Kaikessa ei tarvitse onnistua, sekin on lapselle hyvä oppi, pop-artisti Tuuli Oikarinen, 16, sanoo.

"Lapsella kuuluu olla omia unelmia. Jos lapsella on palo jonkin asian tekemiseen, hänen pitäisi saada tehdä sitä. Lapsen tai nuoren ei tarvitse toteuttaa vanhempiensa haaveita vaan rakentaa omaa tulevaisuuttaan. Mutta koska lapsi on lapsi, hän tarvitsee vanhempiensa tukea.

Olen laulanut aina. Kahdeksanvuotiaana osallistuin Voita Anna Abreu keikalle kotiin -kilpailuun ja voitin. Kun Anna tuli olohuoneeseemme, istuin sohvalla kavereideni kanssa, sitten lauloin Annan vieressä. Anna sanoi, että minusta voi varmasti tulla laulaja. Se jäi mieleeni.

Menin lasten laulukilpailuihin, Staraskabaan ja Karuselliin. Voitin ja pääsin 13-vuotiaana levyttämään. Vaikka en olisi pärjännyt, se tuskin olisi vaikuttanut intooni. Tärkeintä on, että olen saanut laulaa ja esiintyä ja tehdä sitä, mitä eniten haluan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikkien vanhempien pitäisi muistaa, että lapsi saa mistä vain esiintymisestä itsevarmuutta ja rohkeutta. Se auttaa varmasti muussakin elämässä, vaikka koulun esitelmissä tai aikuisena töissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äidit ja isät saattavat miettiä, viekö laulaminen tai jokin muu lapsen intohimo liikaa aikaa. Voisi ajatella myös niin, että se opettaa lapselle itsekuria. Lapsen on opittava suunnittelemaan aikataulunsa, jotta koulu ei kärsi. Minulla ei ole koskaan ollut sitä tunnetta, että menetän jotakin, vaikka laulaminen vie paljon aikaa.

Omat vanhempani ovat tukeneet ja kannustaneet aina. Heidän ykkösohjeensa on ollut, että jalat on pidettävä maassa. Välillä heitä on ehkä huolestuttanut, miten kestän kritiikkiä, jota YouTube-kommenteissa tulee. He ovat sanoneet, että netissä haukkuvat ovat niitä, jotka haukkuvat kaikkia. Se on minusta lapsen oikeanlaista tukemista.

Uskon, että nuoret kestävät kritiikkiä paremmin kuin vanhemmat luulevat, koska olemme tottuneet somen tyhmiinkin kommentteihin.

Vanhempien tehtävä on olla lapsensa tukena. Jos vanhemmat sanovat, että tuosta ei tule mitään, on jotain vikaa vanhemmissa. Vaikka lapsella menisi huonosti, on parempi sanoa, että aina ei voi onnistua ja hyvä kuitenkin, että yritit.

Tänä keväänä olen saanut tehdä toista levyäni huippuammattilaisten kanssa. Olen oppinut ottamaan kantaa, mitä kappaleita levylle haluan, missä otossa laulan parhaiten tai voisiko johonkin tehdä stemman. Levyni biisit kertovat minua ja ikäisiäni kiinnostavista asioista. Pääasiassa pojista ja ihastumisesta.

Toivon, että musiikin tekemisestä tulisi aikuisena ammattini. Mutta vaikka ei tulisi, en kadu tähän panostamista koskaan.

Kaikkien vanhempien pitäisi ajatella, että lapsella saa olla haaveita ja unelmia, vaikka ne eivät toteutuisikaan. Kaikessa ei tarvitse onnistua, ei heti eikä välttämättä koskaan: sekin on lapselle hyvä oppi. Silti lapsen kannattaa antaa mennä haaveitaan kohti."

Tuuli Oikarinen, 16, on pop-artisti. Lisäksi hän on vanhempiensa ainoa lapsi sekä yhdeksäsluokkalainen.

Meidän Perhe 5/2015

Sisältö jatkuu mainoksen alla