Tutkimuksen mukaan matala oreksiinipitoisuus on yhteydessä kätkytkuolemiin.

Australialaisen Royal Alexandra –sairaalan aivotutkijat ovat havainneet, että kätkytkuolemaan menehtyneiden vauvojen aivoissa on liian vähän oreksiini-nimistä hormonia. Oreksiinit liittyvät aivojen vireystilaan ja vaikuttavat muun muassa siihen, että nukahtanut henkilö havahtuu hereille. Jo aiemmin on tiedetty, että matala oreksiinipitoisuus liittyy narkolepsiaan ja muihin unihäiriöihin, The Guardian kertoo.

Guardianin mukaan tutkijoiden toiveena on, että joskus tulevaisuudessa oreksiinin pitoisuus voitaisiin kontrolloida vauvoilta jo synnytyslaitoksella.

Kätkytkuoleman riski on aiemmissa tutkimuksissa liitetty esimerkiksi ruuansulatuksen ja verenkierron häiriöihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Selällään nukuttaminen vähensi kätkytkuolemia

Kätkytkuolemien määrä on laskenut länsimaissa merkittävästi sen jälkeen, kun vauvojen nukuttamisohjeita muutettiin 1990-luvun alussa. Vauvat neuvotaan nyt nukuttamaan selälleen, kun vielä 70- ja 80-luvuilla suositeltiin mahallaan nukuttamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sekin tiedetään, että tutin käyttäminen nukkuessa ehkäisee kätkytkuolemaa. Riskiä puolestaan nostaa äidin tupakointi raskauden aikana ja vauvan altistuminen tupakansavulle.

Amerikkalaissuositus: sama huone, eri sänky

Yhdysvaltalainen lastenlääkärien yhdistys American Academy of Pediatrics julkaisi vastikään uudet ohjeet kätkytkuolemien ehkäisemiseksi. Amerikkalaissuosituksissa vanhempia neuvotaan nyt nukkumaan samassa huoneessa kuin vauva, mutta eri sängyssä.

Suosituksissa varoitetaan myös sohvalle tai nojatuoliin nukahtamisesta vauvan kanssa. Lisäksi neuvotaan käyttämään vauvalla unipussia ja jättämään pienen vauvan sängystä pois tyynyt, peitot ja pehmolelut.

Vauvan kanssa ei saa nukkua samassa sängyssä jos tupakoi, on alkoholin vaikutuksen alainen tai käyttää muita päihteitä tai lääkkeitä, jotka voivat vaikuttaa vireyteen. 

Väestöliiton asiantuntija ja kätilö Juulia Ukkonen-Wallmeroth sanoo Helsingin Sanomien jutussa, että turvallinen nukkumisympäristö on esimerkiksi pinnasänky, joka on laitettu sivuvaunuksi vanhempien sängyn viereen. Perhepedissä vauvalle voi rajata oman tilan vaikka pitkulaisen, napakan imetystyynyn avulla.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
mumma kirjoitti:
Paras nukkumapaikka vastasyntyneelle on äidin vieressä, äidin ihon tuoksussa, lähellä tuttuja ääniä.

No ei tasan tarkkaan oo, sillä kun äitikin nukahtaa ja vauva vierellään, niin vauvalla on vaara jäädä äitinsä alle ja tukehtua, jos ja kun äiti nukkuessa kääntää vaikkapa kylkeään. Äidin nukkuessa äidin käsikin voi mennä vahingossa vauvan hengityselimien päälle, ja muuta ei tarvita.

Höpö höpö. Kyllä äiti havahtuu, jos vauvalla on hätä. Paitsi jos käyttää alkoholia jtn lääkkeitä jne.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla