Asiantuntijat kertovat, miksi liika ruutuaika vahingoittaa lapsen silmiä.

1. Miksi älypuhelin ja tabletti väsyttävät koululaisten silmiä?

Kaikenikäisten silmät kärsivät älyvempeleiden tuijottelusta, mutta lapsen ja nuoren kehittyvät silmät ovat kaikkein altteimpia rasitukselle ja jopa vahingoittumiselle. Silmä toimii kuin kamera, jonka linssi mukautuu kauas ja lähelle katsomiseen.

Kauas katsottaessa silmän linssi on rento ja litteä. Lähelle katsottaessa mukauttajalihas pullistaa linssin pluslinssiksi. Jos lihas on jatkuvasti jännittyneenä, se rasittuu. Kännyköitä ja tabletteja katsellaan vielä lähempää ja intensiivisemmin kuin tietokoneen näyttöä, mikä lisää rasitusta entisestään.

Silmän jatkuva mukauttaminen nuorena saattaa lisätä silmämunan kasvua eli muuttaa silmää likitaittoisemmaksi.

2. Voiko näytön tuijottaminen siis huonontaa näköä?

Päivittäinen tuntikausien näytön katselu todennäköisesti lisää lapsen tai nuoren likitaitteisuuden riskiä. Jos on miinusnäkötaipumusta, pahimmassa tapauksessa näytön runsas katsominen voi provosoida miinusten kasvua. Tähän viittaavat Norjassa opiskelijoiden likitaitteisuudesta tehdyt tutkimukset.

Tavallisempaa on, että silmän rasittunut tarkennusmekanismi ei pystykään rentoutumaan kaukoetäisyydelle. Silloin kauas näkeminen tuntuu entistä sumeammalta lukemisen tai pelaamisen jälkeen.

Silloin optikko tai lääkäri voi turhaan määrätä lapselle miinuslinssit tarkentamaan kaukonäköä – vaikka oikeasti ongelma on silmien rasittuminen liiasta lähelle katselusta ja silmän tarkennusmekanismin jumittuminen.

Jos miinuslasit määrätään turhaan, lapsi saattaa joutua lisääntyvän miinuksen kierteeseen, ja hänelle määrätään aina vähän vahvemmat lasit.

3. Mistä tietää, milloin silmät ovat liian rasittuneet?

Tyypillisiä rasitusoireita ovat päänsäryt, silmien punoitus, keskittymisvaikeudet ja kaukonäön ongelmat. Jotkut huomaavat silmän rasituksen siitä, että kestää hetken, ennen kuin silmä suostuu tarkentamaan, kun ruvetaan tekemään jotain todella tarkkaa hommaa.

4. Mikä on lasten ja nuorten silmille sopiva ruutuaika päivässä?

Lasten ja nuorten ei kannata katsella digiruutuja enempää kuin tunti–pari päivässä, eikä sitäkään yhteen putkeen. Lapsen silmille puolikin tuntia yhtämittaista kännykän tuijottelua on todella paljon työtä.

Jos ruutuaikaa haluaa lisätä, sen vastapainoksi kannattaa viettää aikaa ulkona ja sellaisissa harrastuksissa, joissa ei katsota lähelle. Ulkoilu on todella tärkeää: sisätiloissa silmä yleensä tarkentaa aina hieman, joten vasta ulkona kauas katsottaessa silmä todella rentoutuu.

Artikkeliin on haastateltu optikko Anna Mariasikia ja silmälääketieteen professori Timo Tervoa.

Meidän Perhe 12/2016