Käytä teinin kasvattamisessa hyväksi tämän luontaista kapinointihalua.

Teini-ikäiset toimivat yleensä päinvastoin kuin vanhemmat neuvovat. Käytä nuoren kapinointihalua järkevästi hyväksi ja ohjeista päinvastoin kuin oikeasti tarkoitat.

Liioittelustakin voi olla sopivassa yhteydessä hyötyä. Käänteispsykologia toimii joskus yllättävän hyvin.

1. Laadi mieluummin liian tiukat kuin lepsut säännöt. Nuori haluaa kuitenkin kapinoida sääntöjä vastaan, ja näin sinulla on joskus varaa joustaa.

2. Kauhistu teinin kokeiluja, vaikka ne eivät olisikaan sinusta niin kamalia. Jos vain ymmärrät ja silität päätä, nuoren pitää keksiä aina vain hurjempia juttuja kokeillakseen omia rajojaan ja sinun rajojasi.

3. Jos toivot, että mukava tyttö- tai poikaystäväkandidaatti pysyy kuvioissa mukana, kommentoi häntä teinille: "Onpas outo tyyppi. Oletko ihan varma, että haluat seurustella tuon kanssa?"

Nuori jatkaa seurustelua mukavan tyypin kanssa vaikka vain pelkästä halusta vastustaa sinua.

4. Ja päinvastoin: Jos lapsesi tyttö- tai poikaystävä epäilyttää, puhu hänestä ylistävästi. Miten herttaisen ystävän lapsi onkaan kauttaaltaan lävistetystä tytöstä/pojasta löytänyt!

Ole tämän taktiikan kanssa varovainen, sillä ulkokuori voi pettää: lävistettykin  tyttö/poikaystävä voi oikeasti olla kiva ja hyvätapainen.

Älä siis käytä taktiikkaa ennen kuin olet varma, että seurustelukumppani tulee olemaan turmioksi teinillesi.

5. Harhauta hampurilaisilla elävää teiniä, ja suhtaudu epäillen terveelliseksi tietämääsi ruokalajiin: "Onpa erikoisennäköisiä kaloja/vihanneksia, kannattaakohan noita syödä."

Leikki-ikäisiin toimiva kikka, mutta teinikin voi periaatteesta maistaa ja tykätä.

6. Kirjojen lukemista karttava nuori voi innostua kirjallisuudesta, kun arvostelet ”sattumalta” esille jäänyttä klassikkoa sanoin: "Tuota kirjaa ei saisi jättää lasten ulottuville, aivan liian kovaa kamaa."

Kirja on kadonnut hetkessä teinin huoneeseen.

Laskelmoivaa, kyllä, mutta mihinpä sitä ei lastensa hyvinvoinnin eteen alentuisi. Älä silti manipuloi liikaa, terävä teini voi huomata taktiikkasi. Tärkeintä on, että välinne pysyvät hyvinä.

Sillä lopulta, haluat tai et, teini kasvaa, lähtee reppureissulle Aasiaan ja muuttaa pois kotoa.

Jos hyvin käy, lapsi palaa hoivattavaksesi matkoiltaan ja käy kotona jo pois muutettuaan. Ainakin, tyypilliseen tyyliin, tyhjentämässä jääkaappia ja pesettämässä pyykkinsä.

Lue lisää

Murkkua ei kannata käskyttää, yhteistyö on avainsana

Puhu alkoholista nuoren kanssa

Mä dataan nyt, biisti! Eikö auennut? Katso selitys teini–aikuinen-sanakirjasta

Vierailija

6 kasvatusvinkkiä, joita ei kannata paljastaa teinille

Annetaan täältä parikymppisen pojan näkökulma: 1. Laadi hyvät säännöt joilla on selkeät ja hyvät perustelut. "Koska minä sanon niin" ei ole hyvä perustelu. Sovella samoja sääntöjä myös itseesi - jos valvot kotiintuloaikoja, pysy myös itsekin sovituissa aikatauluissa. 2. Teinit kokeilee rajojaan ja välillä napsahtaa, näin oppii elämään. Älä ole kauhistelemassa kaikkea, saat vain niuhon maineen. Jos äiti kieltää jotain, mennään kysymään isältä. Oli sitten kyse vaarallisesta harrastuksesta,...
Lue kommentti
Vierailija

6 kasvatusvinkkiä, joita ei kannata paljastaa teinille

Mulla on 5 lasta ja tällä hetkellä 2 teiniä. Ei tulisi mieleenikään käyttää omiin teineihin näitä ohjeita! Arvostan ja kunnioita teinejäni ihmisinä ja he ainakin toistaiseksi arvostavat ja kunnioittavat minua. Tekisitkö kenellekään toiselle vastaavaa ketä kunnioitat ihmisenä? Parhaalle ystävällesi? Sisaruksillesi? Enpä usko ja en kyllä ymmärrä miksi sitten omalle lapselle saisi. Kun alan oikein miettimään, että kokeilumielessä haukkuisin tyttäreni poikakaverin, koska tämä on oikeasti kiva ja...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

”Ihan kamala ajatus”, miettii teinitytön isä. Miten tukea nuorta ensimmäisissä seurustelusuhteissa?

”Poika sopi netissä treffit tytön kanssa, mutta tyttö ei tullut paikalle. Äidinkin sydämestä riipaisi”, kertoo 15-vuotiaan pojan äiti.

”Yritin puhua saunassa naiseksi kasvamisesta, mutta se oli kuulemma hirveän noloa. Lopulta varasin ajan ehkäisyneuvontaan”, sanoo 14-vuotiaan tytön äiti...

Mikä teineissä on parasta? Lukijamme kertovat. Kerro oma ihana hetkesi kommenteissa!

Ne pienet, yhteiset jutut

Teinillä on jo oma maailmansa kavereineen ja menoineen. Mutta ne hetket, kun yhteys vanhemman ja teinin välillä löytyy, ne ovat arvokkaita.

Kun lapsi nojaa illalla sohvalla minuun ja kertoo omia kuulumisiaan, kun kaksi nuorempaa on jo nukkumassa. Illat ovat niitä arvokkaita lähentymisen hetkiä, jolloin isotkin asiat jaetaan vielä äidin kanssa.

Kun teinin saa lähtemään mukaansa vaikka kauppaan tai kävelylenkille, jutusta ei ole tulla loppua. Hän ehtii tunnin aikana avata maailmastaan enemmän kuin osaisi ikinä odottaa. Ja kuinka fiksuja ja pohdittuja ne jutut ovat.

Kun se ihana teini kuitenkin soittaa sinulle ensimmäisenä, oli iloinen tai surullinen asia. Meidän 15-vuotias tyttö edelleen ensimmäisenä joko soittaa tai tulee koulusta suoraan kotiin kertomaan päivän tapahtumat. Kun se teini pyytää juuri sinua mukaansa elokuviin, eikä sitä kaveria.

Parasta on arki

Kun teini-ikäinen omatoimisesti tyhjentää tiskikoneen, se saa jokaisen vanhemman pakahtumaan. 

Vilpitön kiitos tai jaettu joulutorttu. Karkkipäivänä äidille ostettu suklaalevy tai yllätyksenä siivottu olohuone. Parhaita hetkiä ovat myös yhdessä sohvalla katsottu leffa tai yhdessä pelattu videopeli, tai ne saunassa jaetut salaisuudet. Parhaita hetkiä ovat yksinkertaisesti ne, joista syntyy molemmille mukava muisto.

Kun lapsi omatoimisesti siivoaa tai laittaa ruokaa, tai auttelee ohimennen kotitöissä. Ajattelen, että olen osannut opettaa hänelle muiden huomioimista ja sitä, että kotihommat on kaikkien kotona asuvien tehtäviä.

Teini osaa yllättää

Teini-ikäisen lapsen vanhempana elämä on varmasti yllätyksiä täynnä. 

Kun teini sulkeutuu taas kerran huoneeseensa ja vähän myöhemmin selviää, että hän on hankkinut vähillä rahoillaan koko suvulle joululahjat ja väkertänyt niihin ihanat paketit ja itse tehdyt kortit. Se siitä itsekkyydestä.

Kun se sama teini, joka jatkuvasti ottaa yhteen pikkusisaruksen kanssa tosipaikan tullen huolehtii, ilahduttaa ja hoivaa mitä suurimmalla rakkaudella sitä samaa "ärsyttävää" pikkuveljeä.

Ei enää pieni lapsi, vaan itsenäinen, oma persoona

Kun teini kiinnostuu jostain asiasta, kotiväkikin oppii samalla uutta.

Kun lapsi innostuu jostain, kuten nyt vaikka syksyllä Tshernobylistä. Hän kaivaa tietoa siitä hullun lailla viikkoja putkeen ja pitää kotona esitelmiä aiheesta. On huimaa huomata, että lapsi on jo niin iso, että muodostaa omaa maailmankuvaa tietoa etsien ja hahmottamalla syy-seuraussuhteita itsenäisesti. Ja samalla oppii itsekin uusia asioita!

Kuinka ihana hän onkaan

Teinissä näkee parhaiten oman työnsä tuloksen. Ja sitä on lupa ihailla, täysillä.

Meidän 13-vuotias sanoi minulle eräänä päivänä: ”Minä äiti meinaan kasvattaa lapseni sitten samalla tavalla kun sä.”

Kun huomaa että on saanut kasvatettua nuoren miehen, jolla on hyvät tavat ja empatiakykyä. Joka huolehtii pikkusisaruksestaan ja menestyy koulussa.

Se, kun poika sanoi minulle, että olen maailman paras äitipuoli.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.