Kylmä herkku auttaa ja lohduttaa risaleikkauksesta toipuvaa lasta. Kuva: iStockphoto
Kylmä herkku auttaa ja lohduttaa risaleikkauksesta toipuvaa lasta. Kuva: iStockphoto

Risojen poistoleikkauksia tehdään aina vain hyvästä syystä. Mitä ne ovat?

Mitä hyötyä kita- ja nielurisoista on?

Risat ovat imukudosta, osa ihmisen puolustusjärjestelmää. Ne nappaavat ensimmäisinä nieluun pyrkivät pöpöt kiinni. Terveistä nielu- ja kitarisoista on siis hyötyä lapsen vastustuskyvylle.

Tilanne on toinen, jos lapsella on ollut runsaasti kurkkutulehduksia. Risat saattavat silloin olla oikea bakteeripesäke, joka houkuttaa puoleensa yhä lisää taudinaiheuttajia.

Kitarisoja on vain yksi ja se on piilossa nenänielussa, eikä sitä näe, kun lapsi avaa suunsa. Pallomaiset nielurisat sen sijaan huomaa hyvin kielenkannan molemmin puolin nielun sivuseinissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisille lapsille kehittyvät isot, tulehtuvat risat, toisille ei. Syynä on osin perinnöllinen alttius. Kitarisa on suurimmillaan leikki-ikäisillä, 4–7-vuotiailla lapsilla, joilla se voi olla jopa luumun kokoinen. Lapsen kasvaessa kitarisa surkastuu, eikä sitä teini-iän jälkeen ole yleensä enää jäljellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koska kita- tai nielurisat on syytä poistaa?

Risojenpoistoleikkauksia tehdään aina vain hyvästä syystä. Tavallisia syitä ovat risojen suurentunut koko, tulehtuneet risat ja jatkuva tukkoisuus sekä toistuvat korvatulehdukset ja liimakorva. Terveen kitarisan poistamisesta ei ole hyötyä korvatulehduksen ehkäisyssä.

Mutta: asuuko perheessänne pieni kuorsaaja? Suurentunut kitarisa on usein syypää yölliseen rohinaan. Kun nenähengitys vaikeutuu, lapsi hengittää suun kautta ja yöuni häiriintyy.

Nielurisat voivat suurentua tulehdusten myötä ja aiheuttaa kuumeilua. Isot risat voivat edistää purentavirheiden kehittymistä. Nieleminenkin voi olla työläämpää.

Nielurisat kannattaa poistaa, jos lapsen elämänlaatu kärsii. Risaleikkaus ei ehkäise flunssaa, mutta suojaa pitkittyneiltä jälkitaudeilta. Risojen poistosta hyötyvät usein myös teini-ikäiset, joilla on toistuvia angiinoja.

Älä muuten usko väitettä, että risaleikkauksen jälkeen pöpöt painuvat suoraan keuhkoihin. Se on vain uskomus.

Millainen risaleikkaus on?

Kitarisa voidaan poistaa leikkauksessa, kun lapsi on 2–3 vuotta. Nielurisojen osittainen poisto onnistuu samanikäisiltä, ja kokonaisten nielurisojen leikkaus pari vuotta vanhemmilta.

Kita- ja nielurisaleikkaukset tehdään suun kautta ja lapsilla aina nukutuksessa. Kitarisaleikkaus kestää tavallisesti15–30 minuuttia ja nielurisojen poisto hieman pidempään. Pientä potilasta tarkkaillaan muutama tunti heräämössä. Vanhemmat saavat olla tukena paikalla.

Lapset toipuvat kitarisaleikkauksesta yleensä nopeasti. Jälkivaivat ovat lieviä.

Nielurisojen poiston jälkeen kipu voi kestää pidempään, reilun viikon verran, joten anna lapselle riittävästi kipulääkettä. Haavapinnan lievää verenvuotoa voi olla joillakin parin viikon ajan.

Tarjoa leikkauksesta toipuvalle jäätelöä, sitä saa kerrankin syödä lääkärin määräyksestä. Jäätelöstä saa energiaa helposti nieltävässä muodossa, ja kylmä auttaa kipuun.

Kitarisan poiston jälkeen lapsi voi mennä hoitoon tai kouluun yleensä 2–4 päivän kuluttua. Nielurisaleikkauksesta toipuessa kotihoitoa voidaan tarvita 1–2 viikkoa.

Risoista johtuneet vaivat jäävät usein leikkauspöydälle.

Juttua varten on haastateltu korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Salorantaa Terveystalosta.

Meidän Perhe 1/2015

Tieto jakoon

Hyvä toimitus!
Nyt on unohtunut kertoa kitarisaleikkauksen haitoista. Niitäkin on. Asia on nimittäin tieteellisesti tutkittu. Tähän olisi hyvä listata välittömät haitat ja myös läpi elämän kestävät haitat. Pirauttakaapa asiantuntijallenne.

Vierailija

Ainakin nielurisojen kohdalla kannattaa todella harkita poistetaanko ne vai ei. Tyttäreltäni poistettiin 15 vuotiaana jatkuvien tulehdusten takia. Oli kaksi viikkoa todella kipeä ja nukkui lähes kokoajan särkylääkkeen voimalla. Kahdenviikon päästä kun sai alkaa syömään muutakin kun keittoa niin haava aukesi yöllä. Olisi varmaan tuhkehtunut siihen kauhean verenvuotoon jos en olisi ollut kotona viemässä heti sairaalaan. Sairaalassa haava poltettiin takas kiinni ja siitä alkoi uusi toipumisaika. Nykyään saa jatkuvasti kurkkukivun ja korvakivun, jopa useammin kuin ennen leikkausta. Voin vain kuvitella miten pieni lapsi voi mennä saman rumban läpi. Harkitkaa tarkoin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla