Ontelosyylistä ei yleensä ole mitään haittaa, ja niihin kannattaakin suhtautua maltillisesti. Ne voivat levitä muun muassa raapimisen takia. Kuva: 123rf
Ontelosyylistä ei yleensä ole mitään haittaa, ja niihin kannattaakin suhtautua maltillisesti. Ne voivat levitä muun muassa raapimisen takia. Kuva: 123rf

Kohta kaksivuotiaan lapseni alavartalo on täynnä ontelosyyliä. Syyliä on ollut jo useamman kuukauden ajan, ja niitä tuntuu tulevan lisää sitä mukaa kuin entiset katoavat. Syyliä löytyy jo pepustakin.

Ovatko syylät jotenkin vaarallisia? Voiko lapsi vielä käydä uimahallissa? Tai onko hän vaarassa tartuttaa veljeään, jos käy kylvyssä samaan aikaan? Kuulin myös, että jokin luontaistuote voisi tepsiä syyliin, kannattaako kokeilla?

Murhetta näpyistä

Lastenlääkäri Jarmo Salo vastaa

Ontelosyylät eli molluskat ovat pinnallisia viruksen aiheuttamia näppyjä, jotka häviävät aikanaan itsestään, mikä tosin vie yleensä ainakin kuukausia.

Ontelosyylistä ei yleensä ole mitään haittaa, ja niihin kannattaakin suhtautua maltillisesti. Ne voivat levitä muun muassa raapimisen takia. Toisaalta heti ensimmäisten iholle ilmestyvien ontelosyylien poistaminen apteekista saatavilla molluskapinseteillä voi estää niiden leviämistä ja nopeuttaa häviämistä. Pinsettejä voi käyttää puuduttavan voiteen kanssa tai ilman sitä.

Myös käsien pesu, kuivan ihon hoitaminen perusvoiteilla ja raapimisen ehkäiseminen esimerkiksi peittävillä vaatteilla voivat ehkäistä ontelosyylien leviämistä ja tarttumista.

Molluskat ovat harmiton vaiva, joten mitään harrastusten rajoittamista ei kannata edes harkita.

Ontelosyylät ovat kuitenkin harmiton vaiva, joten mitään eristämistä tai harrastusten rajoittamista ei kannata edes harkita. Sisarusten ja muiden toisten lasten on kuitenkin järkevää välttää yhteisten pyyhkeiden käyttöä tai kylpemistä samaan aikaan lapsen kanssa, jolla on molluskoita.

Vaikka näkyvät ontelosyylät poistaisi, noin kolmasosalle lapsista ilmaantuu uusia. Tämä voi johtua poistamisen aikaansaamasta viruksen leviämisestä, uudesta tartunnasta tai siitä, että poistamisen aikoihin osa syylistä on ollut vasta kehittymässä.

Punoitus ei ole haitallista.

Jos molluskoita on jo paljon, niiden poistaminen ei yleensä ole järkevää. Luontaistuotteistakaan ei ole hyötyä. Joskus tosin muutaman molluskan poistamisen tai käsittelyn jälkeen ne kaikki alkavat punoittaa. Punoitus e­i ole haitallista, vaan se kertoo ontelosyylien häviämistä edeltävästä elimistön puolustusjärjestelmän aktivoitumisesta.

Myös molluskoihin liittyvät bakteerien aiheuttamat tulehdukset ovat suhteellisen harvinaisia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.