Keskimäärin lapsi syö lautaseltaan vain 60 %, kertoo yhdysvaltalaistutkimus.

Oletko miettinyt, miksi lapsesi ei syö juuri koskaan lautastaan tyhjäksi, vaikka saisi päättää itse, miten paljon ruokaa lautaselleen ottaa?

Cornellin yliopistossa Yhdysvalloissa tutkittiin 326 alakouluikäisen (5–11-vuotiaan) lapsen syömistä. Selvisi, että jos vanhemmat eivät olleet paikalla, keskimääräinen lapsi söi ainoastaan 60 % lautasellaan olevasta ruoasta, vaikka olisi annostellut ruokansa itse. Yli kolmasosa ruoasta päätyi siis biojätteeseen.

Miksi lapsi nirsoilee?

Tutkimusta johtanut Brian Wansink antaa yksinkertaisen selityksen: lapset eivät vielä tiedä, mistä kaikesta pitävät, eivätkä he osaa arvioida sitä, miten paljon heidän pitää syödä, jotta vatsa täyttyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

"On ihan normaalia, että lapset tekevät arviointivirheitä ja ottavat liian paljon ruokaa, josta eivät pidä."

Aikuinen sen sijaan jo tietää mistä pitää, mistä ei ja miten paljon vatsa vetää. Jos tilliliha ei ole lempiruokaa, aikuinen ei täytä sillä lautastaan.

Wansinkin mukaan aikuisen ei pidä pakottaa lasta syömään "virheitään". Tutkija lohduttaa, että lapsena nirsoilta vaikuttavista lapsista voi kasvaa hyvin ja terveellisesti syöviä aikuisia, jos he saavat rauhassa maistella ja testata uusia makuja.

Lähde: Science Daily

Lue lisää:

Ruokalistasta ei kannata käydä lapsen kanssa kauppaa

5 x vinkit nirsolle lapselle

Vierailija

"Selvisi, että jos vanhemmat eivät olleet paikalla, keskimääräinen lapsi söi ainoastaan 60 % lautasellaan olevasta ruoasta, vaikka olisi annostellut ruokansa itse."

Jos lapsi itse annostelee ruokansa, kyllä se silloin tulee syödä ihan kokonaan. Tässä ei ole kyse mistään ihmisoikeusloukkauksista.

Lapsia saa nytkin kieltää ihan jatkuvasti ottamasta kokonaista leipäpalaa, täyttämättä lautastaan kukkuroille, jne, kun kokemuksesta tietää, että nälkä loppuu viimeistään puolessavälissä. Aina saa toki santsata jos on nälkä, mutta sitä ei pidä koskaan sallia, että ahnehditaan lautaselle aivan liikaa jä jätetään puolet.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla