Joka kuudennen vauvan ihoa kutittaa – paljon. Näin hoidat atooppista ihoa.

1. Neuvolassa sanottiin, että vauvalla on maitorupi. Mitä se oikein tarkoittaa?

Vauvojen ja pikkulasten atooppista ihottumaa kutsutaan usein harhaanjohtavasti maitoruveksi. Atooppisen ihottuman taustalla on harvoin ruoka-aineallergia, vaikka vauvoilla se on yleisempää kuin muun ikäisillä lapsilla. Ihottuma rauhoittuu usein ennen kouluikää, mutta taipumus säilyy läpi elämän.

2. Mistä atooppinen ihottuma johtuu?

Alttius sairastua atooppiseen ihottumaan ja muihin atooppisiin sairauksiin kuten allergioihin, allergiseen nuhaan, silmätulehdukseen sekä astmaan on perinnöllinen.

Atooppisen ihottuman syy on tulehdus iholla. Atoopikon ihon niin kutsuttu läpäisyeste toimii heikommin kuin tavallisesti, ja tämän takia vettä haihtuu iholta enemmän. Seurauksena iho kuivuu, kutisee ja ärtyy. Bakteerit ja allergeenit pääsevät helpommin läpi ja pahentavat oireilua.

3. Miten atooppinen ihottuma diagnosoidaan?

Atooppinen ihottuma diagnosoidaan oireiden ja ihottuman ulkonäön perusteella. Vauvaikäisillä ja taaperoilla ihottuma oireilee usein taipeissa, ranteissa ja nilkoissa, leikki- ja kouluikäisillä muun muassa polvi- ja kyynärtaipeissa.

4. Jos annan vauvalle probiootteja, vähentääkö se ihottuman riskiä?

Suomalaistutkimuksen mukaan pro­biootit vähentävät atooppisen ihottuman riskiä merkittävästi niillä lapsilla, joilla se on perimän vuoksi kohonnut. Hyötyä näyttäisi olevan sekä äidin raskausaikana syömistä että vauvan ensimmäisen puolen vuoden aikana saamista probiooteista. Se on varmaa, ettei probiooteista haittaakaan ole.

5. Miten valitsen hyvän perusvoiteen?

Sopiva voide löytyy kokeilemalla. Hoito aloitetaan tavallisesti keskirasvaisella perusvoiteella. Jos tunnin kuluttua sen levittämisestä tuntuu siltä kuin ihoa ei olisi lainkaan rasvattu, voi kokeilla rasvaisempaa voidetta. Rasvaisempaa tuotetta on hyvä kokeilla myös silloin, jos kokeiltu voide aiheuttaa kirvelyä.

Voidetta laitetaan paljon – lapsi saa näyttää hetken lumiukolta.

Voidetta laitetaan iholle niin runsas kerros, että lapsi näyttää lumiukolta. Sen jälkeen rasva hierotaan ja taputellaan ihoon niin, että se imeytyy.

6. Tuntuu, että perusvoide ei riitä. Mitä muuta voi kokeilla?

Mietoja kortikosteroidi- eli tavallisemmin sanottuna kortisonivoiteita käytetään kuuriluonteisesti. Jos ihottuma ja tulehdus äityvät ärhäkäksi, saatetaan tarvita vahvempia kortisonivoiteita.

Lapsille ei suositella suun kautta otettavia kortisonikuureja, sillä niillä on todettu olevan haittavaikutuksia. Antibioottikuureja käytetään vain vaikeissa ihon tulehduksissa.

Vaikeaa atooppista ihottumaa voidaan yli kaksivuotiailla lapsilla hoitaa myös kalsineuriinin estäjillä. Valohoitoa käytetään lapsille joissakin tapauksissa, ja vain erikoislääkärin valvonnassa.

7. Onko kortisonivoiteista haittaa?

Miedosta kortisonista ei ole haittaa, kun muistaa pitää tauot voiteen käytössä – kortisonia käytetään siis vain kuureina. Ilman taukoja pitkäaikaisessa käytössä iho saattaa ohentua.

8. Mitkä asiat pahentavat ihottumaa?

Ihottuma usein pahentuu kausittain ilman selkeää syytä. Vanhemman ei tarvitse syyllistyä tai pohtia, olisiko voinut toimia toisin.

Hiki, karheat tekstiilit, kloori ja lämpötilan vaihtelut voivat ärsyttää ihoa.

Muun muassa pidemmäksi aikaa ihon pinnalle jäävä hiki, karheat tekstiilit, kloori ja lämpötilan vaihtelut saattavat ärsyttää ihoa. Myös flunssan tai korvatulehduksen aikana ihottuma voi pahentua.

Useimmilla lapsilla oireet helpottavat kesällä auringonvalon ansiosta. Toisilla taas lämmin vuodenaika pahentaa tilannetta, koska hikoilu lisääntyy.

9. Kuinka usein vauvan voi pestä?

Toisin kuin moni luulee: Mitä pahemmassa kunnossa ihottuma on, sitä useammin tulisi käydä suihkussa. Pesu poistaa ihoa ärsyttävää likaa, hikeä, karstaa ja bakteereita.

Taputtele iho peseytymisen jälkeen pyyhkeellä, älä hankaa. Voide imeytyy paremmin, kun iho on vielä hieman kostea. Jos iho sietää, saunominen ja vauvauinti ovat ok.

10. Lapsi raapii ihoa öisin. Miten sitä voisi estää?

Kämmenten ympärille voi kietoa ohutta putkisidettä, jota saa apteekista. Avuksi voivat olla myös unihaalarit, joiden hihat saa käännettyä tumpuiksi, tai ohuet puuvillahanskat.

Väsyttävät antihistamiinit eivät auta kutinaan, vaan teho perustuu väsyttävään vaikutukseen. Joskus niitä käytetään tilapäisesti ja lyhyinä jaksoina. Paras apu on kuitenkin ihottuman hyvä hoito: ensisijaisesti säännöllinen rasvaus ja tarvittaessa lääkevoiteet.

Vauva 12/16

Asiantuntija: Lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri Anna Pelkonen, HYKSin iho- ja allergiasairaala. Muut lähteet: Atooppisen ekseeman Käypä hoito -suositus, Leikki- ja kouluikäisten lasten atooppinen ekseema ja taiveihottuma, Terveyskirjasto Duodecim.