Ei huolta vanhemmat, seuranne kelpaa kyllä!

Vanhemmat potevat usein sitä, että teini-ikäistä lasta on vaikea saada mukaan perheen yhteisiin juttuihin. Nuori kun lukittautuu mieluummin omaan huoneeseensa kännykän tai kavereidensa kanssa. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, etteikö vanhempien seura kiinnostaisi. Kysyimme Annalta, 15, Meeriltä, 14, Adalta, 14, ja Rositalta, 14, mitä he oikeasti haluaisivat tehdä vanhempiensa kanssa.

1. Viettää aikaa ilman sisaruksia

"Yhteinen aika ilman muita sisaruksia on tärkeää. On mukavaa tehdä jotain pelkästään vanhempien kanssa. Kun sisarukset ovat paikalla, viettää helpommin aikaa heidän kuin vanhempien kanssa. On kiva päästä puhumaan asioista ilman sisarusten välikommentteja ja mielipiteitä."

2. Löytää yhteinen kiinnostuksenkohde

"Vanhempien kanssa on myös kiva tehdä jotain, mistä molemmat tykkäävät. Urheileminen tai keikoilla käyminen voi olla hauskaa vaihtelua arkipäiviin. Nuorelle on tärkeää rakentaa yhteisiä muistoja ja kokemuksia äidin ja isän kanssa."

3. Matkustella

"Matkustaminen vanhempien kanssa on silmiä avaavaa ja opettavaista. Heidän seurassaan oppii aina jotain uutta, sekä arvostamaan kaikkea, mitä itsellä jo on. Vanhempien seurassa on aina turvallinen olo."

4. Puuhata yhdessä kotona

"Aina ei tarvitse lähteä yhtään mihinkään. On kiva vaikka katsoa leffaa tai laittaa yhdessä ruokaa kotona."

5. Jutella rauhassa

"Joskus haluaisi vain istahtaa yhdessä sohvalle juttelemaan päivän kuulumisista. Vanhempien lapsuus ja nuoruuskin kiinnostaa. Harvoin sitä tulee ajatelleeksi varsinkaan tässä iässä, kuinka tärkeitä vanhemmat ja heidän neuvonsa oikeasti ovat."

Ja mitä sitten ei...

Mennä paikkaan, jossa on paljon muita nuoria

"Voi olla ahdistavaa esiintyä kavereiden ja tuttujen keskellä vanhempien kanssa. En haluaisi tuoda vanhempiani kouluun kesken koulupäivän."

Jutun kirjoittanut Emilia Tamminen oli tet-harjoittelussa Vauvan ja Meidän Perheen toimituksessa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuvitus: Matti Pikkujämsä

”Läheisyydestä kannattaa pitää kiinni, vaikka vain iltahalauksella.”

Mitä lapsen teini-ikä opettaa vanhemmalle? Paljon, vastaavat 13–16-vuotiaiden äidit ja isät Meidän Perheen kyselyssä. Pitkää pinnaa, huumorin käyttöä, peiliin katsomista.

– Teini kyllä huomaa kaksinaismoraalin, jos vanhempi vaatii täsmällisyyttä, mutta on itse myöhästelijä. Tai vaatii siistiä kielenkäyttöä, mutta kiroilee itse, sanoo sosiaalipsykologi ja Mitä minä teen tämän teinin kanssa -kirjan kirjoittaja Janne Viljamaa.

Huumori, itseironia ja reiluus kantavat teinin kanssa pitkälle. Sen sijaan kiristämistä ja uhkailua Viljamaa ei suosittele edes äärimmäisiksi keinoiksi.

– Ne vain houkuttelevat huijaamaan.

Tämän teinini on minulle opettanut

Isät ja äidit kertovat.

Peiliin katsomista

1. ”Teinin vanhemmuus on opettanut minulle, etten ole koskaan valmis. En isänä, puolisona, ihmisenä.”

2. ”No että voisihan sitä yhä kehittyä ihmisenä. Vaikka kasvattaa pinnaa.”

Tunnetaitoja

3. ”Olen oppinut, että teinin kanssa kannattaa pitää tuumaustaukoja ja aikalisiä ja antaa tunteiden rauhoittua.”

4. ”Pitkää pinnaa, sormien läpi katsomista, luovimista eri tilanteissa.”

5. ”Huumorin käyttöä.”

6. ”Hieman kärsivällisyyttä, hieman aikuisuutta.”

7. ”Lujuutta ja konfliktien sietämistä ja niiden käsittelyä.”

8. ”Joustamista ja irti päästämistä.”

9. ”Läheisyydestä kannattaa pitää kiinni, vaikka vain iltahalauksella.”

Tilannetajua

10. ”Pitää muistaa hengitellä syvään. Tilanteet menevät nopeasti ohi.”

11. ”On hyvä muistaa, etteivät teinit ole tahallaan hankalia, vaan aivojen kehittyminen vaikuttaa. Ratkaisuja pitää yrittää saada aikaan neuvottelemalla.”

12. ”Yritän opetella välttämään teinin arvostelemista.”

13. ”Teini haluaa usein olla vielä ihan pieni lapsi.”

Avarakatseisuutta

14. ”Olen myös oppinut suhtautumaan lämpimämmin kaikkiin teineihin. Ennen teiniporukat saattoivat ärsyttää. Nyt katselen niitä lämmöllä ja mielenkiinnolla.”

15. ”Teiniä itseään lainaten: Äiti tää ikä on ihan kauhee! Ei se ole helppoa näille hirmuillekaan.”

Lue koko juttu marraskuun Meidän Perheestä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vaikka kuukautiset ovat arkinen asia, vanhemman on syytä valmistaa lasta niihin jo hyvissä ajoin etukäteen.

Miten valmistaa lasta kuukautisten alkamiseen? Entä jos lapsi ei halua puhua asiasta? Mitä, jos perheen ainoa aikuinen on isä?

Erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström vastaa viiteen kysymykseen liittyen lapsen kuukautisten alkamiseen:

1. Mistä voi päätellä, että tyttären kuukautiset ovat alkamassa?

Kuukautisia voi odottaa alkavaksi, kun lapsella alkaa ilmetä muitakin murrosiän merkkejä, kuten pituuskasvun pyrähdys, häpy- ja kainalokarvoitus, valkovuoto ja rintojenkasvu.

Tyttären kuukautiset voivat alkaa samoihin aikoihin kuin äidinkin, joten äidin kannattaa muistella omaa kuukautisten alkamishetkeä. Toisaalta lapsen kuukautistet voivat alkaa hyvinkin eri lailla kuin vanhemman.

2. Kuinka vanhemman tulisi varautua kuukautisten alkamiseen?

Vanhemman kannattaa alkaa ennakoida tulevaa viimeistään, kun huomaa tyttärensä olevan esimurrosiän kynnyksellä. Ja ennakointi ei siis koske vain äitejä: Myös perheen toisen vanhemman on hyvä olla tietoinen, mitä kuukautiset tarkoittavat ja kuinka toimia niiden alkaessa.

Myös perheen toisen vanhemman on hyvä olla tietoinen, mitä kuukautiset tarkoittavat ja kuinka toimia niiden alkaessa.

Kuukautisista kannattaa jutella lapsen kanssa jo etukäteen useamman kerran, jotta niistä tulee arkinen juttu. Lapselle kannattaa selittää, mitkä asiat enteilevät kuukautisia. Kaupasta voi käydä yhdessä ostamassa sopivia siteitä ja pikkuhousunsuojia. Jos yhteinen kauppareissu tuntuu lapsesta kiusalliselta, aikuisen on huolehdittava, että kuukautistarvikkeita löytyy valmiiksi kotoa. Vanhemman tehtävä on kertoa lapselle, missä siteitä säilytetään ja kuinka niitä käytetään.

Lapselle voi pakata kouluun pienen huomamaattoman pussukan, jossa on intiimipyyhe ja muutama side. Kannattaa käydä etukäteen läpi, kuinka toimia, jos kuukautiset alkavat yllättäen kaverin luona, koulussa tai harrastuksessa. Kannattaa antaa toimintaohjeet erilaisten konkreettisten tilanteiden varalle: miten toimia tai mitä sanoa opettajalle, jos veri on vuotanut läpi housuista.

Kannattaa käydä etukäteen läpi, kuinka toimia, jos kuukautiset alkavat yllättäen vaikkapa harrastuksessa.

Kuukautisista on olemassa monta hyvää kirjaa ja lehtiartikkelia kuten tuorempana esimerkiksi Rosa Meriläisen ja Sanna Seikon Ne - Kuukautiskirja (Karisto) tai ilmainen Lunetten Pieni kirja kuukautisista. Myös vanhempien, varsinkin isien, voisi olla hyvä lukea kirjallisuutta aiheesta.

3. Kun kuukautiset alkavat, miten puhua lapsen kanssa?

On tärkeää tunnustella, miten lapsi itse reagoi. Oleellista on kunnioittaa lapsen asettamia rajoja: Jos häni kaipaa lohtua, voi lohduttaa. Jos lapsi on asiasta ilahtunut, sitä voi juhlistaa vaikka shoppailuretkellä tai kakulla.

Asiasta kannattaa jutella. Vanhempi voi kertoa esimerkiksi omia kokemuksiaan ja tuntemuksia nuoruusiältä. Lapsen kysymyksiin kannattaa luonnollisesti vastailla mahdollisimman avoimesti.

Oikeaan suhtautumiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa, koska lapset ovat kaikki erilaisia ja reagoivat asioihin eri tavalla. Aina voi onnitella, ovathan kuukautiset askel naiseuden tiellä!

Aina voi onnitella, onhan kuukautiset askel naiseuden tiellä!

Jos kuukautiset ovat hyvin kivuliaat tai niitä ei ala kuulua, kannattaa varata aikaa gynekologille.

Kuukautisten alkamisesta kannattaa kertoa myös opettajalle, jos kuukautiset alkavat jo alakoulun alimmilla luokilla. Näin vanhempi suojaa lasta esimerkiksi liikuntatuntien kiusallisilta tilanteilta.

4. Mitä ei ainakaan kannata tehdä?

Ulkopuolisille ei kuukautisten alkamisesta kannata vouhottaa, sillä se rikkoo lapsen intimiteetin suojaa ja saattaa lapsen kiusalliseen tilanteeseen. Se voi myös vahingoittaa lapsen luottamusta vanhempaansa.

Nuorelle ei pitäisi kertoa mitään omia kauhukokemuksia, vaikka totta kai kannattaa puhua mahdollisista kivuista ja runsaasta vuodosta. Lapsen on hyvä tietää, milloin voi turvautua paksumpaan siteeseen tai särkylääkkeeseen.

Kuukautiset ei saa olla edes sisarusten keskeisten nahistelujen kiusaamisväline.

On tarpeellista käydä kuukautisten alkaminen läpi myös muiden perheenjäsenten kanssa. Kuukautiset eivät ole missään tilanteessa hyväksyttävä kiusaamisen tai nälvimisen muoto. Intiimiasiat eivät saa olla edes sisarusten keskeisten nahistelujen kiusaamisväline.

Muut perheenjäsenet voivat antaa hieman löysää nuorelle, joka käy läpi ensimmäisiä kuukautisiaan ja joka voi hormonien takia olla kiukkuinen tai käyttäytyä epäreilusti.

5. Mitä jos lapsi ei kerro vanhemmalle kuukautisistaan tai halua puhua niistä lainkaan?

Jos lapsen kuukautiset ovat alkaneet eikä hän ole itse maininnut niistä mitään, voi esimerkiksi hyvän yön toivotusten lomassa kertoa neutraalilla äänellä, että on huomannut kuukautisten alkaneen. Voi myös kysyä, tietääkö lapsi, missä suojat kotona säilytetään, tarvitseeko hän jotain kaupasta tai haluaako lapsi jutella asiasta. Tärkeää on tehdä selväksi, että ’täällä ollaan’, ja luoda ilmapiiri, jossa lapsi voi halutessaan jutella asiasta.

Osa tytöistä ei halua jutella kuukautisten alkamisesta isän kanssa, ja lapsen päätöstä tulisi kunnioittaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö isän tulisi olla tietoinen taustalla lapsen tarpeista ja kuukautisiin liittyvistä seikoista.

Vierailija

Miten tuen tytärtäni oikein kuukautisten alkaessa? Seksuaaliterapeutti vastaa

"Aina voi onnitella, ovathan kuukautiset askel naiseuden tiellä!" Vanhemmat eivät aina tiedä, missä nuoren elämässä mennään, ja vaikkapa transnuorella kuukautiset ovat kamala, todella ei-toivottu asia, joista ei kaivata mitään onnitteluja. Kaikki eivät halua edetä naiseuden tiellä ja sekin kannattaa ottaa huomioon. Lisäksi kuukautiset ovat yleensäkin aika ikävä tapahtuma, kaikkine oireineen (jotka voivat olla melkein mitä tahansa lievästä väsymyksestä hirveisiin kipuihin ja ripuliin) ja mukaan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.