Huolehditko turhista? Löysää pipoa ja bongaa Peppi-kirjojen rennot kasvatusajatukset.

Jos vanhempana syyllistyt turhista, voit aina kurkata kasvatusperiaatteita monen sukupolven suosikeista, Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu -kirjoista.

1. Lemmikit ovat tärkeitä

Mitä olisi Pepin koti, Huvikumpu, ilman herra Tossavaista ja kuistilla asuvaa pilkullista heppaa, Pikku-Ukkoa? Tylsä ja tyhjä. Hevosella mennään kaviot kopsuen seikkailuihin, pikkuisella marakatilla piisaa huumorintajua. Seuraavan kerran kun lapsesi marsun häkin haju ja sotku ärsyttävät muista, miten tärkeä karvainen kaveri hänelle on.

2. Lapsi pärjää kyllä

Äiti voi olla enkelinä taivaassa ja isä merirosvo, mutta yhdeksänvuotias Peppilotta Sikuriina Rullakartiina Kissanminttu Efraimintytär Pitkätossu selviytyy. Se, että on maailman vahvin ihminen, auttaa toki. Mutta tavallinenkin lapsi yleensä pärjää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pidä se mielessä pikku koululaisesi ollessa iltapäivisin yksin kotona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Erilaiset kaverit ovat ok

Mitähän kunnollisten ja puhtoisten naapurinlasten, Tommin ja Annikan, äiti pohjimmiltaan tuumi aidan takana asuvasta pippurisesta punapäästä? Siihen ei Peppi-kirjoissa juuri puututa, mutta selvää on, että Pepin seura tekee lapsille hyvää. Elämään tulee väriä ja vauhtia ja Annika oppii, ettei aina tarvitse olla niin hurjan kunnollinen.

Älä siis nyrpistele lastesi kavereille, vaikka he olisivat eri puusta veistettyjä kuin omat naperosi.

4. Rutiineja kannattaa murtaa

Peppi nukkuu jalat tyynyllä, leipoo lattialla ja piirtää hevosen seinälle, koska paperi on liian pieni. Mikäs siinä. Voit ottaa vinkistä vaarin ja viedä lapsesi eväsretkelle keskellä talvea tai paistaa pipareita toukokuussa. Vain mielikuvitus on rajana.

5. Kokemus opettaa

Peppi pistää koulussa hyrskynmyrskyn ja osaa hädin tuskin laskea, mutta väliäkö hällä. Hyvä sydän ja merillä isän kanssa purjehtiessa opittu elämänviisaus auttavat hänet monesta pinteestä. Älä siis masennu, vaikka lapsesi kantaisi kokeista kotiin seiskan toisensa jälkeen. Koulumenestys ei ole koko elämä.

Muokattu 24.11.2017: Poistettu viittaus Hesingin Kaupunginteatterin esitykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla