Vauvaa ei voi liikaa sylitellä, silitellä ja suukotella. Onnelliseksi kasvaa rakkaudesta. Kuva: iStockphoto
Vauvaa ei voi liikaa sylitellä, silitellä ja suukotella. Onnelliseksi kasvaa rakkaudesta. Kuva: iStockphoto

Lastenpsykiatri neuvoo 7 tapaa kertoa vauvalle, että hän on rakas.

1. Rakastava katse, lumotut hetket

Vauva näkee läheisimmän hoitajansa, useimmiten äidin, kasvoissa itsensä. Lapselle se on viesti, joka merkitsee: äiti näyttää rakastavalta ja ihanalta, niinpä olen itsekin rakas ja ihana. Sitä katsetta ei voi harjoitella. Se syntyy siitä, että vietät aikaa vauvasi kanssa, unohdat välillä arkiset pyykinpesut ja antaudut vauvan lumolle.

Äiti saa rauhassa unelmoida, uiskennella onnellisuudessaan, viipyä kuplassaan ja olla yhtä vauvansa kanssa. Kaiken muun ehtii kyllä myöhemmin.

2. Itku on viesti

Vanhemman tehtävä on lohduttaa ja tasoittaa vauvan stressihuippuja, vauva itse ei siihen pysty. Lapsen keuhkot eivät vahvistu huutamalla, kuten ennen väitettiin.

Itku on vauvan tapa kommunikoida ja osa kehitystä: kun minä, niin äiti. Kun vauva parahtaa itkemään, äiti tulee ja auttaa. Ennakoitavuudesta syntyy muistijälkiä, ja lapselle syntyy ajatus aktiivisesta toiminnasta. Minä osaan ja klaaraan tämän tilanteen. Se on hyvä lähtökohta onnelliseksi kasvamiselle.

3. Opi tuntemaan hänet

Tutustu vauvaasi ja ota selvää, minkälainen tyyppi teille on muuttanut. Onko hän rauhallinen pohdiskelija vai vauhdikas vilpertti? Miltä hän näyttää ja kuulostaa, kun hän on nälkäinen, kiukustunut tai utelias? Mistä hän erityisesti pitää, mitä inhoaa? Ole avoin: et oikeasti vielä tiedä, minkälainen ihminen hän on.

Jokainen vauva on erilainen, eikä uuteen ihmiseen voi tutustua kuin ajan kanssa, ilman ennakko-odotuksia. On hämmästyttävää, että samoistakin geeneistä ja samassa ympäristössä jokaisesta lapsesta kasvaa omanlaisensa.

4. Vauva tarvitsee tilaisuuden rauhoittua

Vauva tarvitsee vanhemman rauhoittuakseen, mutta ei kärsi satunnaisista pienistä pettymyksistä. Vauvan tarpeet pitää tyydyttää, mutta ei ylityydyttää.

Termi riittävän hyvä äiti ymmärretään äitien lohduttamiseksi, mutta kyse on oikeasti lapsen näkökulmasta: Kun äiti on lapselleen omistautunut, muttei täydellinen ja on välillä omissa oloissaan, auttaa se lasta kehittämään keinoja selvitä hankalista tilanteista. Jos täytät vauvasi tarpeet jo ennen kuin tämä ehtii pyytää, et suo hänelle tällaista mahdollisuutta.

Satunnainen hajamielisyys on eri asia kuin toistuva vauvan tarpeiden laiminlyönti. Toistuva laiminlyönti aiheuttaa vauvalle pitkäkestoisen stressin ja on lapsen kaltoinkohtelua.

5. Vauva tahtoo leikkiä

Vauvanhoito ei ole vain hyssyttelyä, vaipanvaihtoa ja valvomista. Hulluttele vauvan kanssa, vauvoilla on huumorintajua! Paperipalan repiminen vauvan nähden saa muksun räjähtämään aina uudestaan riemukkaaseen nauruun.

Pelleily on vauvalle myös tapa käsitellä vähän pelottavia asioita turvallisesti. Kun vanhempi menee piiloon harson taakse, ilmestyy sitten äkkiä näkyviin ja sanoo pöö, vauva nauraa myös helpotuksesta: ei se kadonnutkaan oikeasti.

Lepertele ja puhu vauvalle, vaikka tämä ei sanoja vielä ymmärräkään. Sirkuttava äitipuhe on juuri sitä, missä vauvan kuuloalue on aluksi tarkimmillaan. Vähitellen leikin lomassa voit alkaa nimetä asioita.

6. Syliä ei ole koskaan liikaa

Kun vauvaa pitää paljon sylissä, ei se sieltä lähde ikinä, sanottiin ennen. Väite ei voisi enempää olla pielessä.

Nimenomaan runsaasti fyysistä hellittelyä saavat lapset tankkaavat itseensä vahvaa itsetuntoa ja kokemuksen: minun kehoni on hyvä, minä olen hyvä. Vähän läheisyyttä saaneet lapset jäävät nälkäisiksi.

Vauvaa ei voi liikaa sylitellä, silitellä ja suukotella. Maailman tärkeimpiä asioita ei voi sanoilla ilmaista. Onnelliseksi kasvaa rakkaudesta.

7. Sinua tarvitaan – suostu siihen

Lasten, edes suloisten vauvojen, kanssa ei ole aina auvoista. Siihen kannattaa valmistautua, ja kestää se, että vanhemmuudessa on kielteisiäkin tunteita. Mutta ajatukset eivät ole vaarallisia, lapselle ei niiden takia tapahdu pahaa.

Äidin ääni ja tuoksu ovat vauvalle aluksi läheisimmät, äiti on useimmiten lapsen ensimmäinen kiintymyskohde. Vauvan fyysinen tarvitsevuus voi yllättää ensikertalaisen äidin ja tuntua vaativalta. Isällä on omat tärkeät vahvuutensa, mutta vauvaa eivät keskustelut sukupuolten tasa-arvosta vielä kiinnosta.

Vauva-aika sujahtaa ohitse käsittämättömän nopeasti, se lasketaan kuukausissa. Vauvalle tuo aika on korvaamatonta. Vauva tarvitsee sinua juuri nyt.

Vauva 6/2015

Vierailija

Jari Sinkkonen: Näin teet vauvasi onnelliseksi

Jari Sinkkonen puhuu asiaa. Äitinä oleminen on kevyempää, jos ei kokoajan ajattele, että mitä minä nyt menetän. Meillä on viisi lasta ja tärkein isän tehtävä silloin , kun vauva oli aivan pieni, näytti olevan äidin vahvistaminen. Kun imetin hän usein istui vieressä käsi hartioillani ja katseli hellästi, hän valoi minuun uskoa selviytymisestä. Hän kävi töissä ja toi näin tunteen taloudellisesta turvallisuudesta. Toki vaihtoi tarvittaessa vaipat ja kylvetti ja piti vauvaa sylissä kun ehti. Me...
Lue kommentti
Vierailija

Jari Sinkkonen: Näin teet vauvasi onnelliseksi

Ei ole MITÄÄN syytä miksi isä ei voisi olla ihan yhtä tärkeä ja hoivaava vanhempi vauvalle kuin äitikin, mutta tätähän naiset eivät jostain syystä halua kuulla. Ensin omitaan vauva ja sitten valitetaan kun on niin raskasta huolehtia kaikesta yksin. Isän pitäisi ilmeisesti huolehtia vauvasta juuri silloin kuin rouva äidille sopii pitää tauko, mutta muulloin isä on aina kakkosluokan vanhempi. Aika masentavaa. Tasan ainoa asia mitä isä ei voi tuoda pöytään on rintamaito, mutta eipä läheskään...
Lue kommentti

Heiluta, töni ja tutki. Tukesin ylitarkastaja neuvoo, mihin vaunuostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota.

Vaunuostoksilla on helppo hurahtaa: ihana kuosi, vau miten ketterät, onpa kepeät kääntää! Käyttömukavuuden ja tyylin lisäksi on fiksua tarkistaa tärkeimmät turvallisuuteen liittyvät ominaisuudet.

Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi valvoo työssään sitä, että Suomessa myytävät lastentarvikkeet ja -lelut täyttävät niille asetetut turvallisuusvaatimukset. EU-säädöksiä tuntemattakin voi kuitenkin tehdä hyviä valintoja.

Hinta ei suoraan takaa laatua. Myös kalliimmista merkeistä on löytynyt testeissä häikkää.

Kovin halpa on harvoin paras, ja se pätee myös vaunuihin ja rattaisiin. Silti korkea hinta ei aina suoraan takaa laatua.

– Jos kokonaisuudessa on vaikkapa vaunukoppa, rattaat ja turvakaukalo sekä valtavasti lisäosia ja hyvin matala hinta, niin kyllä se vähän epäilyttää, mistä on valmistuskustannuksissa säästetty, Merenkivi sanoo.

– Toisaalta myös kalliimmista merkeistä on löytynyt testeissä jotakin häikkää.

Suomessa myytävistä malleista pitäisi löytyä eurooppalaisen standardin numero EN 1888. Merenkivi neuvoo lisäksi 7 asiaa, jotka kannattaa vaunuja tai rattaita hankkiessa tarkistaa.

Video on kuvattu A-T Lastenturvan osastolla Lapsimessuilla. Kuvatuissa tuotteissa ei tiedetä olevan puutteita. Nämä tuotteet eivät ole mukana Tukesin virallisessa testissä.
 1. Heijaa vaunuja sivuttain. Jos sivuttaisliike on kovin suuri, rattaat eivät ehkä ole tukevat esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä.
 2. Tarkista vaunukopan laidan korkeus. Joskus vaunukoppa on niin siro, että laita jää matalaksi. Alle 80 senttimetriä pitkässä kopassa laidan tulee olla keskikohdasta vähintään 15 senttimetriä korkea ja muualla 10 senttimetriä. Pidemmässä kopassa vastaavat luvut ovat 18 senttimetriä keskellä ja muualla 13 senttimetriä. Katso kopan kokoa myös sillä silmällä, mahtuuko vauva pötköttämään siinä toppavaatteissa. Kopasta siirrytään rattaisiin viimeistään silloin, kun lapsi osaa istua. Huomaa myös, että kopassa ei saa olla valjaita, mutta istuvalle lapselle tarkoitetussa ratasosassa valjaat pitää olla.
 3. Kokeile jarrun toimivuus, miltä sen käyttö tuntuu? Lukitse renkaat aina, kun vauva on paikallaan olevissa vaunuissa.
 4. Onko pieniä koloja? Kokeile sormin, jääkö rungon rakenteiden väliin koloja, joihin pienen lapsen sormi voisi jäädä puristuksiin.
 5. Irtoaako osia tai onko pitkiä nauhoja? Nauhoissa on kuristumisriski. Vaunuista ei myöskään saa irrota neppareita, vetimiä tai koristeita, jotka vauva voisi saada suuhunsa ja tukehtua.
 6. Kuinka helposti kippaa? Paina työntöaisaa alemmas ja kokeile, kuinka helposti vaunut lähtevät kaatumaan. Huomaa, että painopiste on erilainen silloin, kun vaunuissa on lapsi makuuasennossa. Myös työntöaisassa roikkuva hoitolaukku vaikuttaa – älä kasaa aisalle painoa!
 7. Riittääkö painoraja? Lapsen painolle asetettu raja on todellinen: sen yli ei saisi mennä, edes talvivarusteissa.

Testit näyttävät, että parantamisen varaa on

Lastenvaunujen turvallisuutta on testattu Tukesin omana projektina viimeksi vuonna 2011, jolloin kuudesta vaunusta vain yksi selvisi ilman huomautuksia. Vuonna 2014 Suomesta lähetettiin eurooppalaiseen ProSafe-projektiin neljät vaunut, joista kaikissa oli vähintään vähäisiä puutteita.

Testien perusteella myynnistä on poistettu malleja. Joitakin vaunuja on myös vedetty pois kuluttajilta turvallisuuspuutteiden takia. Tuoreimmassa yhteiseurooppalaisessa testissä huomattiin muun muassa huonosti toimivia jarruja, kiikkeryyttä, huonoa kestävyyttä, liian pitkiä nyörejä ja irtovia pikkuosia, koloja rakenteissa sekä puutteellisia merkintöjä.

Testeissä kokeillaan esimerkiksi, miten vaunut kestävät törmäyksen katukiveyksen reunaan, kun ne tuupataan alamäkeen ilman ohjausta.

Ihan näin huono tilanne ei kokonaisuutena ole, koska testeihin valittiin tuotteita, joissa ounasteltiin olevan pulmia. Myös vaatimukset ovat korkeat: testeissä kokeillaan esimerkiksi, miten vaunut kestävät törmäyksen katukiveyksen reunaan, kun ne tuupataan alamäkeen ilman ohjausta.

Parhaillaan Tukes on valmistelemassa lastenvaunuista uutta testausprojektia. Viralliset testit tehdään laboratoriossa Britanniassa.

Uuteen testiin on valittu seitsemät rattaat tai vaunut. Normaalista Tukesin käytännöstä poiketen kuluttajat ovat osallistuneet tuotteiden valintaan: Merenkivi on pyytänyt vinkkejä testattavista malleista Facebookin lastenvaunuryhmistä, jotta testiin päätyisi malleja, joita ostetaan paljon tai joissa on havaittu käytössä ongelmia.

– Tuotteita on tälläkin kerralla valittu myös riskiperusteisesti eli esimerkiksi merkin historian perusteella. Katsomme valmistajia, joiden tuotteissa olevista puutteista on tullut aiemmin ilmoituksia, Merenkivi kertoo.

Mukana on sekä hinnakkaampia että edullisempia merkkejä ja malleja. Tuloksia on luvassa loppuvuodesta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uudessa lastensairaalassa ei nähdä patjoja lattialla, sillä vanhemmilla on tilaa viettää aikaa lastensa luona ja jäädä yöksikin.

Vastikään valmistuneet uuden lastensairaalan tilat Helsingin Meilahdessa luovutettiin tänään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille. Pääsimme ensimmäisten joukossa tutustumaan uuteen sairaalaan. Tässä kiinnostavimmat yksityiskohdat!

1. Vihdoin tilaa vanhemmille

Tässä sairaalassa ei nähdä patjoja lattialla, sillä vanhempien yöpymiselle lastensa luona on varattu tarkoituksella tilaa. Vuodeosaston huoneisiin tulee vuodesohva ja teho-osastonkin huoneisiin lepotuoli, jossa vanhempi voi halutessaan viettää yön. Teho-osastolla on myös vanhemmille tarkoitettu olohuone. 

Kolmannes uuden lastensairaalan potilaista tulee HUS:n sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Esimerkiksi elinsiirtopotilaat ja heidän vanhempansa viettävät sairaalassa pitkiäkin aikoja. Siksi vanhemmille on osastolla jopa pyykinpesumahdollisuus.

Vuodeosaston huoneisiin odotetaan vielä sänkyjä. Vanhempaa varten huoneisiin tulee vuodesohva. Yöpöytänä toimii pieni jääkaappi, jossa voi säilyttää omia eväitä. Kaikissa vuodeosaston huoneissa on ikkuna.
Vuodeosaston huoneisiin odotetaan vielä sänkyjä. Vanhempaa varten huoneisiin tulee vuodesohva. Yöpöytänä toimii pieni jääkaappi, jossa voi säilyttää omia eväitä. Kaikissa vuodeosaston huoneissa on ikkuna.

Uudessa lastensairaalassa toimii Suomen suurin lasten päivystys, jossa käy noin 40 000 potilasta vuodessa. Päivystysosastolla on 12 seurantahuonetta, joissa vanhempi voi niin ikään olla lapsen kanssa yön yli.

Päivystyksen seurantahuoneissa annetaan esimerkiksi nesteytyshoitoa vatsataudin sitä vaatiessa. Myös tänne vanhempi voi jäädä lapsensa kanssa.
Päivystyksen seurantahuoneissa annetaan esimerkiksi nesteytyshoitoa vatsataudin sitä vaatiessa. Myös tänne vanhempi voi jäädä lapsensa kanssa.

2. Ajatukset pois sairastamisesta

Kun sairaalaan tuleva lapsi odottaa vuoroaan, hän saa valita kuudesta Avatar-hahmosta mieleisensä eläimen, ja saa hahmon mukaisen rannekkeen. Hahmo kutsuu lasta odotustilan näytöllä, kun on hänen vuoronsa. 

Pienet, lapsenomaiset asiat hälventävät epäilemättä jännitystä ja saavat ajatukset sairaalan tulon syystä hetkeksi muualle.

Pääaulan multimediaseinälle voi skannata lasten piirustuksia.
Pääaulan multimediaseinälle voi skannata lasten piirustuksia.

Jokaisessa sairaalan kerroksessa on lapsille leikkihuone ja laboratorion odotustilassa lisäksi sisarushuone, jossa testeihin tulleen sisarukset voivat odotellessaan leikkiä tai katsella meriakvaarion kaloja.

Lastensairaala on saanut lahjoituksina runsaasti leluja ja kirjoja sekä taidetta.

Laboratorion odotustiloissa on meriakvaario, jonka toisella puolella on sisarushuone testeihin tulevan lapsen perheenjäsenille.
Laboratorion odotustiloissa on meriakvaario, jonka toisella puolella on sisarushuone testeihin tulevan lapsen perheenjäsenille.

Sairaalamaisuutta hälventävät muun muassa erilaiset grafiikat käytävillä, seinillä ja hisseissä.
Sairaalamaisuutta hälventävät muun muassa erilaiset grafiikat käytävillä, seinillä ja hisseissä.

3. Muumien viisaudet

"Kaksi karamellia lasketaan kai yhdeksi, jos ne ovat tarttuneet toisiinsa." Tämä Pikku Myyn ajatelma koristaa uuden lastensairaalan kahvilan seinää. 

Vastaavia Muumi-kirjoista tuttuja viisauksia voi lukea seiniltä suomen lisäksi ruotsiksi ja englanniksi. 

Itse Muumeja lastensairaalan seinillä ei nähdä, muita hahmoja kylläkin. Sairaalan sisustuksesta ja ilmeestä ei haluttu tehdä liian lapsekasta, sillä osa potilaista on teini-ikäisiä.
Itse Muumeja lastensairaalan seinillä ei nähdä, muita hahmoja kylläkin. Sairaalan sisustuksesta ja ilmeestä ei haluttu tehdä liian lapsekasta, sillä osa potilaista on teini-ikäisiä.

Uusi lastensairaala sai käyttöoikeuden Muumi-kuvituksiin ja -kertomuksiin lahjoituksena Moomin Charactersilta. Yrityksen taiteellinen johtaja Sophia Jansson totesi lastensairaalan luovutustilaisuudessa, että toivoo kuvien ja tekstien ruokkivan lasten mielikuvitusta ja muistuttavan leikistä sekä sairaalan ulkopuolisesta elämästä. 

Sairaalan kahvila odottaa vielä "Muumimamman pannareita" hyllyilleen.
Sairaalan kahvila odottaa vielä "Muumimamman pannareita" hyllyilleen.

Muumi-kirjoista tuttu maisema ottaa vastaan päivystyksessä. Tälle seinälle tulevat ilmoittautumisautomaatit.
Muumi-kirjoista tuttu maisema ottaa vastaan päivystyksessä. Tälle seinälle tulevat ilmoittautumisautomaatit.

4. Voimaa väreistä

Uuden lastensairaalan tilat ovat hillityn värikkäitä, valoisia ja selkeitä. Auloista ja odotustiloista tulee mieleen ennemmin tyylikäs lääkäriasema kuin perinteinen sairaala.

Sisustuksen teemat ovat meri ja saaristo. Jokaisella kerroksella on oma nimensä, ja kunkin kerroksen aulalla ja hoitaja-asemalla on oma tunnusvärinsä.

Uuden lastensairaalan kerrokset ovat Meri, Ranta, Viidakko, Metsä, Laakso, Taika, Vuori, Avaruus ja Tähti.
Uuden lastensairaalan kerrokset ovat Meri, Ranta, Viidakko, Metsä, Laakso, Taika, Vuori, Avaruus ja Tähti.

Uuden lastensairaalan suunnitelleet arkkitehdit halusivat jo julkisivun kertovan, että kyseessä on lastensairaala. Siksi julkisivussa on käytetty paljon värejä. Kaarevan julkisivun värilliset lasilevyt näyttäytyvät aina hieman erilaisia vuodenajasta ja katsomispaikasta riippuen.
Uuden lastensairaalan suunnitelleet arkkitehdit halusivat jo julkisivun kertovan, että kyseessä on lastensairaala. Siksi julkisivussa on käytetty paljon värejä. Kaarevan julkisivun värilliset lasilevyt näyttäytyvät aina hieman erilaisia vuodenajasta ja katsomispaikasta riippuen.

Uusi lastensairaala otetaan käyttöön syyskuussa. Sen rakennuskustannukset olivat 168 miljoonaa euroa, joista reilut 38 miljoonaa katettiin lahjoituksin. 

Kuuden jalkapallokentän kokoinen sairaala

 • Lastensairaalassa on 8 maanpäällistä kerrosta, 1 kellarikerros ja konehuonekerros.
 • Sairaalassa on yhteensä 2 069 huonetilaa, joista 12 on leikkaussaleja ja 16 tehohoitoyksikköjä. Potilashuoneita on 118 ja vastaanotto- tai kuntoutustiloja 220.
 • Kokonaispinta-ala on on 48 000 neliötä, mikä vastaa kuutta jalkapallokenttää. Tilavuus on 230 000 kuutiota, eli sairaala on yli kahden Eduskuntatalon kokoinen.
 • Lastensairaalan päivystyksessä käy vuosittain arviolta 40 000 potilasta, ja vuodeosastolla yöpyy joka yö vähintään sata lasta.
 • Sairaalan budjetti oli 160 miljoonaa euroa, jonka päälle tuli 15 miljoonaa euroa Husin toivomia lisätöitä. Budjetista noin 38 miljoonaa euroa tuli lahjoituksina.
 • Rakentaminen alkoi elokuussa 2014, ja sairaala luovutettiin Husille huhtikuussa 2018. Pääurakoitsijana toimi rakennusyhtiö SRV. 
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.