Kansalaisaloite vastustaa ryhmäkoon nostoa – parissa viikossa 10 000 allekirjoittajaa.

Varhaiskasvatuksen ammattilaiset keräävät kannattajia kansalaisaloitteelle, joka vastustaa päivähoidon ryhmäkokojen nostoa ja henkilöstömitoituksen muutoksia. Lisäksi aloitteessa vaaditaan, että rajauksia ei saisi ylittää niin, että tilanne on tiedossa etukäteen.

Yhtenä tavoitteena on selkeyttää nykyisen varhaiskasvatuslain kohtaa, jossa aikuisten ja lasten suhdeluvusta poikkeaminen sallitaan tilapäisesti ja lyhytaikaisesti. Nyt päiväkodeissa on tilanteita, joissa tilapäisyys vaikuttaa toistuvalta, kertoo varhaiskasvatuksen erityisopettaja Noora Heiskanen, toinen aloitteen vireillepanijoista.

– Käytännössä joissakin paikoissa tilapäisyydestä on tullut pysyvää. Silloin toimitaan niin, että kasvattajan sairastuessa sijaista ei edes yritetä palkata. Paikoin on niinkin, että suhdeluvussa on jatkuvasti ylityksiä, esimerkiksi joka aamu- ja iltapäivä, Heiskanen sanoo.

Osa-aikahoitoon sama suhdeluku kuin muille

Aloitteen mukainen suurin mahdollinen ryhmäkoko olisi kolme vuotta täyttäneiden lasten ryhmässä 21 ja alle 3-vuotiailla 12. Aikuista kohden lapsia voisi olla korkeintaan seitsemän kolme vuotta täyttänyttä tai neljä alle 3-vuotiasta. Ryhmässä ei saisi olla suunnitellusti yhtä aikaa läsnä enempää lapsia edes osapäivähoidossa.

Hallituksen säästöpäätös nostaa kolme vuotta täyttäneiden ryhmäkokoja niin, kokopäivähoidossa olevia voi olla ryhmässä 24, kahdeksan yhtä aikuista kohden. Osapäivähoidossa olevia lapsia voi olla ryhmässä 13 aikuista kohden.

Aloitteen takana on Vain kaksi kättä -työryhmä. Sama ryhmä järjesti kesäkuussa päivähoidon leikkauksia vastustavan suurmielenosoituksen.

Aloite on kerännyt parissa viikossa 10 000 allekirjoittajaa. Vireillepanijat uskovat, että kansalaisaloitteelle vaaditut 50 000 kannatusilmoitusta saadaan kokoon ennen joulua ja aloite päätyy eduskunnan käsittelyyn.

ex-lto

Varhaiskasvattajat haluavat sijaiset takaisin päiväkoteihin

Noin neljä vuotta sitten ennen burnoutia työskentelin lastentarhanopettajana helsinkiläisessä päiväkodissa 3-6v ryhmässä. Ryhmässä oli 26 lasta,joista muutama oli puolipäiväisiä lapsia. Puolipäiväiset lapset olivat paikalla aamupäivisin. Usein oli tilanteita että olin kaksin lastenhoitajan kolmannen hoitajan ollessa sairas, koulutuksessa. Sijaisia ei palkattu, koska koko talon kasvhenkilökunnan suhdeluku koko talon lapsilukuun suhteutettuna oli plussan puolella. Näitä tilanteita oli viikottain...
Lue kommentti
Vierailija

Varhaiskasvattajat haluavat sijaiset takaisin päiväkoteihin

Vierailija kirjoitti: Kotieläinten suhteen on olemassa hyvinkin tarkat säännökset mm sen suhteen minkä verran tulee olla tilaa navetassa, tallissa tai sikalassa eläintä kohden. Lehmien pienessä navetassa tulee olla 8 neliötä tilaa lehmää kohden.Oletkos ajatellut koskaan että lasten kohdalla suositus on sama?Tosin siis pelkkä suositus.Tarkoittaa siis sitä, että 21 lapsen ryhmän käytössä tulisi olla neliöitä 168.Eipä taida olla montaakaan päiväkotia jossa tilaa on oikeasti käytössä tuon verran?Ja...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lastentarhanopettajan pitäisi saada palkkaa huomattavasti nykyistä enemmän, vanhemmat arvioivat.

Lastentarhanopettajien keskimääräinen kuukausipalkka oli viime vuonna noin 2 400 euroa kuukaudessa. Se ei riitä, vastaavat vauva.fin kyselyyn vastanneet.

Helsingin Sanomat kertoi tänään tiistaina, että tuoreen tilaston mukaan suomalaiset lastentarhanopettajat ansaitsevat poikkeuksellisen vähän moneen muuhun maahan verrattuna. Lastentarhanopettajien suhteelliset palkat Suomessa ovat muihin OECD-maihin verrattuna pohjalukemissa, ja ero muihin opettajiin on räikeä.

Suomalaisten lukion, perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen opettajien ansioissa on jopa 40 prosentin ero, raportti kertoo. Muiden opettajien palkat ovat OECD-maiden keskitason yläpuolella, mutta lastentarhanopettajien palkat jäävät keskitason alapuolelle.

– Lastentarhanopettajien palkkaus pitää saada vastaamaan työn vaativuutta ja lisääntyneitä vastuita, joita on tullut muun muassa uuden opetussuunnitelman myötä, Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen sanoo HS:n jutussa.

”Vaativa työ, haastavat olosuhteet”

Asiantuntijoiden kanssa samaa mieltä ovat myös vanhemmat. Vauva.fin lukijoista harvempi kuin joka kymmenes on sitä mieltä, että sopiva palkkataso on alle 2500 euroa, noin nykyistä vastaava. Melkein kaksi kolmesta pitää sopivana palkkana lastentarhanopettajalle vähintään 3000:a euroa.

Kyselyyn tuli vastauksia yhteensä 466. Vastaajia pyydettiin valitsemaan sopivin palkkataso kuudesta vaihtoehdosta. Näin vastaukset jakaantuivat:

  • Alle 2000 euroa: 2 %
  • 2000–2500: 7 %
  • 2500–3000: 26 %
  • 3000–3500: 50 %
  • 3500–4000: 11 %
  • Yli 4000 e: 3 %

Monet perustelivat, että nykyinen palkka ei vastaa työn vaatimuksia:

”Lastentarhanopettajat tekevät vaativaa työtä haastavissa olosuhteissa. Ryhmäkokoja on kasvatettu, varhaiskasvatukseen laatuun tulisi panostaa ja pahimmillaan ryhmässä on myös erityistarpeisia lapsia. Päiväkodissa ja eskarissa luodaan pohja tulevaisuuteen ja mitä vaikuttavampaa varhaiskasvatus on sen parempia tulevaisuuden 'tähtiä' sieltä syntyy. Nykypalkka on ihan ala-arvoinen huomioiden, että työhön vaaditaan yliopistokoulutus. Eihän tuolla edes elä täällä pääkaupunkiseudulla!”

”Työ on erittäin vastuullista! Pelkkä valvova silmä ei riitä vaan työ vaatii ammattitaitoa ja sensitiivisyyttä, tietynlaisia vuorovaikutustaitoja.”

”Lastentarhanopettajalla on ihan yhtä suuri opetusvastuu kuin opettajillakin. Kuitenkin opettajat vetävät paljon parempaa palkkaa, ja heillä on pitemmät lomat. Otetaan vielä huomioon, että ryhmässä on eri-ikäisiä ja -tasoisia enemmän kuin luokassa.”

Vierailija

Miksi lastentarhanope tienaa niin vähän? Vanhemmat kertovat, mikä olisi heistä sopiva summa

Ongelmanahan on myös se että nämä lastenhoitajat tekevät monessa paikassa ihan samaa työtä kun lastentarhanopettajat. Pitäisi vetää joku selvä raja näiden välille jos halutaan että näkyy myös palkassa. Voi myös miettiä että tarviiko tähän hommaan oikeasti melkein yhtä pitkän koulutuksen kun peruskoulun opettaksi. Hyvin tuntuvat lähihoitajat, lastenhoitajat ja nuoriso/lastenohjaajat selviytyvän tästä.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Heli Blåfield

Jääkö lapsi ilman kavereita, koska on niin voimakastahtoinen ja joustamaton?

”Perheessämme on 3,5-vuotias fiksu tyttö, joka on aina viihtynyt parhaiten omissa leikeissään tai isompien lasten seurassa. Päiväkodissa hänellä on tähän asti ollut leikkiseuraa, enkä ole ollut tytöstä huolissani. Nyt uudessa päiväkotiryhmässä tyttö on kuitenkin toistuvasti jätetty leikkien ulkopuolelle. Se on harmittanut tytärtä ja minuakin kovasti.

Tyttö on luonteeltaan tarkkailija ja pohtija, joka suunnittelee leikkinsä kulun tarkasti etukäteen. Hän saattaa tiuskaista harmistuneena, jos joku kaveri tulee häiritsemään hänen leikkiään. Miten voisin saada lapsen ymmärtämään, että muiden leikkiin kannattaa lähteä mukaan silloin kun pyydetään? Asiasta on juteltu moneen kertaan, mutta lapsi vain toteaa, että muut leikkivät niin tylsiä leikkejä, ettei hän halua mukaan. Sitten kun hän haluaakin, häntä ei enää huolita leikkiin.

Päiväkodin aikuiset puuttuvat kyllä tilanteeseen huomatessaan, mutta aina ei aikuinen ehdi seurata leikkiä vierestä. Miten lasta voisi lempeästi ohjata kiinnostumaan ikäistensä seurasta?

Pelkään, että lapseni jää yksin, koska hän on niin voimakastahtoinen ja joustamaton.”

Huolestunut äiti

Janna vastaa:

”Hyvä, että pidät sosiaalisia suhteita arvossa ja luotat päiväkodin aikuisiin! Kaverikuviot ovat tosiaan joskus tuskaisia: lapsi on ryhmässä meille osin tuntemattomien ihmisten kanssa ja me vanhemmat aivan toisaalla.

Tyttärenne on kovin pieni vielä, vaikka ilmeisen taitava ja hyvin kehittynyt. Tämän ikäisen joustamattomuus on hyvin tavallista, eikä välttämättä vielä pysyvä piirre. Löytyykö tytöstä joustoa aikuisten tai isompien lasten kanssa leikkiessä? Eli lähteekö hän paremmin mukaan, jos toisen ideat ovat tarpeeksi mielenkiintoisia?

Kaverin leikit voivat oikeasti olla aika tylsiä!

Vaikka ikätasoisia kaverisuhteita pidetään tärkeinä, 3–4-vuotiaiden kehityksessä voi olla huikeita eroja. Joku osaa jo tunteita ja yksityiskohtia pursuavia juonileikkejä, kun toinen puhuu vasta muutaman sanan lauseita. Kaverin leikit voivat oikeasti olla aika tylsiä!

Yksin leikkiminen voi olla lapsen tapa jäsentää ajatuksiaan.

Saattaisiko lapsellanne olla erilaisia leikkitapoja, joilla kullakin on erilainen merkitys? Osa leikeistä on tavallisia ja yhteisiä, mutta yksin leikkiminen voi olla lapsen tapa jäsentää ajatuksiaan. Pohdiskeleva lapsi saattaa ensin tarkkailla ympäristöään ja sitten ”ajatella” asiaa leikkimällä tarkalla tavalla. Muiden mukaantulo voi häiritä tällaista leikkiä. Ehkä voisit vielä havainnoida, liittyvätkö leikit tiettyihin teemoihin. Niistä voisi sitten jutella lapsen kanssa tarkemmin.

Muistathan myös näyttää itse esimerkkiä joustavasta käytöksestä, vaikka aina ei voikaan mennä lapsen mielen mukaan. Sinänsä on hyvä, ettei lapsella ole tarvetta miellyttää kavereita jatkuvalla joustamisella.

Yksin leikkiminen on taito, jota ei kannata väheksyä.

Vaikka ketään ei saa sulkea ulkopuolelle, täytyisi päiväkodin hälinässä olla oikeus upota hetkeksi omiin ajatuksiinsa. Yksin leikkiminen on taito, jota ei kannata väheksyä.”

Meidän Perhe 8/2017

Vierailija

Onko kolmevuotias leikeissään liian joustamaton? Janna vastaa

Kas. Minä olin juuri samanlainen lapsi, tiuskimista tosin en muista harrastaneeni. En komennellut muita lapsia, mutta aina kun leikki ei ollut mielestäni tarpeeksi kiinnostava, vetäydyin omiin oloihini. Ja sitä tapahtui usein. Tästä näkökulmasta sanoisin, että pelkosi on osittain aiheellinen. Olen koko elämäni kärsinyt yksinäisyydestä ja sosiaaliset taitoni jäivät mielestäni puutteellisiksi. En ajaudu konflikteihin, mutta ystävystyminen on vieläkin minulle todella hankalaa. Pelko,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.