa. Lääkäri tarkkailee myös sitä, onko lasta huomioitu hänen ikänsä ja tarpeidensa vaatimalla tavalla. Terveydenhuollon henkilökunnan tehtävä on toimia lapsen parhaaksi.

12. Miten voin varmistaa, ettei vauva pääse putoamaan?

Monella tavalla. Älä jätä vauvaa hoitopöydälle valvomatta edes pieneksi hetkeksi. Vaikkapa matto on vauvalle turvallinen paikka odottaa. Jos hoidat lasta pesukoneen päällä, varo linkoavaa pesua, sillä tärisevä kone voi saada vauvan putoamaan.

Jos hoidat lasta pesukoneen päällä, varo linkoavaa pesua, sillä tärisevä kone voi saada vauvan putoamaan.

Lapsi ei saa päästä itse pois syöttötuolistaan. Tuolin oikea paikka on sellainen, jossa vauva ei ylety potkimaan pöytää tai seinää ja punkemaan näin itseään nurin.

Muista aina kiinnittää sitterin turvavaljaat, kun lapsi istuu siinä. Älä nosta lasta sitterissä korkealle paikalle, josta hän voi pudota.

Vaunukoppa ilman valjaita sopii vain pienille vauvoille. Kun vauva alkaa opetella liikkumista, käytä vaunuissa ja rattaissa aina valjaita. Varmista, että valjaat toimivat kunnolla ja lapsi pysyy niissä hyvin kiinni.

Lähteet ja asiantuntijat: Turvallinen koti lapselle, Tukes. Lastenklinikan lasten ortopedi, ylilääkäri Pentti Kallio, neurokirurgi Atte Karppinen, lastenkirurgi Sari Pyörälä ja Espoon Tapiolan neuvolan terveydenhoitaja Minna Eväsoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla