Nyrkkisääntönä pidetään, että lapsi voi olla yhtä monta vuorokautta erossa vanhemmastaan kuin hänellä on ikävuosia. Kuva: iStockphoto.
Nyrkkisääntönä pidetään, että lapsi voi olla yhtä monta vuorokautta erossa vanhemmastaan kuin hänellä on ikävuosia. Kuva: iStockphoto.

Olen lähdössä viettämään mökkiviikonloppua, ja olen ensimmäisen kerran yön yli erossa alle kaksivuotiaasta pojastamme. Poika jää isän kanssa kotiin. Onko ero liikaa lapselle?

Isä on viettänyt pojan kanssa paljon aikaa, mutta minä olen edelleen selvästi se ensisijainen vanhempi. Aiemmin olin eron suhteen luottavainen, mutta nyt pojalle on tullut eroahdistus, joka voimakkaimmillaan ilmenee itkuisina ”äiti, äiti” -huutoina, kun menen toiseen huoneeseen. Imetän yhä, myös öisin, ja imetys ja läheisyyden tarve on lisääntynyt huomattavasti.

Onko ero liikaa lapselle? Horjuuko lapsen perusturvallisuus ja onko ero traumaattinen kokemus?

Pienen pojan äiti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Lapsi- ja perhepsykologi Leea Mattila vastaa:

Pohdit hyvin sensitiivisesti lapsesi kokemusmaailmaa. Sellainen herkkyys on tutkimusten mukaan yhteydessä hyvään vuorovaikutukseen ja lapsen yleiseen turvallisuuden tunteeseen, joka on ratkaiseva tekijä, kun lapsi käsittelee eroa vanhemmasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perusluottamus tarkoittaa lapselle muodostunutta varmuutta siitä, että hänestä huolehditaan. Sen varassa lapsi kykenee myös vähitellen irrottautumaan vanhemmastaan: tutkimaan rohkeasti ympäristöään, mutta palaamaan tarvittaessa tankkaamaan läheisyyttä.

Jo pienenä lapsi alkaa ymmärtää olevansa erillinen äidistä, ja se voi aiheuttaa hetkellistä voimakastakin uudelleen takertumista.

Lapsi alkaa noin 1,5-vuotiaana muodostaa mielikuvia vanhemmastaan. Mielikuviin liittyvät tunteet ja odotukset toimivat lapselle psyykkisen tasapainon välineenä silloin, kun hän joutuu olemaan hoivaajastaan erossa. Apuna voi toimia myös rakas unilelu, valokuvat tai äidin käytetty yöpaita. Pitkät erot vanhemmasta horjuttavat mielikuvaa.

Nyrkkisääntönä pidetään, että lapsi voi olla yhtä monta vuorokautta erossa vanhemmastaan kuin hänellä on ikävuosia.

Ero sinusta voi lujittaa isän ja pojan suhdetta.

Poikasi on jäämässä hoitoon vuorokaudeksi isänsä kanssa omaan kotiin. Kokemus voi lujittaa heidän suhdettaan, ja isä löytää varmasti omia tapojaan hoitaa pipit ja harmit. Lapsen perusturvallisuus ei häviä, eikä hän traumatisoidu väliaikaisesta erosta, kun vierellä on tunteita säätelevä turvallinen ihminen, johon lapsi on kiintynyt.

Ero sinusta on kuitenkin lapselle varmasti pieni loukkaus. Kun olet palannut kotiin, yhteinen leikki, ilo ja hellyys palauttavat sinun ja lapsen välisen yhteyden.

 

Kysy lisää!

Lapsi- ja perhepsykologi Leea Mattila vastaa lukijoiden kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi tällä lomakkeella tai meilitse vauva@sanoma.com otsikolla ”Leea vastaa”.

Vierailija

Joka vuosi lapset ovat mummolassa useamman kerran n. viikon lomalla, että ei tarvitse olla kokoajan tarhassa. Miksi se olisi huono asia, että lapsilla on turvallisia aikuisia elämässään? Mielestäni rikkaus kaikille osapuolille. Nyt lapset 3 ja 5v eivätkä taatusti valita.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla