Lahtelaispojat haluavat nostaa tyttöjen itsetuntoa kehumalla heitä julkisesti.

”Tää menee naisille, teille kaikille, tytsyt misut, katit kisut, pikku tiput ja paksut pimut”, Gapin huppariin pukeutunut poika sanoo. Hän siteeraa räppäri Stepan Naiset-kappaletta.

Toiset pojat jatkavat:

”Tytöillä on hyvä huumorintaju ja tytöt saavat mut tekemään tyhmiä asioita.”

”Teidän kanssa pystyy oikeesti puhumaan asioista.”

”Tytöt on kauniita.”

”Sinä olet todellinen ihme ja syötävän suloinen”, pojat päättävät.

Keitä nämä ihanat pojat ovat ja mistä on kyse?

Nuorin pojista on 14-vuotias, vanhin parikymppinen. He ovat lahtelaisia ja kuuluvat Joutjärven seurakunnan nuorten vastuuryhmään. Ryhmä osallistuu nuortenleirien ja -iltojen järjestelyihin.

Poikien valtavan suosion saanut ”Sinä olet kaunis" -video on levinnyt sosiaalisessa mediassa viikon ajan.

Video syntyi spontaanisti

Nuorin videolla esiintyvä poika, se Gap-hupparinen, on 14-vuotias Pyry Lilja. Hän kertoo, että idea videoon tuli, kun pojat järjestivät nuorteniltaa tytöille.

Jukka vastuuryhmästämme kysyi, haluaisinko olla mukana videolla. Aiheesta ei kerrottu etukäteen. Videon suunnitelleet pojat tulivat hakemaan meidät yksitellen ja alkoivat kysellä kysymyksiä, Pyry kertoo.

Vastaajat eivät päässeet helpolla. Pyryä pyydettiin kertomaan kauniita asioita tytöistä, kuten: Mikä tytöissä on hyvää? Mitä kivoja juttuja tytöt tekevät?

– Oli yllättävän vaikeaa keksiä yhtäkkiä sanottavaa. Mutta videon idea oli, että siitä tulisi mahdollisimman aito. Siksi käsikirjoitusta ei tehty.

Vaikka sanoja piti hetken hakea, Pyry on tyytyväinen siihen, ettei hän tiennyt aihetta etukäteen. Kun repliikkejä ei ehtinyt suunnitella, piti sanoa rehellisesti, mitä oikeasti ajatteli. Niistä ihanista tytöistä siis.

Suosio yllätti

Videota editoitiin lopulta seitsemän tuntia. Pyry näki lopputuloksen ensimmäistä kertaa, kun se esitettiin Joutjärven kirkolla pidetyssä Jovin nuorten illassa. Hieno tuli, hän mietti.

Pojat ajattelivat, että videon ensiesitys jäisi myös sen viimeiseksi. Video ladattiin kuitenkin nettiin, ja kahdessa päivässä se oli saanut jo 30 000 katsojaa.
Klikkauksia alkoi sadella, kun räppäri Uniikki jakoi videon Facebook-sivuillaan.

–Yhtäkkiä me olimme Ilta-Sanomissa. En ajatellut, että videosta tulisi niin iso juttu.

Palaute on tuntunut Pyrystä mukavalta. Kommentit ovat olleet enimmäkseen positiivisia. Kehuja on tullut opettajilta ja kavereilta.

–Tuntemattomatkin ovat tulleet sanomaan, että hieno video. Ja tuntuuhan se hienolta, kun kaikissa netin kommenteissa lukee, että ”hyvä pojat”. Omat vanhempanikin ovat ylpeitä, Pyry sanoo.

Ihanat tytöt – ja pojat

Nuorilla tytöillä on paljon enemmän itsetunto-ongelmia kuin pojilla, Pyry arvelee. Instagramin kaltaiset kuvapalvelut voivat aiheuttaa vahinkoa, kun tytöt vertaavat itseään muihin.

Pyryn mielestä itseä ei kannata verrata toiseen, koska jokainen ihminen on erilainen.

–Tyttöjen ei pitäisi katsoa niin paljon muita. Kaikki ovat kauniita omalla tavallaan. Ja vaikka toinen tyttö olisikin tosi kaunis, toinen voi taas olla paljon mukavampi tai parempi muussa asiassa.

Tästä ajatuksesta syntyi myös lahtelaispoikien tekemä video. Pojat halusivat nostaa tyttöjen itsetuntoa kehumalla heitä.

–Me halusimme kertoa tytöille, että he ovat kaikki kauniita. Etteivät he aina ajattelisi itsestään rumasti, Pyry sanoo.

Ensi lauantaina Jovin nuorilla on taas nuortenilta. Tällä kertaa on tyttöjen vuoro järjestää ilta pojille. Olisiko nyt tyttöjen vuoro kehua poikia?

–Niillä on kuulemma joku ”Sinä senkin komistus” -idea. En tiedä, tekevätkö he videon. Se olisi tosi hauskaa, Pyry sanoo.

Lue uusimmat

Pulmana joulukalenteri? Eräs äiti keksi oikotien

Vältä 5 pahinta ihmissuhdemokaa Facebookissa

Kolme viisasta siivousvinkkiä, joita et tiennyt

Vierailija

14-vuotias hittivideon tekijä: ”Kaikki tytöt ovat kauniita”

Kaikki tytöt eivät ole kauniita. Ja toisaalta, tytöt ovat paljon muutakin kuin vain kauniita. Kaunis ei ole synonyymi lahjakkaalle, mukavalle, rohkealle, älykkäälle, luovalle, urheilulliselle, hauskalle, empaattiselle... se, että tyttöjen hyvyys ja onnistuneisuus yksinkertaistetaan sanaan "kaunis" on surullista. Poikien videon ajatus oli kaunis, mutta todellisuudessa se kertoo vain stereotypioista joita pojilla on tytöistä jo nuorena: käsittämättömiä ja mahdottomia ymmärtää - mitenköhän nämä...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tilaajille
Syömishäiriöt ovat tytöillä tavallisempia. Pojilla pakonomainen tarve kontrolloida kehoa voi näkyä esimerkiksi liian tiheinä punttisalitreeneinä. Kuva: iStockphoto
Syömishäiriöt ovat tytöillä tavallisempia. Pojilla pakonomainen tarve kontrolloida kehoa voi näkyä esimerkiksi liian tiheinä punttisalitreeneinä. Kuva: iStockphoto

Yksi syö vain puolikkaan omenan, toinen liikkuu vimmatusti, kolmas ahmii salaa. Onko lapsella syömishäiriö? Mistä sen tunnistaa ja mitä vanhempi voi tehdä?

”Oli sää mikä tahansa, tytär lähti lenkille – myös väsyneenä ja iltamyöhään.”

”Hän alkoi pukeutua väljiin vaatteisiin ja pitää useita kerroksia päällekkäin.”

”Nuoren oma roskis oli yhtäkkiä täynnä suklaapapereita.”

Näin vanhemmat kuvaavat...

”Ihan kamala ajatus”, miettii teinitytön isä. Miten tukea nuorta ensimmäisissä seurustelusuhteissa?

”Poika sopi netissä treffit tytön kanssa, mutta tyttö ei tullut paikalle. Äidinkin sydämestä riipaisi”, kertoo 15-vuotiaan pojan äiti.

”Yritin puhua saunassa naiseksi kasvamisesta, mutta se oli kuulemma hirveän noloa. Lopulta varasin ajan ehkäisyneuvontaan”, sanoo 14-vuotiaan tytön äiti...