iStockphoto
iStockphoto

Kuukautisista keskusteleminen lapsen kanssa on usein hankalaa. Vältä ainakin näitä kommentteja.

Jokainen äiti toivoo, että tytär uskaltaisi puhua hänelle avoimesti kehonsa muutoksista. Aihe on kuitenkin haastava. Pienikin sanallinen harha-askel voi johtaa parkaisuihin: ”Hyi, lopeta!”, ”EI ÄITI!”, ”Miten noloa!”

MommyLITEonline.com-sivuston perustaja Sarah Maizes haastatteli 13-vuotiaita tyttöjä ja listasi vastausten perusteella äitien pahimmat mokat kuukautiskeskusteluissa.

Vältä siis näitä kommentteja, kaikissa olosuhteissa.

1. Älä soita sukulaisille kertoaksesi: “Arvatkaapa mitä? Meidän Saana on nyt nainen!”

2. Älä sano: “Olet vielä niin nuori! Onko sinulla edes vielä karvoitusta?”

3. Älä yritä olla nokkela tokaisemalla: “Onnea! Nyt voit vuotaa verta viisi päivää putkeen kuolematta.” Aikuisen korvaan se kuulostaa hauskalta – esiteinin ei.

4. Jos tytär soittaa yökylästä ja kertoo tarvitsevansa kuukautissuojia, ÄLÄ kuskaa hänelle valtavaa sidevalikoimaa eri imukyvyillä. Eräs Maizesin haastattelema tyttö kertoi äitinsä tehneen niin – kaverin isoveli oli vastaanottanut ovella lähetyksen.

5. Älä piirrä tytölle havainnollistavaa kuvaa kohdusta – kuvia näkyy jo ihan riittävästi biologian ja terveystiedon tunneilla.

Mitä muuta Maizes oppi tyttöjen kanssa jutellessaan? Ainoastaan tämän: kohtele tytärtäsi yhtä kunnioittavasti kuin aikuistakin ja suojele hänen yksityisyyttään. Palkinnoksi saat tyttäresi luottamuksen.

Lähde: Today.com

Vierailija

Vältä näitä mokia, kun puhut tyttäresi kanssa kuukautisista

Hahah, olen itse 20 eikä äitini ole koskaan yrittänyt puhua minulle kuukautisista. Kerran ollessani varmaan jotain 16v, kysyi nolosti että tarviitko sä jo näitä, sidepaketti kädessään, ja näytti mistä kaapista niitä löytyy. :D Mutta eipä kyllä koskaan ole haitannut ettei niistä tai muistakaan vastaavista asioista vanhempien kanssa puhuttu, enkä ymmärrä miksi olisi pitänyt. Kyllä minä osasin itse hankkia tietoa, jos sitä jostakin tarvitsi. Tokikaan kaikki eivät osaa edes aikuisinakaan, joten ei...
Lue kommentti
Vierailija

Vältä näitä mokia, kun puhut tyttäresi kanssa kuukautisista

Mun äiti oli asiasta etukäteen täysin hiljaa, elettiin niukin naukin 80 luvun alkua. Kuukautiseni alkoivat ennen kun täytin 11v ja olivat jo joitain kertoja olleet, ennen kuin äitini alkoi näistä kuin suurena kirouksena puhumaan, joka ei koskisi siis kaikkia (???) Olin pitkään siinä luulossa, että vain mulla jostain syystä oli ne. Vaivihkaa hän pari kertaa laitti sidepaketin sukkalaatikkooni piiloon. Hyvin nopeasti niiden laitto kuitenkin loppui, ja hän ei asiaan enään puuttunut. Ostohetkeni...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

”Ihan kamala ajatus”, miettii teinitytön isä. Miten tukea nuorta ensimmäisissä seurustelusuhteissa?

”Poika sopi netissä treffit tytön kanssa, mutta tyttö ei tullut paikalle. Äidinkin sydämestä riipaisi”, kertoo 15-vuotiaan pojan äiti.

”Yritin puhua saunassa naiseksi kasvamisesta, mutta se oli kuulemma hirveän noloa. Lopulta varasin ajan ehkäisyneuvontaan”, sanoo 14-vuotiaan tytön äiti...

Mikä teineissä on parasta? Lukijamme kertovat. Kerro oma ihana hetkesi kommenteissa!

Ne pienet, yhteiset jutut

Teinillä on jo oma maailmansa kavereineen ja menoineen. Mutta ne hetket, kun yhteys vanhemman ja teinin välillä löytyy, ne ovat arvokkaita.

Kun lapsi nojaa illalla sohvalla minuun ja kertoo omia kuulumisiaan, kun kaksi nuorempaa on jo nukkumassa. Illat ovat niitä arvokkaita lähentymisen hetkiä, jolloin isotkin asiat jaetaan vielä äidin kanssa.

Kun teinin saa lähtemään mukaansa vaikka kauppaan tai kävelylenkille, jutusta ei ole tulla loppua. Hän ehtii tunnin aikana avata maailmastaan enemmän kuin osaisi ikinä odottaa. Ja kuinka fiksuja ja pohdittuja ne jutut ovat.

Kun se ihana teini kuitenkin soittaa sinulle ensimmäisenä, oli iloinen tai surullinen asia. Meidän 15-vuotias tyttö edelleen ensimmäisenä joko soittaa tai tulee koulusta suoraan kotiin kertomaan päivän tapahtumat. Kun se teini pyytää juuri sinua mukaansa elokuviin, eikä sitä kaveria.

Parasta on arki

Kun teini-ikäinen omatoimisesti tyhjentää tiskikoneen, se saa jokaisen vanhemman pakahtumaan. 

Vilpitön kiitos tai jaettu joulutorttu. Karkkipäivänä äidille ostettu suklaalevy tai yllätyksenä siivottu olohuone. Parhaita hetkiä ovat myös yhdessä sohvalla katsottu leffa tai yhdessä pelattu videopeli, tai ne saunassa jaetut salaisuudet. Parhaita hetkiä ovat yksinkertaisesti ne, joista syntyy molemmille mukava muisto.

Kun lapsi omatoimisesti siivoaa tai laittaa ruokaa, tai auttelee ohimennen kotitöissä. Ajattelen, että olen osannut opettaa hänelle muiden huomioimista ja sitä, että kotihommat on kaikkien kotona asuvien tehtäviä.

Teini osaa yllättää

Teini-ikäisen lapsen vanhempana elämä on varmasti yllätyksiä täynnä. 

Kun teini sulkeutuu taas kerran huoneeseensa ja vähän myöhemmin selviää, että hän on hankkinut vähillä rahoillaan koko suvulle joululahjat ja väkertänyt niihin ihanat paketit ja itse tehdyt kortit. Se siitä itsekkyydestä.

Kun se sama teini, joka jatkuvasti ottaa yhteen pikkusisaruksen kanssa tosipaikan tullen huolehtii, ilahduttaa ja hoivaa mitä suurimmalla rakkaudella sitä samaa "ärsyttävää" pikkuveljeä.

Ei enää pieni lapsi, vaan itsenäinen, oma persoona

Kun teini kiinnostuu jostain asiasta, kotiväkikin oppii samalla uutta.

Kun lapsi innostuu jostain, kuten nyt vaikka syksyllä Tshernobylistä. Hän kaivaa tietoa siitä hullun lailla viikkoja putkeen ja pitää kotona esitelmiä aiheesta. On huimaa huomata, että lapsi on jo niin iso, että muodostaa omaa maailmankuvaa tietoa etsien ja hahmottamalla syy-seuraussuhteita itsenäisesti. Ja samalla oppii itsekin uusia asioita!

Kuinka ihana hän onkaan

Teinissä näkee parhaiten oman työnsä tuloksen. Ja sitä on lupa ihailla, täysillä.

Meidän 13-vuotias sanoi minulle eräänä päivänä: ”Minä äiti meinaan kasvattaa lapseni sitten samalla tavalla kun sä.”

Kun huomaa että on saanut kasvatettua nuoren miehen, jolla on hyvät tavat ja empatiakykyä. Joka huolehtii pikkusisaruksestaan ja menestyy koulussa.

Se, kun poika sanoi minulle, että olen maailman paras äitipuoli.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.