iStockphoto
iStockphoto

Terveydenhoitaja Sanna-Maija Vuorela vastaa viiteen vanhempia askarruttavaan kysymykseen.

1. Millaisia kuukautissuojia voin suositella tyttärelleni? Voiko nuori tyttö käyttää tamponeja?

Alussa kuukautissuojana kannattaa käyttää terveyssiteitä, mutta jos harrastukset ovat liikunnallisia ja vaativia, voitte ottaa myös tamponit käyttöön.

2. Miten ohjeistan tytärtäni hygienian hoidossa kuukautisten aikana?

Kuukautisten alettua henkilökohtaisen hygienian merkitys korostuu entisestään. Siteiden vaihdon yhteydessä kannattaa peseytyä aina, kun se on mahdollista. Peseytymiseen pitää joka tapauksessa kiinnittää huomiota päivittäin.

3. Pitääkö muulle perheelle kertoa kuukautisten alkamisesta?

Vanhemmat voivat aloittaa varovaisen keskustelun nuoren kanssa, kun huomaavat hänen kehossaan alkavia muutoksia.

Varhainen huomio helpottaa lapsen kiusaantumista ja häkeltymistä. Monen nuoren on vaikea puhua vanhemmilleen oman kehonsa muutoksista.

Osa tytöistä häpeilee muutoksia, kun toiset taas puhuvat täysin avoimesti ja luonnollisesti kuukautisista ja kasvamisesta.

Kannattaa antaa tytön itsensä päättää, kerrotaanko muille asiasta vai ei.

4. Olen kuullut idean, että kuukautisten alkamisen kunniaksi voisi pitää juhlat. Onko tämä hyvä ajatus?

Jos tyttö kokee kuukautisten alkamisen positiivisena asiana, niin voihan sitä juhliakin. Ihan hyvin Suomessakin voi olla aikuistumisriittejä kuten eri puolella maailmaa ja eri uskonnoissa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tyttö tekee ratkaisunsa juhlien järjestämisestä itse ja päättää myös siitä, kerrotaanko asiasta muulle perheelle.

Voi olla, että asia kannattaa ottaa esille sitten, kun kuukautisten alkamisesta on kulunut hetki ja tyttö on itse oppinut suhtautumaan asiaan luonnollisesti.

5. Miten otan kuukautisten alkamisen puheeksi tyttäreni kanssa, jos hän ei halua puhua asiasta vaan salailee sitä?

Puhumiseen voi varata rauhallisen ”tyttöjen hetken”, jossa voi puhua kaikesta maan ja taivaan välillä. Tällainen hetki voi järjestyä esimerkiksi saunassa tai automatkalla. 

Yhteiset hetket vahvistavat vanhemman ja lapsen suhdetta ja auttavat myös jatkossa puhumaan vaikeistakin asioista.

Kysymyksiin vastasi terveydenhoitaja Sanna-Maija Vuorela Nokianvirran koulusta Nokialta.

Lue lisää

Meidanperhe.fi: Vältä näitä mokia, kun puhut tyttäresi kanssa kuukautisista

Mll.fi: Tytöstä naiseksi

Väestöliitto.fi: Kuukautiset alkavat murrosiässä

Terveyskirjasto.fi: Kuukautiskivut

Vierailija

Alkoivatko tyttäresi kuukautiset? Lue toimintaohjeet.

Meidän perheessä kuukautiset oli yhtä kuin saasta ja kun ne alkoivat niin alkoi kyttäys ("ettei tulla raskaaksi", jumaliste kohtelivat niinku jotakin elukkaa joka vaeltelee ympäriinsä haarat levällään odottaen siittäjää). Niin että näin meillä. Toivottavasti saan joskus tyttäriä, niin voin kasvattaa heistä terveitä ihmisiä ja naisia, kertoa heille kaiken kuukautisista ja naiseudesta normaalilla terveellä järjellä. Raamattuja ei meillä ole eikä tule. Sairas uskonnollisuus vei minulta naiseuden...
Lue kommentti
Vierailija

Alkoivatko tyttäresi kuukautiset? Lue toimintaohjeet.

Mä muistan kun äitini piti minulle tuon "tyttöjen hetken", sain aivan hirveät raivarit enkä puhunut viikkoon (ja siis äiti puhui aivan luonnollisista asioista ja nätisti). Kerran hän selitti jostain juhlarituaaliseta mitä afrikassa tehdään kun kuukautiset alkavat, minä läpsäsin aika kovaa, enkä taaskaan puhunut viikkoon. Nykyään olen aivan normaali nainen, mutta mielestäni kuukautiset olivat jotain niin noloa ja kauheaa, ettei niistä saanut puhua. Tällaistakin reaktiota voi siis tulla.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ei, et ole epäonnistunut kasvattajana. Aivojen mullistus murrosiän kynnyksellä heikentää lapsen kykyä empatiaan, mutta onneksi vain hetkeksi.

Läski! Vammainen! Näillä sanoilla esiteinit keskustelevat luokan whatsappissa. Mikä niitä vaivaa, ihmettelee aikuinen.

Osa esimurrosikäisistä on kaverisuhteissaan ilkeitä ja epäempaattisia. Luokkahenki oli vielä viime vuonna ihan hyvä, mutta nyt se on mennyttä, kun toisten ulkonäköä arvostellaan ja joku suljetaan kaveripiirin ulkopuolelle hylkiöksi.

Esimurrosiässä aivot ovat kovimmassa kehitysvaiheessa sitten varhaislapsuuden.

Yksi syy tähän löytyy aivoista. Esimurrosiässä aivot ovat kovimmassa kehitysvaiheessa sitten varhaislapsuuden. Etuotsalohkojen kehitys kestää pitkään. Etuotsalohkoja tarvitaan esimerkiksi oman toiminnan kontrollointiin sekä oman sen tarkasteluun ikään kuin ulkopuolisen silmin. Murrosiässä näissä toiminnanohjaukseksi kutsutuissa taidoissa tapahtuu notkahdus, mikä saattaa selittää sen, että nuori käyttäytyy yhtäkkiä epäempaattisesti.

Ole sinä lisäaivo

Murrosikäisen kykyä myötätuntoon heikentää aivomyrskyn lisäksi se, että hänen huomionsa on muissa asioissa. Nuorella on täysi työ miettiä, kuka ja millainen hän on. Se voi viedä huomiokykyä toisten tunteiden ymmärtämiseltä.

Järjettömältäkin tuntuvan toiminnan taustalla on yleensä jokin logiikka. Usein se liittyy siihen, että kaikki ihmiset haluavat olla tärkeitä toisten silmissä. Koviksen lailla käyttäytyvä jenginjohtajakin tekee sitä, millä uskoo saavansa muilta arvostusta.

Auta lasta miettiään, miltä hänestä itsestään tuntuisi, jos häntä kohdeltaisiin samoin.

Toimi sinä lapsen lisäaivoina ja auta häntä miettimään, miltä hänen toimintansa muista tuntuu ja miltä hänestä itsestään tuntuisi, jos häntä kohdeltaisiin samoin. Miltä hylkääminen voisi tuntua? Miten eri tilanteissa voisi käyttäytyä hedelmällisemmin?

Puhu tunteista

Tunne- ja empatiataitoja opitaan kaikessa vuorovaikutuksessa. Tutkimusten mukaan lapset, joiden vanhemmat käyttivät paljon mielentiloja kuvaavia sanoja puhuessaan lasten kanssa, kun nämä olivat vauvoja, pärjäsivät toisten ajatusten ymmärtämistä vaativissa tehtävissä nelivuotiaina keskivertoa paremmin.

Samoin lasten, joiden vanhemmat käyttivät paljon lapsen haluja ja tarpeita kuvaavia sanoja lapsen ollessa parivuotias, havaittiin selviytyvän empatiaa vaativista tehtävistä kuusivuotiaina paremmin kuin muut ikäisensä.

Empatiataitojen oppiminen jatkuu pitkään. Myös teini-ikäisen vanhemmat voivat näyttää esimerkkiä: puhua tunteistaan, sanoittaa mielentilojaan ja ajatuksiaan, kertoa, miltä teinin käytös heistä tuntuu ja kysellä, miltä heidän käytöksensä teinistä tuntuu.

Empatian kannalta ykköstaito on mielikuvitus.

Taitoja, ei vain tunnetta

Empatia ei ole vain tunne, vaan yhdistelmä erilaisia taitoja. Vähän samaan tapaan kuin musikaalisuus, joka vaatii tarkkaa kuuloa, hyvää hienomotoriikkaa ja paljon muuta. Empatian kannalta ykköstaito näyttäisi olevan mielikuvitus. Mitä paremmin pystymme kuvittelemaan asioita, sitä helpommin voimme arvella, mitä toinen ihminen ajattelee. Tämä on tärkeää, jotta voimme asettua toisen asemaan.

Empatiataitoihin kuuluu myös kyky huomata ja tulkita toisten tunnetiloja esimerkiksi ilmeistä, kehonkielestä ja äänenväristä. Kaikkia näitä taitoja voi harjoitella.

Älä sammuta sitä

Entä jos perheessä aikuisetkaan eivät ole kovin empaattisia? Silloin on vaikea opettaa myötätuntoista käytöstä myöskään lapsille. Vanhemman epäempaattisuus on voinut syntyä monesta syystä elämänhistorian varrella. Onneksi empatiataitoja voi opetella läpi elämän.

Aikuisen empatia voi olla hukassa myös ympäristön vuoksi. Kilpailua ja ihmisen erillisyyttä korostavat ympäristöt, kuten työpaikat, joissa tärkeintä on rahan haaliminen, sammuttavat tehokkaasti empatiaa. Samoin tekee mikä tahansa epäinhimillistävä ympäristö. Esimerkiksi liikenteessä toisia liikkujia ajatellaan helposti kasvottomina autoilijoina tai pyöräilijöinä.

Nettiä ja somea syytetään usein empatian tuhoamisesta. Vielä ei ole tieteellisiä tutkimuksia siitä, mitä runsas netin ja somen käyttö tekee empatiataitojen kehittymiselle. Se kuitenkin tiedetään tutkitusti, että internet on vaikea ympäristö myötätunnolle. Nettikeskusteluissa emme näe toisen ihmisen silmiä, kasvojen ilmeitä, suupielien nykimistä, vaivihkaista ilmeen muuttumista hymystä pettymykseen.

Tätäkin asiaa kannattaa vanhempien avata teineilleen.

Asiantuntijana psykologi ja tutkija Katri Saarikivi Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksiköstä.

Tapahtui tosielämässä

”Lapsi ihmetteli: Miten sä voit olla niin kiinnostunut mun elämästä, kun mä en ole yhtään kiinnostunut sun?”

Maria

”Synttärijuhlilla johtajatyttö sanoi, että nyt jaetaan porukka kahtia, rumiin ja kauniisiin. Ja näin tehtiin.”

Sanna

”Mitä liikkuu sen äidin päässä, jonka mielestä on ok, että tytär kutsuu synttäreille luokan 12 tytöstä 11?”

Virva

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nuoret kaipaavat enemmän arkista puuhastelua yhdessä vanhempiensa kanssa, selviää tuoreesta kyselystä.

– On outoa, etteivät joidenkin luokkakavereiden vanhemmat tiedä, missä lapsi on. Ne voisivat yrittää tehdä joskus jotakin yhdessä, koska kyllä monet varmasti haluavat olla yhdessä vanhempien kanssa, vaikka esittäisivätkin jotain muuta, sanoo Peppi, 15, Meidän Perheen haastattelussa.

Sama tulos nousi esiin tuoreessa Elisan teettämässä kyselyssä, jossa selvitettiin 15–17-vuotiaiden suomalaisnuorten ajatuksia perheen ja ystävien välisestä vuorovaikutuksesta.

Yli puolet nuorista haluaisi tehdä enemmän asioita yhdessä vanhempiensa kanssa. Kaikkein toivotuinta oli tavallinen arkinen yhdessäolo, kuten juttelu, pelailu ja muu yhdessä tekeminen. Toisena nuorten toivelistalla olivat yhteiset harrastukset ja liikunta, ja kolmantena yhteiset ruokailuhetket vanhempien kanssa.

Kyselyyn vastanneista yli puolet ei jutellut vanhempiensa kanssa päivittäin kuin korkeintaan kymmenen minuuttia. Joka viides ei jutellut pidempään edes viikottain.

– Yhteistä aikaa ei voi korvata millään, sanoo sosiaalipsykologi ja Mitä minä teen tämän teinin kanssa -kirjan kirjoittaja Janne Viljamaa.

– Lapsi voi testata rajojaan vain turvallista aikuista vasten, joka on fyysisesti paikalla, kysyy ja kuuntelee. Aikuinen on peili, josta epävarma teini näkee itseänsä, Jos peili on aina pois, teini ei saa palautetta.

Ei kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

Myös kyselyn perusteella vaikuttaa, että vanhempien kanssa vietetty aika lisää nuorten kokemaa onnellisuutta. Mitä enemmän nuoret kertoivat viettävänsä vanhempiensa kanssa aikaa ja mitä enemmän he kokivat saavansa perheeltään tukea, sitä onnellisemmiksi he arvioivat itsensä.

Ei siis kannata lukkiutua ajattelemaan, että teini-iässä vain kaverit ovat tärkeitä. Vanhemmat ovat myös.

– Suosittelen teinien vanhemmille pitkopedagogiikkaa: kun leivotaan yhdessä, kädet taikinassa voi samalla jutella kaikenlaista. Vastaavia hyviä jutteluhetkiä ovat yhteiset automatkat tai vaikka kävelylenkit, Janne Viljamaa sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.