Näin opetat lapsesi pyöräilemään turvallisesti.

Tilastot sen kertovat: lasten pyöräonnettomuuksien määrä yli kaksinkertaistuu, kun lapsi täyttää kymmenen. Silloin kasvaa myös itsenäisen pyörällä liikkumisen määrä.

Miten opetat lapsesi pyöräilemään turvallisesti? Milloin hän on valmis yksin  liikenteeseen ?

1. Ensin yhdessä ja kävellen. Harjoittele ensin lapsen kanssa liikkumista kävellen, sitten yhdessä pyörällä. Auton kyydissä lapsi ei opi liikenteessä käyttäytymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun kävelet ja pyöräilet lapsen kanssa, selitä mitä eri tilanteissa tapahtuu ja miksi. Kerro, mitä pitää katsoa ja varoa: Mutkan takaa voi tulla mopo vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Välineet kuntoon. Opeta lapsi käyttämään kypärää, heijastimia ja pyörän valoja. Käytä niitä myös itse.

3. Hallitse ajokki. Harjoittele lapsen kanssa pyörällä pysähtymistä, liikkeellelähtöä ja pyörän hallitsemista alamäessä.

4. Säännöt selviksi. Opeta säännöt: Alle 12-vuotias saa ajaa pyörällä jalkakäytävällä, jos ei aiheuta kohtuutonta häiriötä jalankululle.

Jos kevyen liikenteen väylä on jaettu pyöräilijöille ja jalankulkijoille, opeta lapsi valitsemaan oikea puoli. Yhdistetyllä kevyen liikenteen väylällä pyöräilijä ajaa oikealla.

Ajoradalla pyöräilijä ajaa pientareen oikeaa laitaa.

5. Tien yli aina jalan. Opeta lapsi ylittämään tie pyörää taluttaen, se on turvallisinta. Suojatiellä pyörän taluttaja on aina jalankulkija, jota autoilijoilla on yksiselitteinen velvollisuus väistää. Taluttakaa tien yli myös silloin, kun pyöräilette yhdessä.

Muista, että suojatien ylittäminen pyörällä on kielletty, jos suojatie on jalkakäytävän jatke (katso liikennesäännöt tästä).

6. Tarkkana myös omalla väylällä. Opeta lapsi varomaan myös muita pyöräilijöitä – esimerkiksi työmatkapyöräilijät ajavat usein lujaa.

7. Vielä suunnat. Erottaako lapsi vasemman ja oikean? Kun taito alkaa kehittyä, liikenteen seuraaminen tulee helpommaksi.

8. Muistuta keskittymisestä. Lapsi on impulsiivinen, ja huomio kiinnittyy helposti vääriin asioihin. Opettele keskittymistä ja havainnointia lapsen kanssa.

9. Hyväksy säännöt. Monessa koulussa pyörällä saavat tulla kolmasluokkalaiset ja sitä vanhemmat. Kunnioita sääntöä. Tätä nuoremmat koululaiset harjoittelevat vielä – useimmiten syystä – liikenteessä liikkumista kävellen.

10. Älä kiirehdi. Vaikka lapsi osaa ajaa ja hallitsee pyöränsä, hän ei välttämättä ole kypsä liikenteeseen. Kyky arvioida liikennettä ja ennakoida kehittyy hyvälle tasolle vasta 12–14-vuotiaana.

Sitä ennen lapsen on hyvä pyöräillä vain tuttuja ja rauhallisia reittejä.

Asiantuntijana Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla