Lastenpsykiatri neuvoo 7 tapaa kertoa vauvalle, että hän on rakas.

1. Rakastava katse, lumotut hetket

Vauva näkee läheisimmän hoitajansa, useimmiten äidin, kasvoissa itsensä. Lapselle se on viesti, joka merkitsee: äiti näyttää rakastavalta ja ihanalta, niinpä olen itsekin rakas ja ihana. Sitä katsetta ei voi harjoitella. Se syntyy siitä, että vietät aikaa vauvasi kanssa, unohdat välillä arkiset pyykinpesut ja antaudut vauvan lumolle.

Äiti saa rauhassa unelmoida, uiskennella onnellisuudessaan, viipyä kuplassaan ja olla yhtä vauvansa kanssa. Kaiken muun ehtii kyllä myöhemmin.

2. Itku on viesti

Vanhemman tehtävä on lohduttaa ja tasoittaa vauvan stressihuippuja, vauva itse ei siihen pysty. Lapsen keuhkot eivät vahvistu huutamalla, kuten ennen väitettiin.

Itku on vauvan tapa kommunikoida ja osa kehitystä: kun minä, niin äiti. Kun vauva parahtaa itkemään, äiti tulee ja auttaa. Ennakoitavuudesta syntyy muistijälkiä, ja lapselle syntyy ajatus aktiivisesta toiminnasta. Minä osaan ja klaaraan tämän tilanteen. Se on hyvä lähtökohta onnelliseksi kasvamiselle.

3. Opi tuntemaan hänet

Tutustu vauvaasi ja ota selvää, minkälainen tyyppi teille on muuttanut. Onko hän rauhallinen pohdiskelija vai vauhdikas vilpertti? Miltä hän näyttää ja kuulostaa, kun hän on nälkäinen, kiukustunut tai utelias? Mistä hän erityisesti pitää, mitä inhoaa? Ole avoin: et oikeasti vielä tiedä, minkälainen ihminen hän on.

Jokainen vauva on erilainen, eikä uuteen ihmiseen voi tutustua kuin ajan kanssa, ilman ennakko-odotuksia. On hämmästyttävää, että samoistakin geeneistä ja samassa ympäristössä jokaisesta lapsesta kasvaa omanlaisensa.

4. Vauva tarvitsee tilaisuuden rauhoittua

Vauva tarvitsee vanhemman rauhoittuakseen, mutta ei kärsi satunnaisista pienistä pettymyksistä. Vauvan tarpeet pitää tyydyttää, mutta ei ylityydyttää.

Termi riittävän hyvä äiti ymmärretään äitien lohduttamiseksi, mutta kyse on oikeasti lapsen näkökulmasta: Kun äiti on lapselleen omistautunut, muttei täydellinen ja on välillä omissa oloissaan, auttaa se lasta kehittämään keinoja selvitä hankalista tilanteista. Jos täytät vauvasi tarpeet jo ennen kuin tämä ehtii pyytää, et suo hänelle tällaista mahdollisuutta.

Satunnainen hajamielisyys on eri asia kuin toistuva vauvan tarpeiden laiminlyönti. Toistuva laiminlyönti aiheuttaa vauvalle pitkäkestoisen stressin ja on lapsen kaltoinkohtelua.

5. Vauva tahtoo leikkiä

Vauvanhoito ei ole vain hyssyttelyä, vaipanvaihtoa ja valvomista. Hulluttele vauvan kanssa, vauvoilla on huumorintajua! Paperipalan repiminen vauvan nähden saa muksun räjähtämään aina uudestaan riemukkaaseen nauruun.

Pelleily on vauvalle myös tapa käsitellä vähän pelottavia asioita turvallisesti. Kun vanhempi menee piiloon harson taakse, ilmestyy sitten äkkiä näkyviin ja sanoo pöö, vauva nauraa myös helpotuksesta: ei se kadonnutkaan oikeasti.

Lepertele ja puhu vauvalle, vaikka tämä ei sanoja vielä ymmärräkään. Sirkuttava äitipuhe on juuri sitä, missä vauvan kuuloalue on aluksi tarkimmillaan. Vähitellen leikin lomassa voit alkaa nimetä asioita.

6. Syliä ei ole koskaan liikaa

Kun vauvaa pitää paljon sylissä, ei se sieltä lähde ikinä, sanottiin ennen. Väite ei voisi enempää olla pielessä.

Nimenomaan runsaasti fyysistä hellittelyä saavat lapset tankkaavat itseensä vahvaa itsetuntoa ja kokemuksen: minun kehoni on hyvä, minä olen hyvä. Vähän läheisyyttä saaneet lapset jäävät nälkäisiksi.

Vauvaa ei voi liikaa sylitellä, silitellä ja suukotella. Maailman tärkeimpiä asioita ei voi sanoilla ilmaista. Onnelliseksi kasvaa rakkaudesta.

7. Sinua tarvitaan – suostu siihen

Lasten, edes suloisten vauvojen, kanssa ei ole aina auvoista. Siihen kannattaa valmistautua, ja kestää se, että vanhemmuudessa on kielteisiäkin tunteita. Mutta ajatukset eivät ole vaarallisia, lapselle ei niiden takia tapahdu pahaa.

Äidin ääni ja tuoksu ovat vauvalle aluksi läheisimmät, äiti on useimmiten lapsen ensimmäinen kiintymyskohde. Vauvan fyysinen tarvitsevuus voi yllättää ensikertalaisen äidin ja tuntua vaativalta. Isällä on omat tärkeät vahvuutensa, mutta vauvaa eivät keskustelut sukupuolten tasa-arvosta vielä kiinnosta.

Vauva-aika sujahtaa ohitse käsittämättömän nopeasti, se lasketaan kuukausissa. Vauvalle tuo aika on korvaamatonta. Vauva tarvitsee sinua juuri nyt.

Vauva 6/2015

Vierailija

Jari Sinkkonen: Näin teet vauvasi onnelliseksi

Jari Sinkkonen puhuu asiaa. Äitinä oleminen on kevyempää, jos ei kokoajan ajattele, että mitä minä nyt menetän. Meillä on viisi lasta ja tärkein isän tehtävä silloin , kun vauva oli aivan pieni, näytti olevan äidin vahvistaminen. Kun imetin hän usein istui vieressä käsi hartioillani ja katseli hellästi, hän valoi minuun uskoa selviytymisestä. Hän kävi töissä ja toi näin tunteen taloudellisesta turvallisuudesta. Toki vaihtoi tarvittaessa vaipat ja kylvetti ja piti vauvaa sylissä kun ehti. Me...
Lue kommentti
Vierailija

Jari Sinkkonen: Näin teet vauvasi onnelliseksi

Ei ole MITÄÄN syytä miksi isä ei voisi olla ihan yhtä tärkeä ja hoivaava vanhempi vauvalle kuin äitikin, mutta tätähän naiset eivät jostain syystä halua kuulla. Ensin omitaan vauva ja sitten valitetaan kun on niin raskasta huolehtia kaikesta yksin. Isän pitäisi ilmeisesti huolehtia vauvasta juuri silloin kuin rouva äidille sopii pitää tauko, mutta muulloin isä on aina kakkosluokan vanhempi. Aika masentavaa. Tasan ainoa asia mitä isä ei voi tuoda pöytään on rintamaito, mutta eipä läheskään...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suuhygienisti neuvoo, miten vauvan ja taaperon hampaita suojataan reikiintymiseltä.

6 kk: ensimmäinen hammas puhkeaa

Jo ennen ensimmäistä hammasta ikeniä kannattaa harjailla kevyesti iltapesun yhteydessä, jotta hammasharja tulee lapselle tutuksi. Hyvä harja on mahdollisimman pehmeä.

Ensimmäinen hammas puhkeaa yleisimmin 6–8 kuukauden iässä. Puhkeavat hampaat reikiintyvät pysyviä hampaita herkemmin, sillä niiden kiille ei ole vielä täysin kovettunut. 

Kun hampaita jo on, päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa. Toisella riittää vesipesu.

Imetys kannattaa ajoittaa kiinteän ruuan yhteyteen, jotta happohyökkäysten määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. Jos lapsella on tapana hörpätä maitoa öisin useita kertoja vielä yhden ikävuoden korvilla, äidinmaidon sokerikin voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Omaa lusikkaa ei pidä laittaa vauvan suuhun eikä haukata samaa evästä, jotta ei siirrä lapselle hampaita reikiinnyttävää kariesbakteeria. Vanhempi voi pienentää tarttumisriskiä syömällä säännöllisesti täysksylitolipurukumia.

Ksylitolipastilleja vauva voi alkaa pureskella ruuan jälkeen heti, kun se häneltä onnistuu. Pienelle pastilli kannattaa puolittaa.

Päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa

1-vuotias: sokeria säästeliäästi

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella uusia maitohampaita. Reikiä aiheuttavat bakteerit viihtyvät erityisesti poskihampaiden muhkuraisilla pinnoilla ja hammasväleissä, jonne sokeripitoisista välipaloista ja mutusteltavista, kuten kekseistä, pullista ja rusinoista, jää niille ravintoa pitkiksi ajoiksi.

Suun kannalta suositeltavin on 4–6 ateriakertaa päivässä. Jos herkkuja tai mehua on tarjolla, ne on hyvä nauttia aterioiden jälkiruokana. Jos suun happamuus laskee useita kertoja napostelun takia, hampaiden kiille pääsee liukenemaan.

Jos taapero syö tuttia, sen käyttöä kannattaa pikku hiljaa vähentää. Tutti voi olla nukahtamisen apu ja hetken lohtu suurimmissa harmeissa, mutta jatkuva tutti suussa kulkeminen muovaa leuan vielä pehmeää luustoa ja saattaa vaurioittaa purentaa.

Tutti saattaa myös lisätä ruuan viipymistä suussa, minkä takia suu pysyy happamana pitkään.

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella hampaita reikiintymiseltä.

2-vuotias: harjataan yhdessä

Erityisen tärkeää hampaiden huolellinen harjaaminen on illalla, sillä yöllä suu on kuiva eikä hampaita huuhtelevaa sylkeä erity.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan. Harjaaminen aloitetaan hankalimmasta kohdasta, eli takahampaiden sisäpinnoilta. Seuraavaksi harjataan ulko- jalopuksi purupinnat.

Parivuotiaan hampaat voi pestä myös sähköharjalla. Vasta noin tokaluokkalainen osaa harjata hampaansa tarpeeksi huolellisesti itse, joten vanhemman apua tarvitaan vielä pitkään.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan.

Purkan syömistä kannattaa harjoitella yhdessä: alkuun puoli tyynyä kerrallaan, ja purkka huolehditaan yhdessä roskiin. Purukumi ei sula vatsassa, joten useampi nielty pala voi aiheuttaa suolitukoksen vaaran.

Kolmevuotiaan hammastarkastus lähestyy, ja ennen sitä lapsen kanssa kannattaa lukea hammaslääkärissä käyntiin liittyviä kirjoja ja kertoilla, mitä vastaanotolla tapahtuu. 

Asiantuntijana suuhygienisti Annika Mäntynen-Danielsbacka. Lähteenä myös Heikka, Hiiri, Honkala, Keskinen ja Sirviö (toim.): Terve suu (Duodecim 2015)

-Annie-
Seuraa 
Liittynyt23.1.2018

Puhkeavat maitohampaat reikiintyvät erityisen helposti – hoida niitä alusta asti

"Pitkällinen imetys ei yksistään vaaranna suunterveyttä Suomessa suositellaan 4–6 kuukauden täysimetystä. Imetyksen jatkamista muun ravinnon ohella suositellaan vuoden ikään asti ja perheen niin halutessa myös pidempään. Äidinmaito ei yksistään aiheuta hampaiden reikiintymistä. Yhtäaikaisen sokerin käytön kanssa äidinmaito voi ylläpitää lapsen suussa happamia olosuhteita, mikä suosii reikiintymistä aiheuttavia bakteereita. Tällainen tilanne voi syntyä, jos lasta imetetään pitkään, imetyskertoja...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.