Jos lapsen painon tai pituuden kehittyminen hidastuu liikaa, kasvuseula hälyttää, ja lasta tutkitaan mahdollisten sairauksien toteamiseksi. Kuva:iStockphoto.
Jos lapsen painon tai pituuden kehittyminen hidastuu liikaa, kasvuseula hälyttää, ja lasta tutkitaan mahdollisten sairauksien toteamiseksi. Kuva:iStockphoto.

Kaksivuotias poikani on pienikokoinen ja on kasvanut koko ajan miinuskäyrillä.

Ystäväni vauva on nyt alle vuoden ikäisenä 10-kiloinen, oma lapseni painoi saman verran kaksivuotisneuvolassa. Terveydenhoitajan mukaan lapsi kasvaa pituutta ja painoa omalla käyrällään, mitä se oikeastaan tarkoittaa? Miksi lapset ovat niin erikokoisia? Voiko pojalla olla joku allergia tai imeytymishäiriö, jota emme ole tajunneet? Lapsi on pieniruokainen, mutta syö kyllä kaikkea, meillä herkutellaankin välillä. Poika on energinen ja touhukas, eikä ole sairastellut paljon.

Pienen pojan äiti

Lastenlääkäri Jarmo Salo vastaa:

Lasten kasvun seurannan tarkoitus on löytää kasvuun vaikuttavia sairauksia ja muita häiriöitä, ennen kuin ne aiheuttavat suurempia ongelmia. Imeväisillä kasvun seurannan tärkein tarkoitus on arvioida lapsen ravitsemuksen riittävyyttä, josta parhaiten kertoo paino. Myöhemmin pituuskasvun arvion merkitys lisääntyy, ja leikki-iästä lähtien tavoitteena on myös löytää ne lapset, jotka ovat riskissä tulla ylipainoisiksi aikuisiksi.

Erityisesti lapsen pituuskasvu on suurelta osin perimän määräämä: pitkät vanhemmat saavat keskimääräistä pitempiä lapsia ja lyhyet keskimääräistä lyhyempiä. Sen vuoksi lapsen pituuden arvioinnissa huomioidaan aina vanhempien pituudet.

Omalla käyrällä kasvaminen tarkoittaa, että lapsi kasvaa tasaisesti, jolloin ei ole syytä epäillä, että hänelle olisi seurannan aikana puhjennut jokin sairaus.

Olennaisinta seurannassa on huomata lapsen kasvun muuttuminen, minkä syynä voi olla jokin sairaus tai muu ongelma. Omalla käyrällä kasvaminen tarkoittaa, että lapsi kasvaa tasaisesti, jolloin ei ole syytä epäillä, että hänelle olisi seurannan aikana puhjennut jokin sairaus. Jos siis pienen lapsen pituus ja paino etenevät tasaiseen tahtiin alemmilla käyrillä, tilanne on yleensä normaali.

Käytännössä lapsen kasvua arvioidaan automaattisella kasvuseulalla, joka hälyttää, jos lapsen kasvu on poikkeavaa. Esimerkiksi jos lapsen painon tai pituuden kehittyminen hidastuu liikaa, kasvuseula hälyttää, ja lasta tutkitaan mahdollisten sairauksien toteamiseksi.

Suuri osa seulaan jäävistä lapsista on terveitä, mutta seulonnan avulla poimitaan tarkempiin tutkimuksiin ja löydetään ne, jotka tarvitsevat jotain hoitoa.

Kysy lisää!

Lastenlääkäri Jarmo Salo vastaa lukijoiden kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi tällä lomakkeella tai meilitse vauva@sanoma.com otsikolla ”Jarmo vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.