iStockphoto
iStockphoto
iStockphoto
iStockphoto

Harjoitteleeko teinisi meikkaamista? Opeta hänelle nämä viisi periaatetta.

1. Hillitysti meikkivoidetta

Kaikkien nuorten ei tarvitse käyttää meikkivoidetta. Huono tai väärin käytetty meikkivoide saattaa jopa pilata nuoren ihon ja huonontaa sen kuntoa. Sävyttävät päivävoiteet, ohuet meikkivoiteet tai mineraalimeikkipohjat riittävät nuoren pohjameikiksi.

Yksittäisten näppyjen peittämiseksi kannattaa käyttää peitetuotteita eli peitevoidetta tai -puikkoa.

Mikäli kuitenkin ostatte teinille meikkivoiteen, olkaa tarkkana värivalinnassa. Väärän värinen meikkivoide näyttää iholla paksulta tai muuten oudolta. Meikkivoiteen värin sopivuus kannattaa käydä tarkistamassa luonnonvalossa ennen ostopäätöstä. Paras paikka kokeilla väriä on leuka.

2. Puuteri vai rasva?

Meikatessa on tärkeää muistaa perussääntö: puuterin päälle puuteria ja rasvaisen päälle rasvaista. Jos nuori käyttää sävyttävää päivävoidetta ja peitepuikkoa, muttei puuteria, täytyy poskipunankin olla voidemainen. Puuterimainen poskipuna muuttuu kökkömäiseksi puuteroimattomalle pinnalle ja näyttää epäsiistiltä.

Lähes jokaisella merkillä on olemassa voidemainen poskipuna.

Voidemainen poskipuna sopii sellaisellekin, joka ei käytä pohjameikkiä lainkaan.

3. Suosikaa pienehköä ripsiväriharjaa ja rajaustusseja

Ripsivärin levittämistä helpottaa pienehkö ja/tai silikoninen ripsiväriharja. Isot, tuuheat harjat sotkevat helpommin. Vedenkestävä ripsiväri pysyy, mutta nuoret harvemmin malttavat puhdistaa silmiä huolella, joten ripsiväriä on usein tuhrautuneena alaluomella. Keskihintainen vesiliukoinen ripsari on siis nuorelle hyvä.

Ripsiväri pitää harjata ripsiin aivan tyvestä saakka, eikä ripsen tyveen ei saa siis jäädä vaaleaa rantua.

Muistuta teinille, ettei ripsiväriä saa koskaan lainata kaverille.

Silmän rajaamiseen parhaita ja helpoimpia tuotteita ovat rajaustussit. Kajalkynät ovat aivan liian kömpelöitä tarkkojen eyelinereiden tekemiseen. Kajal ei myöskään pysy niin hyvin kuin eyelinertussi.

4. Huulet kannattaa rajata ennen punausta

Nuorelle paras huulipuna on huulikiilto.

Jos nuori kuitenkin haluaa tummat huulet, on niiden näytettävä siisteiltä. Tummien huulipunien käyttäjän on tärkeää rajata huulet, jottei huulipuna leviä. Nykyään on myös värittömiä huultenrajauskyniä.

Klassinen keino saada huulipuna pysymään (hyvä vinkki myös äideille), on levittää meikkivoidetta kevyesti myös huulille ja puuteroida. Sitten piirretään huulille rajat ja puuteroidaan taas kevyesti. Lopuksi levitetään huulipuna.

5. Huolellinen puhdistus on kaiken perusta

Jos annat nuoresi meikata, sinun kannattaa ehdottomasti opettaa hänet puhdistamaan meikit iltaisin huolella. Puhdistustuotteissa ja kosteusvoiteissa ei kannata ostaa halvinta. Apteekista löytyy hyviä ja melko edullisia perustuotteita.

Ihoa ei kannata myöskään ylihoitaa. Jos nuorella on muutama näppylä, se ei vielä tarkoita, että hänelle pitää hankkia aknetuotteita. Aknetuotteet kuivattavat rajusti ihoa ja saattavat jopa pilata hyväkuntoisen ihon. Näpyille on olemassa kuivattavia voiteita, jotka laitetaan yöksi yksittäisen näpyn päälle.

Ihon puhdistukseen nuori tarvitsee:

  • Pesugeeli meikin puhdistukseen. Helppokäyttöisellä pesugeelillä saa meikin pois kertaheitolla.
  • Tasapainottava tai kosteuttava kasvovesi, jolla viimeistellään ihon puhdistus.
  • Pumpulia avuksi puhdistamiseen.
  • Kosteusvoide, joka on kesällä kevyempi, talvella täyteläisempi.
  • Kuorintavoide, jolla hoidetaan ihoa kerran viikossa.

”Ihan kamala ajatus”, miettii teinitytön isä. Miten tukea nuorta ensimmäisissä seurustelusuhteissa?

”Poika sopi netissä treffit tytön kanssa, mutta tyttö ei tullut paikalle. Äidinkin sydämestä riipaisi”, kertoo 15-vuotiaan pojan äiti.

”Yritin puhua saunassa naiseksi kasvamisesta, mutta se oli kuulemma hirveän noloa. Lopulta varasin ajan ehkäisyneuvontaan”, sanoo 14-vuotiaan tytön äiti...

Mikä teineissä on parasta? Lukijamme kertovat. Kerro oma ihana hetkesi kommenteissa!

Ne pienet, yhteiset jutut

Teinillä on jo oma maailmansa kavereineen ja menoineen. Mutta ne hetket, kun yhteys vanhemman ja teinin välillä löytyy, ne ovat arvokkaita.

Kun lapsi nojaa illalla sohvalla minuun ja kertoo omia kuulumisiaan, kun kaksi nuorempaa on jo nukkumassa. Illat ovat niitä arvokkaita lähentymisen hetkiä, jolloin isotkin asiat jaetaan vielä äidin kanssa.

Kun teinin saa lähtemään mukaansa vaikka kauppaan tai kävelylenkille, jutusta ei ole tulla loppua. Hän ehtii tunnin aikana avata maailmastaan enemmän kuin osaisi ikinä odottaa. Ja kuinka fiksuja ja pohdittuja ne jutut ovat.

Kun se ihana teini kuitenkin soittaa sinulle ensimmäisenä, oli iloinen tai surullinen asia. Meidän 15-vuotias tyttö edelleen ensimmäisenä joko soittaa tai tulee koulusta suoraan kotiin kertomaan päivän tapahtumat. Kun se teini pyytää juuri sinua mukaansa elokuviin, eikä sitä kaveria.

Parasta on arki

Kun teini-ikäinen omatoimisesti tyhjentää tiskikoneen, se saa jokaisen vanhemman pakahtumaan. 

Vilpitön kiitos tai jaettu joulutorttu. Karkkipäivänä äidille ostettu suklaalevy tai yllätyksenä siivottu olohuone. Parhaita hetkiä ovat myös yhdessä sohvalla katsottu leffa tai yhdessä pelattu videopeli, tai ne saunassa jaetut salaisuudet. Parhaita hetkiä ovat yksinkertaisesti ne, joista syntyy molemmille mukava muisto.

Kun lapsi omatoimisesti siivoaa tai laittaa ruokaa, tai auttelee ohimennen kotitöissä. Ajattelen, että olen osannut opettaa hänelle muiden huomioimista ja sitä, että kotihommat on kaikkien kotona asuvien tehtäviä.

Teini osaa yllättää

Teini-ikäisen lapsen vanhempana elämä on varmasti yllätyksiä täynnä. 

Kun teini sulkeutuu taas kerran huoneeseensa ja vähän myöhemmin selviää, että hän on hankkinut vähillä rahoillaan koko suvulle joululahjat ja väkertänyt niihin ihanat paketit ja itse tehdyt kortit. Se siitä itsekkyydestä.

Kun se sama teini, joka jatkuvasti ottaa yhteen pikkusisaruksen kanssa tosipaikan tullen huolehtii, ilahduttaa ja hoivaa mitä suurimmalla rakkaudella sitä samaa "ärsyttävää" pikkuveljeä.

Ei enää pieni lapsi, vaan itsenäinen, oma persoona

Kun teini kiinnostuu jostain asiasta, kotiväkikin oppii samalla uutta.

Kun lapsi innostuu jostain, kuten nyt vaikka syksyllä Tshernobylistä. Hän kaivaa tietoa siitä hullun lailla viikkoja putkeen ja pitää kotona esitelmiä aiheesta. On huimaa huomata, että lapsi on jo niin iso, että muodostaa omaa maailmankuvaa tietoa etsien ja hahmottamalla syy-seuraussuhteita itsenäisesti. Ja samalla oppii itsekin uusia asioita!

Kuinka ihana hän onkaan

Teinissä näkee parhaiten oman työnsä tuloksen. Ja sitä on lupa ihailla, täysillä.

Meidän 13-vuotias sanoi minulle eräänä päivänä: ”Minä äiti meinaan kasvattaa lapseni sitten samalla tavalla kun sä.”

Kun huomaa että on saanut kasvatettua nuoren miehen, jolla on hyvät tavat ja empatiakykyä. Joka huolehtii pikkusisaruksestaan ja menestyy koulussa.

Se, kun poika sanoi minulle, että olen maailman paras äitipuoli.