Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kun lapsi tietää, miten seksuaalinen hyväksikäyttäjä toimii, hän voi varoa tätä.

"Sä oot tosi kiinnostava ja kypsä ikäiseksesi."

Esimerkiksi näin saattaa seksuaalista hyväksikäyttöä suunnitteleva aikuinen viestittää nuorelle netin keskustelupalstalla.

Lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön houkuttelu etenee netissä yleensä tietyn kaavan mukaan, jota kutsutaan nimellä grooming.

Grooming voi tuntua nuoresta erittäin houkuttelevalta.

– Se on tarkoituksella suunniteltu niin, lastenpsykiatri Raisa Cacciatore Väestöliitosta sanoo.

Näin grooming etenee

1. Uhrin valinta

Hyväksikäytön kohteeksi voi periaatteessa joutua kuka tahansa lapsi: tyttö tai poika.

Hyväksikäyttäjät valitsevat uhrinsa eri perustein. Uhrit voivat olla esimerkiksi tietyn ikäisiä tai (monien nuorien tapaan) epävarmoja itsestään.

2. Tuttavuuden tekeminen

Hyväksikäyttäjä lähestyy nuorta keskustelufoorumilla kommentoimalla tämän kuvaa, kehumalla ja imartelemalla. Hän kertoo, että nuori on rakastettava, ihana ja kaunis. Erityinen.

3. Ystävyys- ja ihmissuhteen luominen

Seuraavaksi hyväksikäyttäjän tavoitteena on syventää suhde nuoren kanssa ystävyydeksi, jolloin nuori kertoo itsestään enemmän.

4. Riskien arviointi ja kartoitus

Hyväksikäyttäjä kartoittaa jatkuvasti kiinni jäämisen riskiään ja yrittää pitää sen mahdollisimman pienenä.

Hän tiedustelee nuorelta, jutteleeko tämä netissä tietokoneella vai älypuhelimella. Onko nuori omassa huoneessa vai tilassa, jossa on muita ihmisiä paikalla?

5. Yksinoikeuden luominen

Tässä vaiheessa hyväksikäyttäjä lisää kontaktien määrää. Hän viestittää, että haluaa olla nuoren tukena vaikeuksissa.

Kun tekijä luo itsestään kuvan lapsen täydellisenä ymmärtäjänä ja kaverina, hän voi saada tämän kiintymään itseensä nopeassakin ajassa.

6. Seksin mukaan liittäminen

Kun luottamussuhde uhriin on luotu, hyväksikäyttäjä ottaa puheeksi seksin. Hän saattaa kysyä esimerkiksi: Miten onnistut tyydyttämään itsesi? Tai: Kuinka usein mielesi tekee mieli panna? Tai: lähettää kuvan omasta erektiostaan ja katsoa, miten uhri siihen reagoi.

Tekijä haluaa yleensä tavata lapsen myös reaalimaailmassa. Hän voi luvata tapaamisen palkaksi lapselle jotain sellaista, mitä tämä haluaa, kuten leffaliput, tupakkaa tai alkoholia.

Varoita lastasi groomingista

Vanhempien olisi tärkeä tunnistaa seksuaaliseen hyväksikäyttöön valmisteleva toimintamalli netissä ja kertoa siitä lapselle tämän ikävaiheeseen sopivalla tavalla.

– Näin lapsi osaa olla varuillaan ja reagoida heti hälyttäviin merkkeihin, Cacciatore toteaa.

Vanhempien olisi hyvä jutella lapsen kanssa aivan käytännön tasolla siitä, millaista normaali nettikeskustelu on: mistä kannattaa puhua ja mistä ei.

Samoin lapsen kanssa olisi hyvä keskustella siitä, mitä seksuaalisuus ja seksi hyvässä merkityksessä ovat.

– Nuorelle voi kertoa, että seksin kuuluu tuntua molemmista hyvältä. Painostus ja pakottaminen eivät kuulu seksiin, Cacciatore sanoo.

Lue lisää

Opeta lapsellesi hyvän nettikäytöksen abc

Väestöliitto.fi: Asiantuntijalausuntoja oikeudenkäyntiin (lausunnossa on muun muassa lisätietoja grooming-prosessista)

Pelastakaalapset.fi: Seksuaalisen hyväksikäytön valmistelu (grooming)

”Ihan kamala ajatus”, miettii teinitytön isä. Miten tukea nuorta ensimmäisissä seurustelusuhteissa?

”Poika sopi netissä treffit tytön kanssa, mutta tyttö ei tullut paikalle. Äidinkin sydämestä riipaisi”, kertoo 15-vuotiaan pojan äiti.

”Yritin puhua saunassa naiseksi kasvamisesta, mutta se oli kuulemma hirveän noloa. Lopulta varasin ajan ehkäisyneuvontaan”, sanoo 14-vuotiaan tytön äiti...

Mikä teineissä on parasta? Lukijamme kertovat. Kerro oma ihana hetkesi kommenteissa!

Ne pienet, yhteiset jutut

Teinillä on jo oma maailmansa kavereineen ja menoineen. Mutta ne hetket, kun yhteys vanhemman ja teinin välillä löytyy, ne ovat arvokkaita.

Kun lapsi nojaa illalla sohvalla minuun ja kertoo omia kuulumisiaan, kun kaksi nuorempaa on jo nukkumassa. Illat ovat niitä arvokkaita lähentymisen hetkiä, jolloin isotkin asiat jaetaan vielä äidin kanssa.

Kun teinin saa lähtemään mukaansa vaikka kauppaan tai kävelylenkille, jutusta ei ole tulla loppua. Hän ehtii tunnin aikana avata maailmastaan enemmän kuin osaisi ikinä odottaa. Ja kuinka fiksuja ja pohdittuja ne jutut ovat.

Kun se ihana teini kuitenkin soittaa sinulle ensimmäisenä, oli iloinen tai surullinen asia. Meidän 15-vuotias tyttö edelleen ensimmäisenä joko soittaa tai tulee koulusta suoraan kotiin kertomaan päivän tapahtumat. Kun se teini pyytää juuri sinua mukaansa elokuviin, eikä sitä kaveria.

Parasta on arki

Kun teini-ikäinen omatoimisesti tyhjentää tiskikoneen, se saa jokaisen vanhemman pakahtumaan. 

Vilpitön kiitos tai jaettu joulutorttu. Karkkipäivänä äidille ostettu suklaalevy tai yllätyksenä siivottu olohuone. Parhaita hetkiä ovat myös yhdessä sohvalla katsottu leffa tai yhdessä pelattu videopeli, tai ne saunassa jaetut salaisuudet. Parhaita hetkiä ovat yksinkertaisesti ne, joista syntyy molemmille mukava muisto.

Kun lapsi omatoimisesti siivoaa tai laittaa ruokaa, tai auttelee ohimennen kotitöissä. Ajattelen, että olen osannut opettaa hänelle muiden huomioimista ja sitä, että kotihommat on kaikkien kotona asuvien tehtäviä.

Teini osaa yllättää

Teini-ikäisen lapsen vanhempana elämä on varmasti yllätyksiä täynnä. 

Kun teini sulkeutuu taas kerran huoneeseensa ja vähän myöhemmin selviää, että hän on hankkinut vähillä rahoillaan koko suvulle joululahjat ja väkertänyt niihin ihanat paketit ja itse tehdyt kortit. Se siitä itsekkyydestä.

Kun se sama teini, joka jatkuvasti ottaa yhteen pikkusisaruksen kanssa tosipaikan tullen huolehtii, ilahduttaa ja hoivaa mitä suurimmalla rakkaudella sitä samaa "ärsyttävää" pikkuveljeä.

Ei enää pieni lapsi, vaan itsenäinen, oma persoona

Kun teini kiinnostuu jostain asiasta, kotiväkikin oppii samalla uutta.

Kun lapsi innostuu jostain, kuten nyt vaikka syksyllä Tshernobylistä. Hän kaivaa tietoa siitä hullun lailla viikkoja putkeen ja pitää kotona esitelmiä aiheesta. On huimaa huomata, että lapsi on jo niin iso, että muodostaa omaa maailmankuvaa tietoa etsien ja hahmottamalla syy-seuraussuhteita itsenäisesti. Ja samalla oppii itsekin uusia asioita!

Kuinka ihana hän onkaan

Teinissä näkee parhaiten oman työnsä tuloksen. Ja sitä on lupa ihailla, täysillä.

Meidän 13-vuotias sanoi minulle eräänä päivänä: ”Minä äiti meinaan kasvattaa lapseni sitten samalla tavalla kun sä.”

Kun huomaa että on saanut kasvatettua nuoren miehen, jolla on hyvät tavat ja empatiakykyä. Joka huolehtii pikkusisaruksestaan ja menestyy koulussa.

Se, kun poika sanoi minulle, että olen maailman paras äitipuoli.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.