Oleellisinta piikkikammon ehkäisyssä on, että vanhempi ei jännitä.

Kammoaako sinunkin lapsesi rokotuksia? Tuttu juttu.

Lapsen piikkikammoa voi lievittää monin tavoin. Suurin vaikutus on sillä, miten sinä vanhempana suhtaudut tilanteeseen ennen, jälkeen ja sillä hetkellä, kun rokotus annetaan.

Suurin osa rokotuksista annetaan onneksi jo vauvaikäiselle, joka ei osaa pelätä piikkejä ja unohtaa kivun saman tien, kun piikki on annettu.

Isomman lapsen kanssa voi toimia näin:

1. Ole rento

Olet varmasti huomannut, kuinka lapsi yrittää lukea kasvoiltasi ja kehonkielestäsi, onko aihetta pelätä. Näytä että ei ole. Hymyile, juttele mukavia, ole rento ja rauhallinen.

Toisaalta jatkuva liiallinen vakuuttelu – ei ole mitään hätää, älä turhaan pelkää, kyllä se siitä – pikemminkin lisää lapsen stressiä kuin vähentää sitä.

Muistakaa myös lähteä ajoissa liikenteeseen, sillä kiire ja hätäily eivät ole omiaan keventämään tunnelmaa.

2. Ole rehellinen

Älä väitä, että rokotus ei satu, sillä kyllähän se vähän sattuu. Jos lapsi kokee, että olet valehdellut hänelle, hän ei uskalla luottaa sinuun enää toisella kertaa.

Parempi vaihtoehto on sanoa esimerkiksi näin: Kyllä se voi vähän sattua, mutta jos se sattuu, se ei kestä kuin pienen hetken. Ja saat istua koko ajan sylissäni.

3. Käykää tilanne läpi kotona

Kukaan ei pidä ikävistä yllätyksistä. Neuvolan tapahtumat on hyvä käydä kotona etukäteen läpi. Voit käyttää apuna lasten kuvakirjoja, joissa piipahdetaan lääkärin vastaanotolla.

Jos lapsellasi on leluna lääkärintarvikesetti, voit antaa lapsen toimia hoitajana, joka antaa sinulle rokotuksen.

Kerro, että kaikki saavat rokotuksia, äiti ja isäkin.

Isomman lapsen kanssa voi rauhassa jutella, että vaikka rokotus ei tunnu kivalla, niin se auttaa pysymään terveenä.

4. Kiinnitä huomio toisaalle

Itse rokotustilanteessa pienen lapsen huomion voi huijata pois piikistä vaikka laulamalla, lukemalla kuvakirjaa tai antamalla lapselle jonkin lelun.

Isomman lapsen huomion kiinnittää kännykkä.

5. Palkitse suorituksen jälkeen

Muista kehua lasta urheudesta sen jälkeen, kun toimenpide on ohitse. Ehkä sanallisen kehumisen lisäksi pieni aineellinenkin palkkio on paikallaan.

Moni terveydenhoitaja antaa piikin jälkeen lapsen valita laatikosta tarran.

Reipastunut lapsi voi kotona sanella itselleen kirjeen seuraavaa rokotuskertaa varten. Kirjeeseen voi kirjoittaa vaikkapa näin: Hei Enni, sain juuri rokotuksen ja pelkäsin sitä etukäteen ihan kamalasti. Mutta se ei sattunutkaan paljon yhtään. Muista tämä, kun seuraavan kerran saat rokotuksen! Toivoo Enni 4 v.

Lähde: WebMD

Lue lisää:

Minttu selättää lääkäripelon (kirja-arvio)