iStockphoto
iStockphoto

Paras vieminen opettajalle kevätjuhliin on pieni ja itsetehty – mutta viinipullokin ilahduttaa.

Ajattelitko antaa lapsen opettajalle tai päiväkodin työntekijälle kevätjuhlissa mukin tai koriste-esineen? Mieti vielä uudestaan: lahjan saaja saattaa arvostaa enemmän pelkkää kiitosta tai jotain, joka ei jää viemään tilaa hyllyssä.

Kukka on lahjana sentään melko harmiton. Niistäkin voi olla vaivaa, varsinkin, jos ope lähtee heti lomansa alkajaisiksi reissuun.

Näitä opettajat suosittelivat, kun Meidän Perhe kysyi lukijoilta vinkkejä opelahjoiksi:

Kortti on monen mielestä muistamisista se kaikkein paras. Mieltä lämmittää varsinkin itsetehty kortti, jossa lukee jotain muutakin kuin antajan nimi.

"Varmassa tallessa on erityiset oppilaiden itsensä tekemät kiitoskortit. Työvuosia on takana vasta 11, mutta heikolla hetkellä kaivan edelleen positiiviset kortit esiin ja mietin, miksi olen tässä ammatissa", kommentoi yksi keskusteluun osallistunut opettaja.

Jotain katoavaa, kuten syötävä. Tavarasta on harvalla opettajallakaan pulaa, ja kaapin perukoille pölyttymään jääviä yksittäisiä mukeja tai kippoja kaipaa harva. Jos haluat ostaa jotain, hanki jotain pientä syötävää tai vie vaikka lahjakortti pullakahveille. Myös kosmetiikka tai muu käytössä katoava käy.

"Kaikki rumat kynttilänjalat, huonot kirjat, messinkiset kenkälusikat, konjakkipiiput ja koristeelliset vaasit lentävät jo päättäjäispäivänä suoraan roskikseen", kertoo yksi opettaja.

– tai juotava. Jokunen opettaja paljastaa toivovansa viiniä, konjakkia tai viskiä – ainakin salaa.

"Jos on pakko jotakin antaa, antakaa kukkia. Hyvää viskiäkin arvostaisin, mutta sitä ei kai oikein pidetä sopivana."

Mitä halvempi, sen parempi: kiitoskin riittää. Aina ei tarvitse ojentaa mitään. Vilpitön kiitos ja hyvän kesän toivotus on usean kommentoijan mielestä varsin sopiva tapa muistaa opettajaa. Opettajat saattavat kokea lahjojen saamisen yksittäisiltä oppilailta kiusallisena. Jokunen pitää kalliin lahjan saamista jopa vihjeenä siitä, että hänen suosiotaan yritetään ostaa. Eri asia on, jos koko luokka laittaa panokset yhteen ja muistaa opettajaa vaikka arvokkaammalla lahjakortilla.

"Pelkkä lukuvuoden aikana hyvin tehty vanhemman yhteistyö ja panostus lapsen koulutyöhön riittäisi vallan mainiosti. Saan todellakin palkan (vaikkakin pienen) työstäni, se riittää."

Lainaukset on poimittu keskustelusta Mitä lahjaksi opelle?

Vierailija

Näitä lahjoja opettaja arvostaa

Muistan kuinka ärsyttävää ja noloa oli viedä lapsena lahjat opettajille. Opettajalla oli aina vaivaantunut olo. Ylä asteella ja lukiossa vanhemmat yritti mun saada vietyä edes kukan. En vienyt. Sanoin, että opettaja saa palkan, se riittää. Itse pistän lapseni askartelemaan kortin ja kirjoitetaan yhdessä runo ja kiitokset.
Lue kommentti
Olenko vanhempi, joka on kaksi kertaa sysännyt lapsensa tilanteeseen, jossa hän kokee yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta? Kuva: Satu Kemppainen
Olenko vanhempi, joka on kaksi kertaa sysännyt lapsensa tilanteeseen, jossa hän kokee yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta? Kuva: Satu Kemppainen

Kuinka paljon lasta on hyvä kannustaa menemään kohti uutta ja erilaista? Ja tarvitseeko lapsen edes?

Haastavaa minulle vanhemmuudessa on ollut ajatus, että vaikutan lapseni elämään, hänen itsetuntoonsa ja minäkuvaansa valtavasti. Kun lapsi kasvaa ja itsenäistyy, kohtaamme yhdessä valintoja, jotka vaikuttavat hänen kaverisuhteisiin ja tulevaisuuden tukiverkon rakentamiseen. Minun puolihuolimattomasti heittämäni sanat voivat vaikuttaa lapseni päätöksiin, ja muistua mieleen vielä aikuisenakin. 

Kuusi vuotta sitten kannustimme puolisoni kanssa lasta hakemaan musiikkiluokalle. Emme pelkästään musiikkipainotuksen tähden, vaan koska meistä elämässä kannattaa kokeilla uusia asioista, lähteä mukaan seikkailuihin. Sanomattakin on selvää, että emme pakottaneet, annoimme vaihtoehdon – rohkaisimme ja tuimme – olisi lapsen lopullinen valinta mitä tahansa. Päätös oli hänen omansa siinä määrin kuin lapsen päätös voi olla vanhemmasta irrallinen.

Kun ekaluokka uudessa koulussa, uusien ihmisten ympärillä alkoi alkoi, esikoiseni itki kaksi ensimmäistä viikkoa. On varmaan turha sanoa, että omatuntoni roihusi syyllisyydestä. Miksi ihmeessä olin edes ehdottanut uutta koulua? Onneksi kaverit löytyivät nopeasti Tove Janssonin Kuka lohduttaisi Nyytiä? -kirjan opeilla: Jäät yksin, jos et itse mene mukaan.

Tapahtumasta jäi minulle vanhempana pysyvä epävarmuus. Kuinka paljon lasta on hyvä kannustaa menemään kohti uutta ja erilaista? Kokeilemaan, astumaan sinne kuuluisalle epävarmuusalueelle, seikkailemaan! Ja tarvitseeko lapsen edes? Eikö sama vanha tuttu ja turvallinen riitä, ole tarpeeksi?

Jos lapseni ei viihdykään uudessa koulussa, olenko silloin vanhempi, joka on sysännyt lapsensa tilanteeseen, jossa hän kokee yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta?

Nyt kuusi vuotta myöhemmin olemme taas samassa tilanteessa: Wilman inboksiin kolahti yläkouluun hakulomake. Pitkään harkitsin ennen kuin avasin suuni ja kysyin: ”Mitä haluat tehdä?”.  ”Haen toiseen kouluun”, hän vastasi. 

Siinä taas oltiin. Mitä vanhemman oikein kuuluu sanoa? Kannustaa, että hienoa! Kokeile, ole rohkea! Hae ihmeessä! Vai: Mieti vielä, tunnet vanhalta luokalta kaikki, ja se on turvallinen vaihtoehto.

Ajattelen ensi syksyä kauhulla. Jos käy niin hyvä tuuri, että lapseni pääsee haluamalleen luokalle, mutta ei viihdykään siellä, niin olenko silloin vanhempi, joka on kaksi kertaa sysännyt lapsensa tilanteeseen, jossa hän kokee yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta? Vanhemmuuden dilemma on juuri tämä: käsissäsi on ihmisen elämä, kannustamalla tai suojelemalla luot hänelle hänen elämänsä näköistä polkua – muistoja, jotka kantavat pitkälle tulevaisuuteen.

Vierailija

Kun lapsi haluaa uskaltaa, onko vanhemman tehtävä rohkaista vai suojella?

Sekä että tietysti ja sopivassa suhteessa. Mikä sitten on sopiva suhde, on aina tapauskohtaista. Eihän vanhempikaan mikään meedio ole ja voi tietää kaikkea mitä tuleman pitää. Ääripäitä: Jos lapsi haluaa kokeilla osaako lentää ja heiluu tornitalon katolla, niin tehtäväni on ainoastaan suojella. Jos lapsi haluaa oppia soittamaan kitaraa, niin tehtäväni on ainoastaan kannustaa. Kärjistetyt esimerkit ja näiden väliin jää paljon muuta. Mutta eihän tuohon kysymykseen voi vastata yksiselitteisesti...
Lue kommentti
Vierailija

Kun lapsi haluaa uskaltaa, onko vanhemman tehtävä rohkaista vai suojella?

Ehdottomasti pitää kannustaa. Se että lasta pelottaakin sitten kun uusi alkaa, ei tarkoita sitä että se olisi ollut huono vaihtoehto. Saa olla surullinen ja epävarma, mutta ei saa luovuttaa heti alkuunsa ja unohtaa miksi se muutos tehtiin. Vanhemman, siis kasvattajan, tehtävä ei ole mennä mukaan siihen lapsen tunteeseen ja kysyä lapselta mitä tehdään. Ei ole helppoa aina tasapainoilla hoivaajan ja kasvattajan roolin välillä. Hoivaajan silmin lapsi on aina pieni ja avuton suojeltava, mutta lasta...
Lue kommentti

Ongelmanratkaisukyky osoittautui kokonaisuudessaan suomalaisnuorten vahvimmaksi osaamisalueeksi.

Uusimmista koululaisten taitoja mittaavista Pisa-tuloksista selviää, että Suomessa poikien ongemanratkaisukyky on selkeästi heikommissa kantimissa kuin tyttöjen. Samaan aikaan, kun ongelmanratkaisukyky osoittautui kokonaisuudessaan suomalaisnuorten vahvimmaksi osaamisalueeksi, oli siinä myös suurimmat sukupuolten väliset erot.

Nyt julkaistut tulokset ovat osa Pisa2015-tutkimusta.

Erot olivat suuria myös jo aiemmin julkistetussa, lukutaitoa mittaavassa tutkimuksessa, joka saattaa osittain selittää ongelmanratkaisukykyä mittaavan testin tulokset. Ongelmien ratkaisun haasteeksi osalla oppilaista voi muodostua se, ettei ymmärrä lukemaansa riittävän hyvin.

Kirjailija Timo Parvelan mielestä poikien lukutaidon kehittymisen kannalta olisi ehdottoman tärkeää, että nimenomaan isät lukisivat pojilleen enemmän. 

– Jo lähtökohtaisesti pojan olisi hyvä nähdä isä kirjaan syventyneenä älylaitteen sijaan, Parvela kertoo.

Ongelmanratkaisukykyä mittaavassa testissä nuoret lukivat chat-keskustelua ja valitsivat keskustelun pohjalta oikeita vastausvaihtoehtoja. Tehtävissä arvioitiin myös vuorovaikutusta ja yhteistyötaitoja.

Euroopan maista Viro ja Suomi ylsivät Pisa2015 -tuloksissa kymmenen kärkeen. Parhaiten ongelmanratkaisukyvyssä menestyivät Singaporen ja Japanin koululaiset.