iStockphoto
iStockphoto
iStockphoto
iStockphoto

Harjoitteleeko teinisi meikkaamista? Opeta hänelle nämä viisi periaatetta.

1. Hillitysti meikkivoidetta

Kaikkien nuorten ei tarvitse käyttää meikkivoidetta. Huono tai väärin käytetty meikkivoide saattaa jopa pilata nuoren ihon ja huonontaa sen kuntoa. Sävyttävät päivävoiteet, ohuet meikkivoiteet tai mineraalimeikkipohjat riittävät nuoren pohjameikiksi.

Yksittäisten näppyjen peittämiseksi kannattaa käyttää peitetuotteita eli peitevoidetta tai -puikkoa.

Mikäli kuitenkin ostatte teinille meikkivoiteen, olkaa tarkkana värivalinnassa. Väärän värinen meikkivoide näyttää iholla paksulta tai muuten oudolta. Meikkivoiteen värin sopivuus kannattaa käydä tarkistamassa luonnonvalossa ennen ostopäätöstä. Paras paikka kokeilla väriä on leuka.

2. Puuteri vai rasva?

Meikatessa on tärkeää muistaa perussääntö: puuterin päälle puuteria ja rasvaisen päälle rasvaista. Jos nuori käyttää sävyttävää päivävoidetta ja peitepuikkoa, muttei puuteria, täytyy poskipunankin olla voidemainen. Puuterimainen poskipuna muuttuu kökkömäiseksi puuteroimattomalle pinnalle ja näyttää epäsiistiltä.

Lähes jokaisella merkillä on olemassa voidemainen poskipuna.

Voidemainen poskipuna sopii sellaisellekin, joka ei käytä pohjameikkiä lainkaan.

3. Suosikaa pienehköä ripsiväriharjaa ja rajaustusseja

Ripsivärin levittämistä helpottaa pienehkö ja/tai silikoninen ripsiväriharja. Isot, tuuheat harjat sotkevat helpommin. Vedenkestävä ripsiväri pysyy, mutta nuoret harvemmin malttavat puhdistaa silmiä huolella, joten ripsiväriä on usein tuhrautuneena alaluomella. Keskihintainen vesiliukoinen ripsari on siis nuorelle hyvä.

Ripsiväri pitää harjata ripsiin aivan tyvestä saakka, eikä ripsen tyveen ei saa siis jäädä vaaleaa rantua.

Muistuta teinille, ettei ripsiväriä saa koskaan lainata kaverille.

Silmän rajaamiseen parhaita ja helpoimpia tuotteita ovat rajaustussit. Kajalkynät ovat aivan liian kömpelöitä tarkkojen eyelinereiden tekemiseen. Kajal ei myöskään pysy niin hyvin kuin eyelinertussi.

4. Huulet kannattaa rajata ennen punausta

Nuorelle paras huulipuna on huulikiilto.

Jos nuori kuitenkin haluaa tummat huulet, on niiden näytettävä siisteiltä. Tummien huulipunien käyttäjän on tärkeää rajata huulet, jottei huulipuna leviä. Nykyään on myös värittömiä huultenrajauskyniä.

Klassinen keino saada huulipuna pysymään (hyvä vinkki myös äideille), on levittää meikkivoidetta kevyesti myös huulille ja puuteroida. Sitten piirretään huulille rajat ja puuteroidaan taas kevyesti. Lopuksi levitetään huulipuna.

5. Huolellinen puhdistus on kaiken perusta

Jos annat nuoresi meikata, sinun kannattaa ehdottomasti opettaa hänet puhdistamaan meikit iltaisin huolella. Puhdistustuotteissa ja kosteusvoiteissa ei kannata ostaa halvinta. Apteekista löytyy hyviä ja melko edullisia perustuotteita.

Ihoa ei kannata myöskään ylihoitaa. Jos nuorella on muutama näppylä, se ei vielä tarkoita, että hänelle pitää hankkia aknetuotteita. Aknetuotteet kuivattavat rajusti ihoa ja saattavat jopa pilata hyväkuntoisen ihon. Näpyille on olemassa kuivattavia voiteita, jotka laitetaan yöksi yksittäisen näpyn päälle.

Ihon puhdistukseen nuori tarvitsee:

  • Pesugeeli meikin puhdistukseen. Helppokäyttöisellä pesugeelillä saa meikin pois kertaheitolla.
  • Tasapainottava tai kosteuttava kasvovesi, jolla viimeistellään ihon puhdistus.
  • Pumpulia avuksi puhdistamiseen.
  • Kosteusvoide, joka on kesällä kevyempi, talvella täyteläisempi.
  • Kuorintavoide, jolla hoidetaan ihoa kerran viikossa.

Ei, et ole epäonnistunut kasvattajana. Aivojen mullistus murrosiän kynnyksellä heikentää lapsen kykyä empatiaan, mutta onneksi vain hetkeksi.

Läski! Vammainen! Näillä sanoilla esiteinit keskustelevat luokan whatsappissa. Mikä niitä vaivaa, ihmettelee aikuinen.

Osa esimurrosikäisistä on kaverisuhteissaan ilkeitä ja epäempaattisia. Luokkahenki oli vielä viime vuonna ihan hyvä, mutta nyt se on mennyttä, kun toisten ulkonäköä arvostellaan ja joku suljetaan kaveripiirin ulkopuolelle hylkiöksi.

Esimurrosiässä aivot ovat kovimmassa kehitysvaiheessa sitten varhaislapsuuden.

Yksi syy tähän löytyy aivoista. Esimurrosiässä aivot ovat kovimmassa kehitysvaiheessa sitten varhaislapsuuden. Etuotsalohkojen kehitys kestää pitkään. Etuotsalohkoja tarvitaan esimerkiksi oman toiminnan kontrollointiin sekä oman sen tarkasteluun ikään kuin ulkopuolisen silmin. Murrosiässä näissä toiminnanohjaukseksi kutsutuissa taidoissa tapahtuu notkahdus, mikä saattaa selittää sen, että nuori käyttäytyy yhtäkkiä epäempaattisesti.

Ole sinä lisäaivo

Murrosikäisen kykyä myötätuntoon heikentää aivomyrskyn lisäksi se, että hänen huomionsa on muissa asioissa. Nuorella on täysi työ miettiä, kuka ja millainen hän on. Se voi viedä huomiokykyä toisten tunteiden ymmärtämiseltä.

Järjettömältäkin tuntuvan toiminnan taustalla on yleensä jokin logiikka. Usein se liittyy siihen, että kaikki ihmiset haluavat olla tärkeitä toisten silmissä. Koviksen lailla käyttäytyvä jenginjohtajakin tekee sitä, millä uskoo saavansa muilta arvostusta.

Auta lasta miettiään, miltä hänestä itsestään tuntuisi, jos häntä kohdeltaisiin samoin.

Toimi sinä lapsen lisäaivoina ja auta häntä miettimään, miltä hänen toimintansa muista tuntuu ja miltä hänestä itsestään tuntuisi, jos häntä kohdeltaisiin samoin. Miltä hylkääminen voisi tuntua? Miten eri tilanteissa voisi käyttäytyä hedelmällisemmin?

Puhu tunteista

Tunne- ja empatiataitoja opitaan kaikessa vuorovaikutuksessa. Tutkimusten mukaan lapset, joiden vanhemmat käyttivät paljon mielentiloja kuvaavia sanoja puhuessaan lasten kanssa, kun nämä olivat vauvoja, pärjäsivät toisten ajatusten ymmärtämistä vaativissa tehtävissä nelivuotiaina keskivertoa paremmin.

Samoin lasten, joiden vanhemmat käyttivät paljon lapsen haluja ja tarpeita kuvaavia sanoja lapsen ollessa parivuotias, havaittiin selviytyvän empatiaa vaativista tehtävistä kuusivuotiaina paremmin kuin muut ikäisensä.

Empatiataitojen oppiminen jatkuu pitkään. Myös teini-ikäisen vanhemmat voivat näyttää esimerkkiä: puhua tunteistaan, sanoittaa mielentilojaan ja ajatuksiaan, kertoa, miltä teinin käytös heistä tuntuu ja kysellä, miltä heidän käytöksensä teinistä tuntuu.

Empatian kannalta ykköstaito on mielikuvitus.

Taitoja, ei vain tunnetta

Empatia ei ole vain tunne, vaan yhdistelmä erilaisia taitoja. Vähän samaan tapaan kuin musikaalisuus, joka vaatii tarkkaa kuuloa, hyvää hienomotoriikkaa ja paljon muuta. Empatian kannalta ykköstaito näyttäisi olevan mielikuvitus. Mitä paremmin pystymme kuvittelemaan asioita, sitä helpommin voimme arvella, mitä toinen ihminen ajattelee. Tämä on tärkeää, jotta voimme asettua toisen asemaan.

Empatiataitoihin kuuluu myös kyky huomata ja tulkita toisten tunnetiloja esimerkiksi ilmeistä, kehonkielestä ja äänenväristä. Kaikkia näitä taitoja voi harjoitella.

Älä sammuta sitä

Entä jos perheessä aikuisetkaan eivät ole kovin empaattisia? Silloin on vaikea opettaa myötätuntoista käytöstä myöskään lapsille. Vanhemman epäempaattisuus on voinut syntyä monesta syystä elämänhistorian varrella. Onneksi empatiataitoja voi opetella läpi elämän.

Aikuisen empatia voi olla hukassa myös ympäristön vuoksi. Kilpailua ja ihmisen erillisyyttä korostavat ympäristöt, kuten työpaikat, joissa tärkeintä on rahan haaliminen, sammuttavat tehokkaasti empatiaa. Samoin tekee mikä tahansa epäinhimillistävä ympäristö. Esimerkiksi liikenteessä toisia liikkujia ajatellaan helposti kasvottomina autoilijoina tai pyöräilijöinä.

Nettiä ja somea syytetään usein empatian tuhoamisesta. Vielä ei ole tieteellisiä tutkimuksia siitä, mitä runsas netin ja somen käyttö tekee empatiataitojen kehittymiselle. Se kuitenkin tiedetään tutkitusti, että internet on vaikea ympäristö myötätunnolle. Nettikeskusteluissa emme näe toisen ihmisen silmiä, kasvojen ilmeitä, suupielien nykimistä, vaivihkaista ilmeen muuttumista hymystä pettymykseen.

Tätäkin asiaa kannattaa vanhempien avata teineilleen.

Asiantuntijana psykologi ja tutkija Katri Saarikivi Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksiköstä.

Tapahtui tosielämässä

”Lapsi ihmetteli: Miten sä voit olla niin kiinnostunut mun elämästä, kun mä en ole yhtään kiinnostunut sun?”

Maria

”Synttärijuhlilla johtajatyttö sanoi, että nyt jaetaan porukka kahtia, rumiin ja kauniisiin. Ja näin tehtiin.”

Sanna

”Mitä liikkuu sen äidin päässä, jonka mielestä on ok, että tytär kutsuu synttäreille luokan 12 tytöstä 11?”

Virva

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nuoret kaipaavat enemmän arkista puuhastelua yhdessä vanhempiensa kanssa, selviää tuoreesta kyselystä.

– On outoa, etteivät joidenkin luokkakavereiden vanhemmat tiedä, missä lapsi on. Ne voisivat yrittää tehdä joskus jotakin yhdessä, koska kyllä monet varmasti haluavat olla yhdessä vanhempien kanssa, vaikka esittäisivätkin jotain muuta, sanoo Peppi, 15, Meidän Perheen haastattelussa.

Sama tulos nousi esiin tuoreessa Elisan teettämässä kyselyssä, jossa selvitettiin 15–17-vuotiaiden suomalaisnuorten ajatuksia perheen ja ystävien välisestä vuorovaikutuksesta.

Yli puolet nuorista haluaisi tehdä enemmän asioita yhdessä vanhempiensa kanssa. Kaikkein toivotuinta oli tavallinen arkinen yhdessäolo, kuten juttelu, pelailu ja muu yhdessä tekeminen. Toisena nuorten toivelistalla olivat yhteiset harrastukset ja liikunta, ja kolmantena yhteiset ruokailuhetket vanhempien kanssa.

Kyselyyn vastanneista yli puolet ei jutellut vanhempiensa kanssa päivittäin kuin korkeintaan kymmenen minuuttia. Joka viides ei jutellut pidempään edes viikottain.

– Yhteistä aikaa ei voi korvata millään, sanoo sosiaalipsykologi ja Mitä minä teen tämän teinin kanssa -kirjan kirjoittaja Janne Viljamaa.

– Lapsi voi testata rajojaan vain turvallista aikuista vasten, joka on fyysisesti paikalla, kysyy ja kuuntelee. Aikuinen on peili, josta epävarma teini näkee itseänsä, Jos peili on aina pois, teini ei saa palautetta.

Ei kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

Myös kyselyn perusteella vaikuttaa, että vanhempien kanssa vietetty aika lisää nuorten kokemaa onnellisuutta. Mitä enemmän nuoret kertoivat viettävänsä vanhempiensa kanssa aikaa ja mitä enemmän he kokivat saavansa perheeltään tukea, sitä onnellisemmiksi he arvioivat itsensä.

Ei siis kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

– Suosittelen teinien vanhemmille pitkopedagogiikkaa: kun leivotaan yhdessä, kädet taikinassa voi samalla jutella kaikenlaista. Vastaavia hyviä jutteluhetkiä ovat yhteiset automatkat tai vaikka kävelylenkit, Janne Viljamaa sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.