Pojat pärjäävät peruskoulussa kaikissa aineissa tyttöjä huonommin. Kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylällä on huojentava viesti vanhemmille – ja pari kullanarvoista neuvoa.

1. Malttia! Pojat tarvitsevat kasvurauhan.

”Koulukeskustelussa unohdetaan minusta täysin lapsen kasvun rytmi: se, että pojat kypsyvät tyttöjä hitaammin. Puhutaan vain ilmiöistä ja digistä ja siitä, että koulun pitäisi muuttua pojille suotuisaan suuntaan. Minusta tärkeintä on malttaa, antaa pojille kasvurauha. Tietenkin pitää auttaa niitä, jotka ovat putoamassa kelkasta. Mutta miksi poikien huonommista numeroista pitää tehdä niin suuri numero? Pojat kasvavat vielä ja parantavat sitten.”

2. Pänttääminen on ruma sana – turhaan.

”Pänttäämisestä on tullut ruma, halveksiva sana. Oikeasti se tarkoittaa työn tekoa ja ahkeruutta. Välillä tuntuu, että puhutaan vain modernista oppimisympäristöstä ja unohdetaan, että opiskelu on tärkeää. Pojat on poikia -ajatuksen vuoksi pojille usein sallitaan laiskempi ote. Fakta on, että tytöt ovat keskimäärin ahkerampia, tekevät koulun eteen enemmän töitä. On vanhempien asia valvoa, että myös pojat tekevät hommansa.”

3. Todistus ei saa ratkaista tulevaisuutta.

”Todistuksen kutoset ja seiskat voivat muuttua. En olisi kovin huolissani poikien koulumenestyksestä, mutta olen huolissani, jos koulumenestys ratkaisee tulevaisuutta. Pojat saattavat ja saavat kypsyä myöhään ja havahtua vasta sitten opiskeluun. Kenenkään tie ei kuitenkaan saisi mennä mihinkään suuntaan tukkoon sen vuoksi, että ei ole älynnyt käydä koulua kunnolla.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Fiksuilla pojilla voi olla vaikeaa.

”Poikakulttuuriin kuuluu, että ei tässä mitään hikareita olla eikä pyritä mihinkään. Silloin on vaarana, että tavallista kypsemmät, koulussa ahkerat ja siellä hyvin pärjäävät pojat jäävät helposti sosiaalisen piirin ulkopuolelle.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Yhtä hyvin pitäisi suojella tyttöjä.

”Ennen sanottiin, että koulu sortaa tyttöjä. Nyt ollaan huolissaan, että pojat kärsivät. Sitten puhutaan poikien toiminnallisuudesta ja tekemällä oppimisesta ja muutetaan opetussuunnitelmaa niin, että se sopisi erityisesti pojille. Minusta pitäisi yhtä hyvin suojella tyttöjä. Vanha tuttu learning by doing eli tekemällä oppiminen on hyvä pitää mielessä, mutta myös tytöt oppivat tekemällä. Minusta fiksu kasvattaja, yhtä hyvin vanhempi kuin opettaja, kasvattaa tyttöjä ja poikia samojen periaatteiden mukaan.”

Vierailija

Olen 13 vuotiaan tytön äitinä sitä mieltä, että tytöt ja pojat pärjäävät yhtä hyvin koulussa ja myös sosiaaliset suhteet ovat samanlaiset. En ole koskaan erotellut että on erikseen poikien tai tyttöjen juttuja. Mielestäni on ihan kasvatuksesta kiinni miten lapset suhtautuvat oppimiseen, pitävät yllä sosiaalisia taitojaan, harrastuksistaan ym. Kokemuksesta voin kertoa, että yläasteikäinen lapseni huolehtii koulunkäymisestään itse, niinkuin hänen tyttö- ja poikakaveritkin, hän ei ole koskaan erotellut ns. tyttöjen tai poikien juttuja, pitää yllä sosiaalisista suhteistaan, harrastuksistaan, viettää vapaa-aikaansa yhtälailla sekä tyttöjen ja poikien kanssa, ja niin myös koulussakin esim. välitunnit. Tunnen lapseni kavereiden perheet, ja uskon täysin kotikasvatuksen olevan suurin perusta kaikkeen. Toki hänen mm. luokallaan on myös lapsia, jotka vain istuvat tietokoneen ääressä kotona kaikki vapaa-ajat. Kun tämä sukupolvi kasvaa aikuisiksi, niin miten esim. näiden netti-ihmisten avioliitto onnistuu, käyvätkö he keskustelua netin ja puhelimen välityksellä. Kyllä ihmistuntemusta oppii parhaiten olemalla kasvotusten tekemisissä ihmisten kanssa, jutellen ym. oppii ihmistuntemusta jo ilmeidenkin perusteella. t. yksinhuoltaja

Vierailija

No eipä se ole sun mielipiteestäsi kiinni. Näistä asioista on ihan tutkimustuloksia olemassa. Kyllä tyttöjen ja poikien sosiaalisissa ryhmissä on eroja ja samoin on tutkittu, että pojilla ei ole yhtä vahva koulumenestys. Myös oppiaineiden kohdalla koulumenestyksessä on eroja eri sukupuolten välillä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla