Kantamisessa yhdistyvät hellyys ja käytännöllisyys. Mutta mikä avuksi, jos vauva ei viihdy?

1. Miksi minun kannattaisi hankkia kantoliina tai -reppu?

Kantaminen on lapselle lohtua, turvaa ja läheisyyttä. Vanhemman liikehdintä ja kantamisen keinunta antavat lapsen aisteille virikkeitä, ja useimmat vauvat ovatkin tyytyväisiä kyytiläisiä.

Etenkin pikkukeskoset hyötyvät niin kutsutusta kenguruhoidosta, mutta isompikin vauva nauttii vanhemman läheisyydestä.

Jos perheessä on ennestään sisarus, saa vanhempi kädet vapaaksi touhuta isomman lapsen kanssa samalla, kun pienempi tankkaa hoivaa. Jos halipula iskee isommalle, mikä ettei hänetkin kiepsauttaisi kyytiin nauttimaan läheisyydestä.

2. Millainen kantoväline on paras?

Valinnanvaraa on useista ergonomisista repuista erilaisiin kantoliinoihin, mutta paras vaihtoehto löytyy vain kokeilemalla.

Hyvä kriteeri on valita vauvan koolle sopiva sekä omaa silmää miellyttävä vaihtoehto, jolloin käyttäminen on mieluisaa. Useilla paikkakunnilla järjestetään myös kantovälinetreffejä, joilla voi kysyä apua välineen valintaan.

Kantovälinelainaamoista voi pientä maksua vastaan vuokrata välineitä testattavaksi. Samalla saa opastusta käyttöönotossa.

3. Voiko jo vastasyntynyttä kantaa?

Kyllä vain. Aloittelijan kannattaa treenata etukäteen liikeratoja vaikka nuken avulla. Kun kantoväline on tuttu ja vauvan käsittely luontevaa, voi pikkuisen asetella kannettavaksi.

Joissakin repuissa on painorajoitus, mutta kantoliina sopii miten pienelle tahansa. Kantoliinassa osan sidonnoista voi tehdä valmiiksi ja keskittyä vauvan asettelemiseen ja niskan tukemiseen. Vauvan voi myös ottaa välillä pois syöttöä tai vaipanvaihtoa varten ja sujauttaa takaisin sidontaa purkamatta.

4. Minkä ikäistä vauvaa voi kantaa selässä?

Kokenut voi kantaa vastasyntynyttäkin selässä, mutta aloittelijan on turvallisinta pitää pientä vauvaa edessä. Näin vanhemman on helpompi huomata vauvan tarpeet ja vastata niihin.

Sopiva hetki kokeilla selässä kantamista on, kun lapsi osaa istua tuettuna.

Kun on kyse kantorepusta, kannattaa tutustua valmistajan ohjeistuksiin. Niissä kerrotaan, milloin lasta voi kantaa selkäpuolella.

5. Vauva vain parkuu, mitä teen väärin?

Vauvalla voi olla kuuma tai asento voi tuntua epämiellyttävältä. Jos näiden korjaaminen ei auta, vauvalla voi olla tylsää. Touhuile ja liiku siis, jotta lapsella on seurailtavaa.

Opetellessa epävarmuus voi saada vanhemman hermostumaan ja vauvan parkaisemaan. Hyräily ja rentoutuminen rauhoittavat sekä vanhempaa että lasta. Apua hyvän asennon löytämiseen voi myös kysyä kantoliinatukihenkilöltä.

Kaikki lapset eivät viihdy kannettavana. Refluksista kärsivä vauva saattaa viihtyä vain vatsallaan, tai lapsella voi olla kausia, jolloin kannettavana oleminen ei kiinnosta. Kantamista voi aina kokeilla myöhemmin uudestaan.

6. Voiko kantaminen vahingoittaa lasta?

Kantamisella ei voi vahingoittaa tervettä lasta, mutta muutama niksi on hyvä huomioida.

Paras asento on kasvot vanhempaan päin, jolloin lapsi voi halutessaan piilottaa katseensa viriketulvalta. Pään tulisi olla pussausetäisyydellä ja jalkojen leveä sammakkoasento on kehittyvälle lonkkarustolle ihanteellisin. Pystyasento on vauvalle turvallisin, sillä puoliksi pötköttävässä kehtoasennossa lapsen leuka saattaa painua rintakehää vasten ja vaikeuttaa hengitystä.

Kesällä ulkoillessa tulee suojata vauvan raajat sekä kasvot ja niska auringolta. Kylmällä säällä tärkeintä on pitää pienokainen suojassa tuulelta ja huolehtia niskan, pään sekä jalkojen pysymisestä lämpimänä.

7. Kuinka kauan voi kantaa kerrallaan?

Joissakin repuissa on valmistajan suositus kantoajasta, mutta ergonomisella kantovälineellä kantamiselle ei ole aikarajaa. Yleensä vaipanvaihto ja syöminen tauottavat riittävästi.

Motorisesta kehityksestäkään ei tarvitse olla huolissaan, sillä lapsi saa stimulaatiota ja kehittää tasapainoaistiaan mukautuessaan vanhemman liikkeisiin. Usein lapsikin ilmaisee, mikäli mielii verrytellä.

8. Lapsi on jo taaperoiässä, kannattaako enää kokeilla?

Ilman muuta! Pieni tekeminen, kuten lahjominen rusinoilla tai lelun ihmettely, voi auttaa unohtamaan alun outouden. Ja onhan lapsesta mukava päästä vanhemman mukana maastoon, jonne ei vaunujen kanssa olisi asiaa tai kulkea sylissä hälyisessä ja ahtaassa ihmisvilinässä.

Vanhemman lämpö ja läheisyys tuo turvaa isommallekin lapselle.

Asiantuntija: Kantovälinetukihenkilö Liisa Kontio

Vierailija

Kantaminen on lohtua ja läheisyyttä – 8 kysymystä kantoliinoista ja -repuista

Mä kans hankin tuon kantoliinan, mutta vauva ei siinä juuri 10 min enempää viihdy. Ei kaiketi halua olla "sidottuna". Olis kyl kiva, jos viihtyisi, koska haluaa olla kuitenkin paljon sylissä. Nyt vauva on 6kk. Ehkä voisi vielä kokeilla reppua, kun on jo noin iso. Jospa se olisi vauvasta kivempi. Tai sitten ei... Ei ole kaikille sopiva ratkaisu.
Lue kommentti