Yökyläilyyn valmistautuminen helpottaa jännitystä.

Yökyläily on lapsille jännittävää ja mystistä, sillä se on merkki siitä, että lapsi pärjää yön ilman vanhempiaan. Monesti lapset alkavat puhua yökyläilystä jo vaikka eivät vielä olisikaan valmiita uuteen kokemukseen. Vanhemmille lapsen innostus tuottaa ehkä päänvaivaa: pärjääkö lapsi varmasti vieraassa paikassa yön yli?

Yökyläily kannattaa aloittaa tutussa paikassa. Kaikkia helpottaa, kun tavat ja säännöt ovat jokaisen tiedossa.

Kun lapsen tuttavapiiri koulun aloittamisen myötä kasvaa, yökyläkutsuja saattaa tulla lapsilta, jotka eivät enää olekaan tuttuja vanhemmille. Yökyläilypyyntöihin ei ole syytä suostua, jos vanhemmat eivät tunne kaverin perhettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen yökyläilyä on voi olla hyvä ottaa selvää, millaisia perheen iltarutiinit ovat ja millaisia sääntöjä perheessä on. Myös yhteisistä, kummankin perheen hyväksymistä säännöistä kannattaa keskustella, sillä melko varmasti jännittävä ilta aiheuttaa ylimääräistä säpinää, jota aikuisten täytyy hillitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samalla on voi kertoa oman lapsen tavoista ja selvittää allergiat ja sairaudet. Esimerkiksi siitä kannattaa mainita, jos oma lapsi on tottunut nukkumaan yövalon loisteessa. Samat asiat kannattaa selvittää silloin, kun omaan kotiin on tulossa pieni yövieras.

Unilelu mukaan

Pakkaaminen on tärkeä rituaali, se valmistaa lasta kohtaamaan uutta. Unilelu tai muu tärkeä esine on syytä pakata mukaan, sillä vieraassa paikassa tutut tavarat luovat turvallisuuden tunnetta. Joskus lapsesta voi olla noloa tunnustaa kaverille, että nukkuu lelun kanssa. Lasta kannattaa kuitenkin kannustaa laittamaan unikaveri kassiin, sillä vaikkei lapsi kehtaisikaan kaivaa kylässä esiin unileluaan, tieto sen mukanaolosta antaa lohtua.

On yleistä, että nukkumaanmenoaikaan tulee ikävä kotiin.

Vaikka ilta sujuisi hyvin, on yleistä, että nukkumaanmenoaikaan tulee ikävä kotiin. Asiasta kannattaa puhua etukäteen. Ikävää ja mielipahaa on helpompi kestää, kun tunteisiin on varautunut.

Lapsen kanssa voi sopia, että jos tulee ikävä, hän voi ennen nukkumaanmenoa soittaa kotiin ja toivottaa hyvää yötä. Ja siitäkin kannattaa sopia etukäteen, että kotiin saa tulla kesken kaiken. Kun lasta ei painosteta jäämään yön yli, yökyläily ei ahdista eikä lapsi koe epäonnistuneensa, vaikkei yöpyä uskaltanutkaan.

Vanhempien kannattaa pitää puhelin auki läpi yön. Ja on syytä varautua siihenkin, että joutuu hakemaan lapsen kotiin.

Kävi niin tai näin, aamulla lapsi on kokemusta rikkaampi. Jännittävä vierailu kannattaa käydä läpi lapsen kanssa, sillä lapselle yö on ollut varsinainen kasvun kynnys.

Yökylässä lapsi oppii uutta itsestään, siitä, miten hän pärjää ilman vanhempiaan. Mutta myös muista ihmisistä, siitä, miten muissa perheissä eletään ja ollaan.

Lähde: Päivä Kärjä, Unikaveri kainalossa yökylään, Meidän Perhe 3/2004

Vierailija

Onko tosiaan niin, että ihmiset ovat muuttuneet niin avuttomiksi että tällaisia ´neuvoa-antavia´ artikkeleita eri elämänalueilta tarvitaan oikeasti vai onko niin että nämä artikkeleja kirjoittelevat besserwisserit eivät ymmärrä että kukin perhekokonaisuus pystyy ratkomaan tällaisia asioita ihan oman, ainutlaatuisen viitekehyksensä puitteissa ?

Vierailija

Yökylään valmistautuminen: Muistat että et ota mitään alkoholia sinä iltana, muistat katsoa että autossa on bensaa ja olet valmis hakemaan sen yökylää yrittävän ainakin 10 kertaa keskellä yötä kotiin, kun se ei haluakaan! Mellä alkoi vuoden jälkeen helpottaa, eli onnistua.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla