Vauvaa ei voi liikaa sylitellä, silitellä ja suukotella. Onnelliseksi kasvaa rakkaudesta. Kuva: iStockphoto
Vauvaa ei voi liikaa sylitellä, silitellä ja suukotella. Onnelliseksi kasvaa rakkaudesta. Kuva: iStockphoto

Lastenpsykiatri neuvoo 7 tapaa kertoa vauvalle, että hän on rakas.

1. Rakastava katse, lumotut hetket

Vauva näkee läheisimmän hoitajansa, useimmiten äidin, kasvoissa itsensä. Lapselle se on viesti, joka merkitsee: äiti näyttää rakastavalta ja ihanalta, niinpä olen itsekin rakas ja ihana. Sitä katsetta ei voi harjoitella. Se syntyy siitä, että vietät aikaa vauvasi kanssa, unohdat välillä arkiset pyykinpesut ja antaudut vauvan lumolle.

Äiti saa rauhassa unelmoida, uiskennella onnellisuudessaan, viipyä kuplassaan ja olla yhtä vauvansa kanssa. Kaiken muun ehtii kyllä myöhemmin.

2. Itku on viesti

Vanhemman tehtävä on lohduttaa ja tasoittaa vauvan stressihuippuja, vauva itse ei siihen pysty. Lapsen keuhkot eivät vahvistu huutamalla, kuten ennen väitettiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itku on vauvan tapa kommunikoida ja osa kehitystä: kun minä, niin äiti. Kun vauva parahtaa itkemään, äiti tulee ja auttaa. Ennakoitavuudesta syntyy muistijälkiä, ja lapselle syntyy ajatus aktiivisesta toiminnasta. Minä osaan ja klaaraan tämän tilanteen. Se on hyvä lähtökohta onnelliseksi kasvamiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Opi tuntemaan hänet

Tutustu vauvaasi ja ota selvää, minkälainen tyyppi teille on muuttanut. Onko hän rauhallinen pohdiskelija vai vauhdikas vilpertti? Miltä hän näyttää ja kuulostaa, kun hän on nälkäinen, kiukustunut tai utelias? Mistä hän erityisesti pitää, mitä inhoaa? Ole avoin: et oikeasti vielä tiedä, minkälainen ihminen hän on.

Jokainen vauva on erilainen, eikä uuteen ihmiseen voi tutustua kuin ajan kanssa, ilman ennakko-odotuksia. On hämmästyttävää, että samoistakin geeneistä ja samassa ympäristössä jokaisesta lapsesta kasvaa omanlaisensa.

4. Vauva tarvitsee tilaisuuden rauhoittua

Vauva tarvitsee vanhemman rauhoittuakseen, mutta ei kärsi satunnaisista pienistä pettymyksistä. Vauvan tarpeet pitää tyydyttää, mutta ei ylityydyttää.

Termi riittävän hyvä äiti ymmärretään äitien lohduttamiseksi, mutta kyse on oikeasti lapsen näkökulmasta: Kun äiti on lapselleen omistautunut, muttei täydellinen ja on välillä omissa oloissaan, auttaa se lasta kehittämään keinoja selvitä hankalista tilanteista. Jos täytät vauvasi tarpeet jo ennen kuin tämä ehtii pyytää, et suo hänelle tällaista mahdollisuutta.

Satunnainen hajamielisyys on eri asia kuin toistuva vauvan tarpeiden laiminlyönti. Toistuva laiminlyönti aiheuttaa vauvalle pitkäkestoisen stressin ja on lapsen kaltoinkohtelua.

5. Vauva tahtoo leikkiä

Vauvanhoito ei ole vain hyssyttelyä, vaipanvaihtoa ja valvomista. Hulluttele vauvan kanssa, vauvoilla on huumorintajua! Paperipalan repiminen vauvan nähden saa muksun räjähtämään aina uudestaan riemukkaaseen nauruun.

Pelleily on vauvalle myös tapa käsitellä vähän pelottavia asioita turvallisesti. Kun vanhempi menee piiloon harson taakse, ilmestyy sitten äkkiä näkyviin ja sanoo pöö, vauva nauraa myös helpotuksesta: ei se kadonnutkaan oikeasti.

Lepertele ja puhu vauvalle, vaikka tämä ei sanoja vielä ymmärräkään. Sirkuttava äitipuhe on juuri sitä, missä vauvan kuuloalue on aluksi tarkimmillaan. Vähitellen leikin lomassa voit alkaa nimetä asioita.

6. Syliä ei ole koskaan liikaa

Kun vauvaa pitää paljon sylissä, ei se sieltä lähde ikinä, sanottiin ennen. Väite ei voisi enempää olla pielessä.

Nimenomaan runsaasti fyysistä hellittelyä saavat lapset tankkaavat itseensä vahvaa itsetuntoa ja kokemuksen: minun kehoni on hyvä, minä olen hyvä. Vähän läheisyyttä saaneet lapset jäävät nälkäisiksi.

Vauvaa ei voi liikaa sylitellä, silitellä ja suukotella. Maailman tärkeimpiä asioita ei voi sanoilla ilmaista. Onnelliseksi kasvaa rakkaudesta.

7. Sinua tarvitaan – suostu siihen

Lasten, edes suloisten vauvojen, kanssa ei ole aina auvoista. Siihen kannattaa valmistautua, ja kestää se, että vanhemmuudessa on kielteisiäkin tunteita. Mutta ajatukset eivät ole vaarallisia, lapselle ei niiden takia tapahdu pahaa.

Äidin ääni ja tuoksu ovat vauvalle aluksi läheisimmät, äiti on useimmiten lapsen ensimmäinen kiintymyskohde. Vauvan fyysinen tarvitsevuus voi yllättää ensikertalaisen äidin ja tuntua vaativalta. Isällä on omat tärkeät vahvuutensa, mutta vauvaa eivät keskustelut sukupuolten tasa-arvosta vielä kiinnosta.

Vauva-aika sujahtaa ohitse käsittämättömän nopeasti, se lasketaan kuukausissa. Vauvalle tuo aika on korvaamatonta. Vauva tarvitsee sinua juuri nyt.

Vauva 6/2015

Jari Sinkkonen puhuu asiaa. Äitinä oleminen on kevyempää, jos ei kokoajan ajattele, että mitä minä nyt menetän. Meillä on viisi lasta ja tärkein isän tehtävä silloin , kun vauva oli aivan pieni, näytti olevan äidin vahvistaminen. Kun imetin hän usein istui vieressä käsi hartioillani ja katseli hellästi, hän valoi minuun uskoa selviytymisestä. Hän kävi töissä ja toi näin tunteen taloudellisesta turvallisuudesta. Toki vaihtoi tarvittaessa vaipat ja kylvetti ja piti vauvaa sylissä kun ehti. Me olemme vanhanaikaisia ihmisiä emmekä ajatelleet, että mies on "marginalisoitu", jos ei tee kaikkia samoja asioita kuin äiti. Kun hän lähti aamulla ennen seitsemää raskaaseen työhön niin ei tullut mieleenkään, etteikö hän antaisi perheelleen parastaan sydämestään. Lapsistamme (enimmäkseen poikia) tuli oikein hyviä isiä, jotka ehkä vähän enemmän "sirkuttavat" ajan tavan mukaan. :)

Vierailija

Ei ole MITÄÄN syytä miksi isä ei voisi olla ihan yhtä tärkeä ja hoivaava vanhempi vauvalle kuin äitikin, mutta tätähän naiset eivät jostain syystä halua kuulla. Ensin omitaan vauva ja sitten valitetaan kun on niin raskasta huolehtia kaikesta yksin. Isän pitäisi ilmeisesti huolehtia vauvasta juuri silloin kuin rouva äidille sopii pitää tauko, mutta muulloin isä on aina kakkosluokan vanhempi. Aika masentavaa. 

Tasan ainoa asia mitä isä ei voi tuoda pöytään on rintamaito, mutta eipä läheskään kaikki äiditkään sitä pysty tuottamaan. Rintapumppu on myös keksitty. 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla