Parasta olisi, jos into kypärän käyttöön lähtisi nuorista itsestään, asiantuntija sanoo.

Meidän Perhe kysyi seuraajiltaan Facebookissa, pitääkö yläkoululaisen käyttää pyöräilykypärää. Moni vanhempi kertoi, että kypärän käyttö oli perheessä pakollista.

Osa vastaajista kuitenkin myönsi, ettei yläkoululainen enää käytä kypärää, vaikka vanhemmat sitä vaatisivatkin.

"Kyllä se on yksi ja sama vaatia kypärän käyttöä yläkoululaisilta. Yhden oppilaan olen nähnyt käyttävän aina kypärää ja hänen äitinsä on opettajana samassa koulussa. Kyllä ne kotoa lähtee kypärä päässä, mutta ensimmäisen mutkan takana se otetaan pois."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Meillä ei käytä (kypärää) ja syy on se, että heti joutuu kiusatuksi. Toki tietenkin me kotona yritämme puhua ja vaatia, että se kypärä menisi päähän, mutta kun ei muutkaan pidä."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Käytän itse kypärää ja mieheni myös. Ylä-asteelle siirryttäessä nyt 16-vuotias poikani lopetti kypärän käytön. Hän olisi halunnut mennä kouluun pyörällä 14 kilometrin matkan, mutta valitsi bussin, koska en päästänyt kouluun ilman kypärää. Vapaa ajalla ei käytä kypärää."

Kypärä vain viidenneksellä yläkoululaisista

Liikenneturvan tutkimus vahvistaa sen, mikä moni vanhempi on huomannut kotona: lapset alkavat kieltäytyä pyöräilykypärän käytöstä viimeistään, kun he menevät yläkouluun.

– Alakouluikäisistä noin puolet käyttää kypärää, mutta yläkouluikäisistä enää viidennes, Liikenneturvan suunnittelija Satu-Sofia Rantala kertoo.

Yläkouluikäinen samaistuu yhä enemmän kaveriporukkaansa, ei enää vanhempiinsa, kuten alakouluikäinen.

– Nuoren voi olla vaikea laittaa kypärää päähänsä, jos kukaan muukaan kaveripiirissä ei käytä sellaista.

3 x näin voit saada teinin käyttämään kypärää

  1. Käytä itse pyöräilykypärää. 
    – Kun vanhempi käyttää kypärää, hänen on helpompi vaatia sen käyttöä lapseltakin, Rantala sanoo.
  2. Sopikaa kypärän käytön säännöt kaveriporukan ja vanhempien kanssa. Lähtekää kypäräostoksille kaikki yhdessä.
    – Kun annatte nuorten itse valita heidän tyyliinsä sopivat kypärät, he käyttävät niitä mielummin kuin vanhempien valitsemia.
  3. Tehkää yhteistyötä koulujen kanssa.
    – Sopikaa vanhempainilloissa tai -toimikunnissa, että tämän koulun oppilailta vaaditaan pyöräillessä kypärän käyttöä. Ottakaa yhteyttä oppilaskuntiin ja pyytäkää heitä kampanjaan mukaan. Parastahan olisi, että innostus lähtisi nuorista itsestään.

Mitä mieltä sinä olet: toimivatko nämä vinkit?

Vierailija kirjoitti:
Paljon parempi, että lapsi pyöräilee kuin jättää pyöräilemättä sen takia, ettei halua syystä tai toisesta käyttää kypärää. Meillä 9- ja 11-vuotiaat lapset käyttävät pääsääntöisesti kypärää, mutta varsinaista kypäränkäyttöpakkoa lapsilla ei ole, eikä kypärän käyttämättäjättämisestä tule myöskään motkotusta. Kypärä on paljon parempi jättää kotiin kuin sitten häiritsemään ajoa kädessä tai ohjaustangossa roikkumalla.
Kypärän suojavaikutukseen kannattaa kanssa suhtautua isolla varauksella. Verrattaessa kypäräpakkomaita tai -kaupunkeja vastaaviin paikkoihin, joissa ei käytetä yhtä laajalti kypärää, ei olla havaittu käytännössä minkäänlaista eroa vakavien päävammojen suhteen. 

Tämän tutkimuksen haluaisin nähdä. Itse olen henkilökohtaisesti (!) nähnyt kaksi onnettomuutta, joissa olisi henki lähtenyt ilman kypärää. En ikinä antaisi lapseni pyöräillä ilman kypärää!

Mutta, kuten äitini sanoi, ne suojaavat, joilla on jotain suojattavaa. Nyt vasta taisin ymmärtää mitä hän todella tarkoitti.

Vierailija

Voi luoja.

Rikot kananmunan katuun ja kerrot, että sama ääni kuuluu kun pääsi halkeaa. Sitten kerrot, että lähes kaikki muut osat voi ihmisessä korjata paitsi päätä. Voit viedä johonkin aivovammaosastolle tsiigaamaan niitä ilman kypärää pyöräilleitä.

Siinä se. Onks vaikeeta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla