Kuva: <span class="photographer">Mikko Hannula</span>
Kuva: Mikko Hannula

Mitä isompi päiväkotiryhmä, sitä enemmän melua, stressiä ja tauteja, Laura Mälkönen toteaa.

Tänä syksynä moni päiväkotiryhmä on entistä isompi. Vanhemman kannattaa seurata silmä tarkkana, miten muutos vaikuttaa omaan lapseen.

Mitä suuremmat ryhmät, sitä enemmän melua, ärsykkeitä ja sosiaalisia kontakteja. Melu haittaa lapsen tiedon käsittelyyn liittyvien taitojen kehitystä, sillä aivot vaativat kehittyäkseen rauhaa.

Lapsi ei käsittele stressiä aikuisen tavoin, ja yö voi olla liian lyhyt aika raskaasta päivästä palautumiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lakimuutosten vuoksi yhdellä varhaiskasvattajalla saa nyt olla vastuullaan kahdeksan yli kolmevuotiasta kokopäiväistä lasta aiemman seitsemän sijasta. Näin kolmen aikuisen ryhmässä voi olla 24 kokoaikaista lasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ryhmäkoko saattaa kasvaa tätäkin suuremmaksi, sillä oikeutta varhaiskasvatukseen rajataan ja osa kokopäivälapsista muuttuu osa-aikaisiksi. Kun yhdellä aikuisella voi olla vastuullaan 13 osa-aikaista lasta, ryhmässä voi olla jopa 30 kasvatettavaa. Edes päiväkotien tiloja ei ole suunniteltu tällaisille lapsimäärille.

"Eniten kärsivät ne lapset, jotka tarvitsevat yksilöllistä tukea."

Lapsi tarvitsee aikuista sosiaalisten taitojen oppimiseen: vaikkapa siihen, että riidat saadaan sovittua. Kun ryhmään tulee lisää lapsia, aikuisen kullekin antama aika vähenee entisestään.

Ison ryhmän vaikutukset näkyvät vielä vuosienkin kuluttua esimerkiksi keskittymis- ja oppimisvaikeuksina. Eniten kärsivät ne lapset, jotka tarvitsevat yksilöllistä tukea. Tämä lisää tulevaisuudessa terveys- ja sosiaalipalveluiden tarvetta. Pitkällä aikavälillä päivähoidon säästöt kasvattavat yhteiskunnan menoja.

Isossa joukossa myös taudit tarttuvat ja tapaturmat ja läheltä piti -tilanteet saattavat lisääntyä. Odottaminen ja paikallaolo lisääntyvät, kun tilaa ja leikkejä ohjaavia ja valvovia aikuisia ei ole tarpeeksi.

Henkilökunta työskentelee aiempien säästöjen vuoksi jo nyt monissa paikoissa jaksamisensa rajoilla. Ryhmäkokojen paisuttaminen heikentää päiväkotien mahdollisuuksia laadukkaaseen, lain ja varhaiskasvatussuunnitelmien mukaiseen varhaiskasvatukseen.

"Vanhempi on lapsensa edunvalvoja. Lapsi ei pidä asiasta meteliä, mutta vanhemman pitää niin tehdä."

Väsymys, levottomuus, käytöshäiriöt, ylivilkkaus, hiljaisuus ja ylipäänsä käytöksen muuttuminen voivat olla merkkejä siitä, että päiväkodissa tehdyt muutokset ovat lapselle raskaita. Ne ovat merkkejä siitä, että vanhemman on puututtava tilanteeseen.

Vanhempi on lapsensa edunvalvoja. Lapsi ei pidä asiasta meteliä, mutta vanhemman pitää niin tehdä. Hän voi ja hänen täytyy vaatia varhaiskasvatukseen laatua ja sopivia ryhmiä.

Jos oman lapsen olot päiväkodissa huolestuttavat, kannattaa ottaa yhteyttä päiväkodin henkilökunnan lisäksi kotikunnan varhaiskasvatuksen hallintoon.

Ainakin toistaiseksi kunnat voivat itse päättää, kasvattavatko ne ryhmäkokoja vai eivät.

Laura Mälkönen on hoitovapaalla oleva turkulaisen päiväkodin johtaja ja Vain kaksi kättä -työryhmän jäsen.

Vierailija

Päiväkodin johtajalla on juridinen vastuu virassaan kirjoitti:
Jokainen päiväkodinjohtaja on vastuussa itse tekemistään päätöksistä: paljonko lapsia hän sijoittaa eri ryhmiin, ja palkkaako hän sinne( heti tarvittaessa) pätevät sijaiset. Lapsiryhmien kokoon vaikuttavat tietysti tilat, jos on sokkeloiset  ja pienet tilat, niin ei sinne voi laittaa 24 lasta, vaikka aikuisia olisikin se 3. Lisäksi pitää huomioida lisätukea tarvitsevat lapset, ja pienentää ryhmää jossa heitä on.

Vain päiväkodin johtaja on vastuussa tekemistään päätöksistä, ei hänen esimiehensä tai kukaan muu. Kukaan ei voi pakottaa häntä vaarantamaan lasten terveyttä ja turvallisuutta!

Ei niitä päätöksiä tee johtaja vaan ylempi taho, näin ainakin meidän kunnassa. Puhelin soi ja ilmoitetaan, että teillä aloittaa tämmöiset lapset tällä ja tällä päivämäärällä. Sinisilmäistä kuvitella, että pk:n johtajalla ois tuohon sanottavaa, tai että ketään kiinnosta, onko tilat sokkeloiset vai ei. Se on 8 yli 3v lasta per hoitaja ja sillä selvä.

Vierailija

Sen verran tiedän että pääkaupungissa ei voi johtaja asiaa päättää. Lasketaan neliöt ja sitä mukaa tulee lapsimäärä päiväkotiin. Kaikki tuo tulee ylemmältä taholta. Päivähoitopäälliköt ovat henkilöitä joihin ottaa yhteyttä jos tahtoo muutoksia. Johtajilla ei ole mitään valtaa asiaan. Pitäisi saada lapsimäärä laskettua aikuista kohden. Sillä olisi vaikutusta työhyvinvointiin ja lasten hyvinvointiin.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla