Kirjainsuuntien sekaannukset ovat tavallisia, kun lapsi opettelee kirjoittamaan.

Pähkäileekö sinunkin lapsesi, miten päin N kirjoitetaan ja kiemurteleeko S:kin usein väärinpäin? Kirjainten ja numeroiden kääntymistä peilikuvaksi kutsutaan reversaaliksi, ja se on yleistä varsinkin juuri kirjoittamaan oppineilla lapsilla.

Numeroiden tai kirjainten kääntyminen väärinpäin ei tarkoita automaattisesti sitä, että lapsella olisi hahmotushäiriö tai jokin muu oppimisvaikeus. Lapselle vain ei ole merkitystä sillä, miten päin kirjain on, hän tunnistaa N:n N:ksi, oli se miten päin tahansa.

Kyse on samasta ilmiöstä kuin tunnistaessamme mukin mukiksi, oli sen korva vasemmalla tai oikealla tai vaikka muki olisi ylösalaisin. Elämä olisi varsin vaikeaa, jos ihmisellä ei olisi tällaista kykyä. Pieni lapsi käsittelee kirjaimia kuin mukeja.

Juuri lukemaan oppinut lapsi saattaa olla myös varsin taitava kääntämään sanoja mielessään nurinpäin (esim. lamppu, uppmal), koska kirjoitussuunta ei ole vielä vakiintunut.

Kun lapsi vähitellen oppii lukemaan paremmin, hahmottaminen muuttuu ja kirjainten suunnatkin pysyvät paremmin mielessä.

Yksittäisten kirjainten vinksahtamisesta ei siis kannata olla huolissaan. Mutta jos kouluikäisellä lapsella puuttuu sanoista säännöllisesti kirjaimia, kyse saattaa olla hahmotushäiriöstä.

Lähde: Hahmottamisen kuntoutus -sivusto

Lue lisää:

Vaikeuksia oppia? Näin kannustat lasta

Asuuko teillä Neiti Hajamieli? Tunnista tyttöjen ADHD