Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Jos lapsi kömpii viereen joka yö, perheen unirytmi voi mennä päälaelleen. Mikä avuksi?

Herätäänkö teidänkin parisängyssänne öisin siihen, kun leikki-ikäinen hipsii aamuyön tunteina viereen nukkumaan – vaikka olisi sovittu, että tänä yönä nukutaan omassa vuoteessa? Mistä öisessä petiruljanssissa on kyse? 

– Lapsi hakee vanhempiensa kyljestä lämpöä, turvaa ja läheisyyttä, sanoo lastenpsykologi Saara Salo Pilke-klinikalta.

Vanhempien läheisyys on tarpeen varsinkin vauva-aikana. On tutkittu, että vauvan hengitys mukautuu vanhempien öiseen hengitysrytmiin. Se auttaa vauvaa pääsemään normaaliin unirytmiin.

Oma vai perhepeti?

Salo sanoo, ettei lapsen nukkumiselle omassa tai perhepedissä ole mitään tiettyä sääntöä. Ratkaisut ovat perhekohtaisia – yhdessä perheessä pidetään kiinni omassa sängyssä nukkumisesta, toisessa suositaan perhepetiä.

– Kumpikin tapa käy, kunhan sovitusta pidetään kiinni.

Lapsen unisykli pidentyy kaksivuotiaana kymmeneen, kahteentoista tuntiin. Silloin useimmat lapset nukkuvat heräilemättä koko tuon ajan.

– Mutta jos lapsi on pienempänä nukkunut vanhempiensa välissä, hän on tottunut unissaankin reagoimaan hengitykseen ja liikkeisiin.

Jos tällaista kaksi- tai kolmivuotiasta aletaan opettaa nukkumaan omassa sängyssään, hän ei välttämättä sopeudu siihen ihan heti. 

– Uusien nukkumisjärjestelyjen opettelu kysyy perheeltä silloin aikaa ja vaivaa.

Lapsi tankkaa turvaa

Joskus öiset pönkimiset vanhempien viereen alkavat lapsen ollessa 2–3-vuotias – siitäkin huolimatta, että lapsi on tottunut nukkumaan omassa sängyssään. Tuossa iässä lapsen mielikuvitus voimistuu, öiset painajaisunet alkavat ja pimeä pelottaa.

– Kun lapsi herää painajaisiin, jopa yöllisiin kauhukohtauksiin, hän haluaa vanhempiensa turvaa. Silloin hän kipuaa helposti aikuisten viereen keskellä yötä, Salo sanoo.

Se, miten vanhemmat tässä tilanteessa toimivat, on hyvä sopia jo ennakkoon.

– Lähtökohtana on aina antaa lapsen tankata öistä turvaa, olipa yöheräilyn syynä painajaiset, pimeän pelko tai mikä tahansa. Siksi on sallittua päättää niinkin, että lapsi voi nukkua vieressä kokeeksi vaikkapa kaksi kuukautta.

Toinen vaihtoehto on saatella hätääntynyt lapsi rauhassa takaisin omaan vuoteeseensa ja sanoa, että äiti ja isä ovat lähellä, eikä lapsella ole mitään pelättävää.

Älä hyssyttele liikaa

Salo huomauttaa, ettei aikuisten kannata yöaikaan alkaa hyssytellä lasta kuitenkaan liiaksi.

– Kun kaikki ovat unenpöpperössä, tilanne on parempi rauhoittaa lyhyesti, sytyttää himmeä yövalo lapsen huoneessa ja hieroa kevyesti vaikka selkää.

Päiväsaikaan voi sen sijaan käydä lapsen kanssa läpi sitä, mikä hänet yöllä herätti.

Pelottiko jokin vai tuntuiko lapsesta yksinkertaisesti turvallisemmalta siirtyä nukkumaan vanhempien väliin?

–Moni 4–6-vuotias osaa jo kertoa, jos jokin asia painaa. Sanoittamalla öistä heräilyä ja sen syitä lapselle tulee tunne, että häntä kuullaan. Se on monesti tuiki tarpeellinen askel rauhallisempaan yöuneen.

 Katse päivän tapahtumiin

Stressi ja päivän jännitykset rikkovat usein leikki- ja kouluikäisten yöunta.

Siksi vanhempien on hyvä miettiä, onko lapsi päivisin liikaa yksin, kaipaako hän illalla enemmän vanhempiensa aikaa tai saako lapsi tarpeeksi hellyyttä ja sylihetkiä.

Kouluikäinen lapsi nukkuu jo aika hyvin omassa vuoteessaan. Jos hän kuitenkin alkaa vaappua öisin vanhempiensa viereen, syyt löytyvät useimmiten arjessa hiertävistä asioista. Kun ne saadaan kohdilleen, yökönyämisetkin usein loppuvat.

Myös kutinat, kivut ja kirvelyt paljastuvat joskus yöheräilyn syiksi, psykologi muistuttaa.

– Esimerkiksi kihomadot voivat olla salakavala, lapsen herättävä kiusa.

Varaudu väsymykseen

Vanhempia lapsen öiset retket voivat väsyttää ja ärsyttää. Silti maltti pitäisi säilyttää.

– Lapsi tulee yöllä hakemaan aikuiselta turvaa, ja sitä on hänelle annettava. Jos pedinvaihtorumba alkaa toistua liian usein, vanhempien vuoteen viereen voi laittaa patjan, Salo vinkkaa.

Aikuiset voivat sopia jo illalla, kumpi johdattelee lapsen omaan vuoteeseensa, jolloin sitä ei tarvitse arpoa yöllä.

– Jos lapsi on heräilykierteessä, aikuisten ei auta muu kuin sopeutua siihen, että unirytmin palauttaminen vie usein muutamankin viikon. Ajattele silloin, että tämä on vaihe, joka pitää vain kestää. Vanhemmuuteen kuuluu myös auttaa lasta pärjäämään itsekseen.

Asiantuntijana lastenpsykologi Saara Salo Pilke-klinikalta.

Essi Kähkönen, Ruuhkaa pedissä, Meidän Perhe 9/13

Lue lisää

Milloin lapsen pelko ja ahdistus on normaalia, milloin ei?

Onko kaksivuotiaan pakko nukkua päiväunet?

Kymmenvuotiaan iltakekkulointi vie vanhempien hermot

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström pitää Puhu muru -blogia vauva.fissä. Kuva: Miikka Pirinen

#metoo-kampanja on herättänyt vanhempien ahdistavat lapsuus- ja nuoruusmuistot. Mitä voimme tehdä, jotta omat lapsemme eivät joudu kohtaamaan samaa.

Kampanjan tarkoituksena on tehdä näkyväksi seksuaalisen häirinnän laajuus; se koskettaa lähes jokaista naista, ja myös useita miehiä.

Reidelle bussimatkan ajaksi laskeutuva käsi, hississä kohdattu itsensäpaljastaja, rasvaista vartalon kommentointia, kourimista tungoksessa, raiskausyrityksiä, uhkailuja, hyväksikäyttöä... Hastagilla #metoo jaetut kokemukset herättävät paitsi omat ikävät muistot, saavat vanhemman miettimään, kuinka suojella omaa lasta seksuaaliselta häirinnältä ja väkivallalta.

Opeta lasta ilmaisemaan omat rajansa

Seksuaalinen häirintä on aina ennen kaikkea toisen rajojen rikkomista, erityistason seksuaaliterapeutti (NASC) Marja Kihlström painottaa. Lapsen voi opettaa tunnistamaan omat rajansa. Se helpottaa lapsen kynnystä myös myöhemmin erottaa hyvä ja huono kosketus.

– Edes pientä lasta ei saisi koskaan pakottaa halaamaan tai istumaan sylissä, jos hän ei sellaista halua. Ei, vaikka  esimerkiksi isovanhemmat vaatisivat tai pahoittaisivat mielensä, Kihlström sanoo.

Lapsen on tärkeää itse oppia säätelemään, milloin ja kenen koskettamaksi haluaa tulla. Lapsesta voi tuntua ikävältä jokin niinkin arkinen kuin vieraan aikuisen käsi hartioilla.

– Lapsella voi olla erilaiset fyysiset rajat kuin itsellämme, ja lapsia on kuunneltava erityisen tarkkaan. Jos lapsi ei halua tulla kosketetuksi, hänen toivettaan tulee kunnioittaa, vaikka oma ajatus ei olisi missään mielessä seksuaalisesti virittynyt.

"Lapselle pitää opettaa, että kosketukseen on oltava aina lupa."

Lapselle pitää opettaa, että kosketukseen on oltava aina lupa. Ja jotta lapsi oppii myös itse kunnioittamaan toisten ihmisten rajoja, hänelle täytyy opettaa, että sääntö koskee myös häntä itseään. Vaikka olisi kuinka rakastunut päiväkotikaveriin ja haluaisi pussata tai halata, toisen rajoja ei saa ylittää ilman lupaa.

Lapsen kanssa voi puhua siitä, millainen kosketus tuntuu hyvältä ja millainen ei. Silloin lapsi oppii säätelemään, millaista kosketusta haluaa, milloin suostuu kosketukseen vain miellyttääkseen muita ja miten hallita sitä, mitä itse haluaa.

Auta tunnistamaan hyvä ja huono kosketus

Seksuaalikasvatus on yhtä tärkeää tytöille ja pojille, Marja Kihlström muistuttaa.

– Fakta on, että myös pojat kohtaavat seksuaalista häirintää. Se aiheuttaa, jos mahdollista, vielä enemmän häpeää, sillä yleinen oletus on, ettei sellaista tapahdu.

Seksuaalikasvatuksen voi aloittaa jo vauvana. Se käyaika lailla luonnostaan, kun vauvaa pidetään hellästi sylissä ja häntä kosketetaan rakastavasti. Taaperoa voi jo opettaa nimeämään eri ruuminosia. Tärkeää on, että perheessä ei ole kiellettyjä sanoja tai kysymyksiä liittyen seksuaalisuuteen tai vaikkapa sukupuolielimiin.

– Pimppi on pimppi eikä etupeppu. Ja siitä voi puhua yhtä arkisesti kuin kainalosta tai vatsasta. Jos kehonosiin liittyy vanhemmalla häpeää tai estoja, hän välittää ne hyvin helposti lapselle äänensävyissä tai puhumattomuutena, ja lapsi oppii, että omassa vartalossa on paikkoja, jotka ovat hävettäviä, toisarvoisia.

Hieman isommalle lapselle voi opettaa uikkarisäännön: Uimapuvun rajaavat alueet ovat lapsen omia alueita, joihin muut eivät saa koskea, lukuun ottamatta vanhempia tai muita aikusia hoivatarkoituksessa.

Harjoitelkaa avunpyytämistä

Kun lapsi alkaa liikkua yksin, pitää seksuaalisen häirinnän käsitettä avata hieman enemmän. Lapsen kanssa voi jutella myös siitä, mitä tehdä, jos joku lähestyy tavalla, joka ei itsestä tunnu hyvältä.

– Harjoitelkaa ein sanomista ja avunpyytämistä. Jos lapsi sanoo kovaan ääneen ”tuo ei tunnu kivalta”, sen pitäisi herättää myös ympärillä olevat aikuiset. Lapsen kanssa voi myös sopia, että aikuinen soittaa heti saatuaan tietynlaisen tekstiviestin.

"Lapsen on hyvä ymmärtää, että lamaantuminen ei tarkoita, että hän olisi suostunut tekoihin, antanut häirikölle luvan."

Lapselle voi puhua myös lamaantumisen tunteesta. Jos joku ylittää omat rajat yllättäen tai hyvin röyhkeästi, aikuinenkin voi lamaantua niin, ettei pystykään toimimaan tai sanomaan mitään. Lapsen on hyvä ymmärtää, että lamaantuminen ei tarkoita, että hän olisi suostunut tekoihin, antanut häirikölle luvan. Lamaantumiseen tunteeseenkin voi harjoitella keinoja selviytyä, kuten vaikka napakka ein huutaminen tai edellä mainittu tekstiviesti vanhemmalle.

Rakasta, arvosta, ota vakavasti

Aikuinen ei saisi koskaan väheksyä tai sivuuttaa, jos lapsi kertoo kokeneensa epämiellyttävän kohtaamisen – ei, vaikka kyseessä olisi perheen tuttu aikuinen.

– Se saattaa olla vanhemmalta vain yksi ”no, älä nyt, sehän on sinun oma setäsi” -kommentti, joka sulkee lapsen suun vuosiksi eteenpäin ja saa lapsen ajattelemaan, että hän toimi tilanteessa jotenkin väärin, häirintä olikin hänen syytään.

Aikuisilta unohtuu, että seksuaalinen häirintä on paljon muutakin kuin käsi housuissa tai rinnan puristus. Se voi olla ohi menevä läpsäytys takapuolelle, härskejä puheita, tai vaikka esiteini-ikäisten kömpelö kopelointiyritys luokkakaveria kohtaan. Vaikka tapahtunut ei aikuisesta tuntuisi vakavalta, lapsen tunne täytyy ottaa vakavasti ja siihen on puututtava.

"Kelpaamattomuuden ja rakkaudettomuuden tunne häivyttää lapsen kykyä tunnistaa omat rajansa ja kunniottaa muiden rajoja."

Vaikka me vanhemmat tekisimme kaikkemme suojellaksemme lasta seksuaaliselta häirinnältä ja kasvattaaksemme lapsistamme aikuisia, jotka osaisivat kunnioittaa toisen rajoja, me emme aina voi vaikuttaa siihen, minkälaista seksuaalikasvatusta lapsemme saavat muualta. Lapsen käsitykseen omista ja toisten rajoista vaikuttavat aina myös päivähoito, koulu, ystävät ja vaikkapa ystävien vanhemmat.

– Paras lääke seksuaalikasvatuksen rinnalla seksuaalista häirintää vastaan on, että lapsi kokee olevansa rakastettu ja arvostettu.

Rakkaudessa kylpevä ihminen todennäköisesti arvostaa myös muiden rajoja. Kelpaamattomuuden ja rakkaudettomuuden tunne häivyttää lapsen kykyä tunnistaa omat rajansa ja kunniottaa muiden rajoja. Silloin lapsi saattaa etsiä hyväksyntää väärilläkin tavoilla ja alistuu helpommin häirinnälle.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Yhteyksiä muodostumassa. Ruudun äärellä voi oppia paljon, mutta muuta elämää se ei saa korvata. Kuva: iStockphoto

Ihmissuhteet ja liikunta kehittävät lapsen aivoja. Aivotutkija kertoo, miten älylaitteet ja ruutuaika niihin vaikuttavat.

Mikä on aivojen kannalta hyvää ruutuaikaa?

Hyvä ruutuaika on sellaista, joka ei vie aikaa liikunnalta ja sosiaaliselta kanssakäymiseltä. Ruutuajan käsite on hankala, sillä kaikki riippuu siitä, mitä lapsi laitteella tekee. Katsooko hän ohjelmaa, joka on kielletty alle 12-vuotiailta vai pelaako hän oppimispeliä? Pelaaminen kehittää kognitiivisia toimintoja, mutta voi olla kiihdyttävää. Siksi se ei välttämättä kannata iltaisin. Passiivinen katsominen taas ei kehitä ongelmaratkaisua, mutta viihdyttää.

Suomessa virallisia ruutuaikasuosituksia ei ole. Esimerkiksi Yhdysvalloissa alle kaksivuotiaille ei suositella laitteiden käyttöä ollenkaan muuten kuin vanhemman seurassa. Alle kaksivuotiaille laitteiden käyttämisestä ei ole todettu olevan hyötyä. Pahimmillaan käyttö voi viivästyttää puheen kehitystä, jos se on pois kasvokkaiselta vuorovaikutukselta. 2–5-vuotiailla sopiva aika voisi jäädä tuntiin päivässä.

Voiko lapselle antaa tabletin eteen, kun hän on tylsistynyt?

Laitetta ei pidä käyttää kasvatuskeinona tai lääkkeenä hankaliin tilanteisiin. Kun lapsen aivojen etuotsalohkot eivät ole tarpeeksi kehittyneet, hän tarvitsee tunteiden säätelyyn aikuisen apua. Jos aikuinen lykkää eteen tabletin, itsesäätelykeinot eivät pääse samalla tavalla kehittymään. Pahimmillaan lapsi ei opi itsesäätelyä eikä käsittelemään tunteitaan.

Hetki lastenohjelman parissa ei mädätä lapsen aivoja, mutta ei siitä välttämättä ole hyötyäkään.

Arjessa tulee toki eteen tilanteita, jolloin aikuisesta tuntuu, että pää räjähtää. Silloin on ihan ok antaa lapsen vaikkapa viettää hetki vaikka lastenohjelman parissa. Se ei mädätä lapsen aivoja, mutta ei siitä ole välttämättä hyötyäkään.

Milloin laitteiden käyttöön pitää puuttua?

Silloin, jos koulunkäynti alkaa kärsiä, lapsi ei liiku tai hän ei enää näe kavereitaan kasvotusten.

Murrosikäisen aivot ovat voimakkaassa kehitysvaiheessa, joten hän tarvitsee unta. Laitteiden käyttö ennen nukahtamista todennäköisesti lyhentää unta ja huonontaa sen laatua. Kun nukahtaminen viivästyy, huonosti nukkuvan nuoren aivomassa otsalohkoissa hiljalleen vähenee, ja se heikentää hänen päättely- ja ongelmanratkaisukykyään.

Laitteet kannattaa sulkea viimeistään tuntia ennen uniaikaa.

Laiteet kannattaa sulkea viimeistään tuntia ennen uni­aikaa, että aivot pääsevät valmistautumaan nukahtamista varten muun muassa erittämällä melatoniinia.

Vaikuttaako aivoihin se, jos lapsi kirjoittaa vain koneella?

Aivot eivät surkastu, vaikka ei ikinä kirjoittaisi käsin. Käsillä tekeminen on kuitenkin todella tärkeää. Se aktivoi kehon liikkeeseen liittyviä hermoyhteyksiä aivoissa ja jumppaa aivoja aivan eri tavalla kuin koneiden käyttäminen.

Lapset oppivat kirjoittamaan nopeammin käsin kuin koneella. 

On todettu, että lapset oppivat kirjoittamaan paljon nopeammin käsin kuin laitteilla. Käsinkirjoitetut muistiinpanot jäävät aikuisillakin mieleen paremmin. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että 4.–6.-luokkalaiset kirjoittivat täydellisempiä lauseita käsin kuin koneella.

Miten muuten lapsen aivojen kehitystä voi tukea?

Aktiivisuus ja uteliaisuus kehittävät aivoja. Tutkittua merkitystä on liikunnalla, musiikilla sekä kasvokkaisella vuorovaikutuksella erityisesti silloin, kun lapsi on pieni. Hyvä ruoka on tärkeää. Se sisältää hiilihydraatteja, joita aivot käyttävät pääasiallisena polttoaineenaan, sekä aivoille elintärkeitä hyviä rasvoja, joita saa esimerkiksi rasvaisesta kalasta sekä pähkinöistä.

Liikunta edistää uusien hermoyhteyksien syntymistä.

Liikunta saattaa lisätä pienten hiussuonien määrää, jolloin aivot saavat enemmän happea. Se edistää myös kasvuhormonin erittymistä ja siten uusien hermoyhteyksien syntymistä. Nuorena harrastettu liikunta on yhteydessä menestykseen kognitiivisia taitoja mittaavissa testeissä vielä aikuisenakin.

Asiantuntijana aivotutkija, psykologi Mona Moisala.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.