Kuva: <span class="photographer">SVT</span>
Kuva: SVT
Kuva: SVT
Kuva: SVT

Lasten musiikkivideossa sukupuolielimet hyppelevät iloisesti musiikin tahdissa.

"Erinomainen video."
"En näyttäisi lapsille."

Näin Meidän Perheen Facebook-tykkääjät kommentoivat ruotsalaisen Barnkanalen-kanavan sukupuolielimiä esittelevää lasten musiikkivideota. Minuutin pituisessa videossa "Pippeli" ja "Pimppi" hyppelevät iloisesti musiikin tahdissa, hymyilevät ja räpsyttelevät silmiään.

Musiikkivideon tarkoituksena on rikkoa tabuja ja osoittaa, ettei sukupuolielimissä ole mitään hävettävää, Barnkanalenin suunnittelupäällikkö kommentoi ruotsinkielisen Ylen haastattelussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Video on kerännyt ristiriitaisia kommentteja myös sen tuottaneen SVT-kanavan Facebook-sivuilla: toiset vanhemmat ylistävät, toiset kauhistelevat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyimme Väestöliiton lastenpsykiatri Raisa Cacciatorelta, mitä mieltä hän on ruotsalaisten valistusvideosta.

"Onko video tehty vanhemmille?"

Raisa Cacciatoren mukaan video on hauska ja hellyttävä.

– Siitä opitaan myönteinen asenne pimppi- ja pippeli-sanoihin. Ne ovat kauniit ja hauskat, elegantit asiat, joista on lupa puhua ja katsoa ja laulaa. Tästä vanhempi voi johdattaa keskustelun siihen, missä tilanteissa sukupuolielimistä saa puhua ja missä tilanteissa niitä saa näyttää.

Videosta lapsi myös oppii, että sukupuolielimillä on nimet, kuten muillakin ruumiinosilla.

– Videossa on vähän muuta tietoa. Se on sikäli aika tyhjä video lapsille, jotka ovat saaneet sen verran seksuaalikasvatusta, että tietävät kehon osat ja niiden nimet.

– Alle kouluikäisille video voi olla hauska, sitä vanhemmille se on jo lapsellinen.

Cacciatore pohtii, onko video suunnattu lasten sijaan vanhemmille.

– Aikuinen voi miettiä, miksi video herättää hänessä vahvoja tunteita. Mitä pahaa on sukupuolielimissä? Onko tarpeellista tai haitallista, että niitä näytetään piirrettyinä hahmoina lapsille? Tähän ei ole oikeaa vastausta.

Lasten seksuaalikasvatuksesta kiinnostuneille lastenpsykiatri suosittelee esimerkiksi Väestöliiton Onnikujan kaverukset -kirjasarjaa.

Lue lisää

Miten suhtautua, kun lapsi työntää kädet pikkuhousuihinsa?

Hämmentävätkö lapsen lääkärileikit?

Lapsen itsetyydytys eli unnuttaminen on tavallista

Sisältö jatkuu mainoksen alla