Itku on lapsen tapa opetella tunteita ja tarvita aikuista.

Joskus psykologien puheet todella osuvat. Niin kuin tämä psykologi Kaisa Lumijärven lause: "Lapsen itkuun tulisi aina vastata myönteisesti."

Onneksi hänkin tietää, että se on vaikeaa.

– Kun lapsi rääkyy ja roikkuu jalassa, vanhempien ensimmäinen tunne on usein ärsytys. Toivottavasti ihan heti perään tulee ymmärrys siitä, että lapsi selvästi tarvitsee minua juuri nyt, Lumijärvi sanoo.

Lapsi ei koskaan itke pelkkää kipua. Vielä vähemmän lapsi itkee vain kiusatakseen. Sen sijaan lapsi itkee toista lähelleen.

– Vanhemman pitäisi kuunnella itkun sijaan sitä, mitä on itkun takana. Kun lapsen itku tulee äidille ja isälle ymmärrettäväksi, hän osaa selittää itkun myös lapselle: "Sinua harmittaa­, kun on ollut päiväkodissa ikävä kotiin ja taidat olla väsynyt ja nälkäinenkin jo."

Usein lapsi ei ole ainoa, joka on väsynyt tai nälkäinen. Lumijärvi pyytää äitejä ja isiä miettimään, milloin lasten itku ärsyttää kaikkein eniten: juuri väsyneenä ja nälkäisenä. Vika on siis ennemmin itkuun hermostuvan lapsen väsyneessä vanhemmassa kuin itkevässä lapsessa.

– Jos lapsella ei ole lupa ilmaista väsymystä, turhautumista, pettymystä ja kiukkua itkemällä, hän oppii, että ne tunteet eivät ole sallittuja. Oikeasti tunteiden näyttäminen on valtava rikkaus.

Kun lapsi seuraavan kerran parkuu taas ties mistä, ei valtava rikkaus ehkä edelleenkään tule ensimmäisenä äidin tai isän mieleen.

Mutta jospa syli ja lohtu tulisi.

Meidän Perhe 2/2015

Lue lisää

Lastenpsykiatri: "Kosketus on lapselle yhtä tärkeää kuin uni"

Vanhempi, luota itseesi – olet perheesi elämän paras asiantuntija

Tarjoa lapselle turvaa, kun hän kömpii yöllä viereesi nukkumaan

Vierailija

Psykologi Kaisa Lumijärvi: "Vastaa lapsen itkuun aina myönteisesti"

Tässä äärimmäinen esimerkki, kun koskaan ei olisi saanut ilmaista negatiivisiä tunteita ja ajatuksia. Minulla on todettu epävakaa persoona, jonka osa syy löytyy tästä. On vieläkin 34 vuotianaa vaikea ilmaista tunteita suoraan. Tunnen siitä syyllisyyttä, mutta olen tämän tajunnut ja haluan tästä käytöksestä pois. Aluksi ainut tunne, joka heräri negatiivisestä tunteesta oli viha, kaikki oli vain vihaa, sitten tuli syyllisyyttö ja häpeää omista tunteista. Tämän tajuamiseen tarvittiin kymmeniä...
Lue kommentti
Vierailija

Psykologi Kaisa Lumijärvi: "Vastaa lapsen itkuun aina myönteisesti"

Minä en voi sille mitään, mutta minulle tulee kovan kurin kannattajista aina mieleen, että he ovat piilosadisteja, jotka nauttivat siitä, että saavat sanoa kylmästi ja kovasti ihmiselle, joka itkee ja jolla on paha olo. Sitten jälkeenpäin he selittävät muille, että he tekevät sen vain lapsen parhaaksi. Anteeksi nyt tämä mielipide, mutta sellainen mielikuva minulle aina tulee.
Lue kommentti

Ennen lempilelu oli kultaakin kalliimpi aarre. Nykyään parhaallekin lelulle löytyy useita korvaajia. 

Leluja on nyt lasten saatavilla enemmän kuin koskaan aiemmin. Ennen oli toisin.

– Vuosien varrella leikkimisen kulttuuri on muuttunut aika paljon, kertoo Lelumuseo Hevosenkengän johtaja Johanna Rassi.

Museon kokoelmissa on leluja 1800-luvulta nykypäivään. Vitriinejä tutkailemalla huomaa parhaiten, kuinka leikkimisen kulttuurin lisäksi myös lelut ovat muuttuneet.

Karkkipaperit muuttuivat aarteeksi, kun osasi käyttää tarpeeksi mielikuvitusta.

Monet nykylasten isovanhemmat ovat syntyneet 40-luvun pula-aikana, jolloin lasten leikkeihin kuuluivat paperinuket ja kiiltokuvat. Kävyistä tehtiin käpylehmiä, kivilläkin oli leikeissä oma tehtävänsä. Karkkipaperit muuttuivat merkittäväksi aarteeksi, kun niiden kanssa osasi käyttää tarpeeksi mielikuvitusta. Leluja tehtiin myös paljon itse.

Muovi aloitti massatuotannon

Muovi yleistyi lelujen raaka-aineena vasta 70-luvulla, Rassi kertoo. Uniikit puulelut saivat väistyä massatuotannon tieltä, kun leluja oli mahdollista tuottaa aiempaa enemmän ja halvemmalla.

Lego on aloittanut alun perin toimintansa puuleluilla jo vuonna 1930.

Esimerkiksi tanskalainen Lego on aloittanut alun perin toimintansa puuleluilla jo vuonna 1930. Muovinen Lego-palikka patentoitiin 1958, ja vasta seuraavien vuosikymmenten aikana Lego löysi paikkansa suomalaisista kodeista.

80-luvulle tultaessa massatuotetut lelut olivat jo melko itsestään selvä osa lapsuutta, ainakin keskiluokkaisissa perheissä. Tuolloin leluja saatettiin Rassin mukaan pitää myös statussymbolina: mitä enemmän lapsella oli leluja, sitä paremmissa kantimissa perheen talous oli.

Nyt entisiä luksusleluja löytyy jokaisesta kodista.

Rassi kertoo, että suomalaisessa lelumaailmassa on pitkään ihailtu amerikkalaisuutta.

50-luvulla Pauligin kahvipaketeista kerättiin amerikkalaisten autojen kuvia, tai leikittiin amerikkalaisia elokuvatähtiä esittävillä paperinukeilla. Yhdsyvaltalainen lelufirma Mattel toi vuonna 1959 markkinoille Barbie-nuken, mutta se oli korkean hintansa vuoksi vain harvojen ja valittujen saatavilla.

Hittilelu voi löytyä myös lenkkipolun varrelta

Nyt entisiä luksusleluja löytyy jokaisesta kodista, ja autokuvien sijaan kerätään Pokemoneja älypuhelimella. 

Nykylasten voi olla vaikea ymmärtää, että aina lelut eivät ole olleet itsestäänselvyys. Leikkiminen on älylaitteiden myötä muuttunut huimasti. On myös tutkittu, että lapset eivät jaksa enää leikkiä pitkäkestoisia leikkejä, vaan leikeissä halutaan edetä nopeasti seuraavaan. 

Kuitenkin lasten mielikuvitus on edelleen rikas, ja leluksi kelpaavat mitä ihmeellisimmät asiat. 

Vai eikö teillä muka koskaan ole kannettu kotiin kiviä ja käpyjä? 

Mikä teineissä on parasta? Lukijamme kertovat. Kerro oma ihana hetkesi kommenteissa!

Ne pienet, yhteiset jutut

Teinillä on jo oma maailmansa kavereineen ja menoineen. Mutta ne hetket, kun yhteys vanhemman ja teinin välillä löytyy, ne ovat arvokkaita.

Kun lapsi nojaa illalla sohvalla minuun ja kertoo omia kuulumisiaan, kun kaksi nuorempaa on jo nukkumassa. Illat ovat niitä arvokkaita lähentymisen hetkiä, jolloin isotkin asiat jaetaan vielä äidin kanssa.

Kun teinin saa lähtemään mukaansa vaikka kauppaan tai kävelylenkille, jutusta ei ole tulla loppua. Hän ehtii tunnin aikana avata maailmastaan enemmän kuin osaisi ikinä odottaa. Ja kuinka fiksuja ja pohdittuja ne jutut ovat.

Kun se ihana teini kuitenkin soittaa sinulle ensimmäisenä, oli iloinen tai surullinen asia. Meidän 15-vuotias tyttö edelleen ensimmäisenä joko soittaa tai tulee koulusta suoraan kotiin kertomaan päivän tapahtumat. Kun se teini pyytää juuri sinua mukaansa elokuviin, eikä sitä kaveria.

Parasta on arki

Kun teini-ikäinen omatoimisesti tyhjentää tiskikoneen, se saa jokaisen vanhemman pakahtumaan. 

Vilpitön kiitos tai jaettu joulutorttu. Karkkipäivänä äidille ostettu suklaalevy tai yllätyksenä siivottu olohuone. Parhaita hetkiä ovat myös yhdessä sohvalla katsottu leffa tai yhdessä pelattu videopeli, tai ne saunassa jaetut salaisuudet. Parhaita hetkiä ovat yksinkertaisesti ne, joista syntyy molemmille mukava muisto.

Kun lapsi omatoimisesti siivoaa tai laittaa ruokaa, tai auttelee ohimennen kotitöissä. Ajattelen, että olen osannut opettaa hänelle muiden huomioimista ja sitä, että kotihommat on kaikkien kotona asuvien tehtäviä.

Teini osaa yllättää

Teini-ikäisen lapsen vanhempana elämä on varmasti yllätyksiä täynnä. 

Kun teini sulkeutuu taas kerran huoneeseensa ja vähän myöhemmin selviää, että hän on hankkinut vähillä rahoillaan koko suvulle joululahjat ja väkertänyt niihin ihanat paketit ja itse tehdyt kortit. Se siitä itsekkyydestä.

Kun se sama teini, joka jatkuvasti ottaa yhteen pikkusisaruksen kanssa tosipaikan tullen huolehtii, ilahduttaa ja hoivaa mitä suurimmalla rakkaudella sitä samaa "ärsyttävää" pikkuveljeä.

Ei enää pieni lapsi, vaan itsenäinen, oma persoona

Kun teini kiinnostuu jostain asiasta, kotiväkikin oppii samalla uutta.

Kun lapsi innostuu jostain, kuten nyt vaikka syksyllä Tshernobylistä. Hän kaivaa tietoa siitä hullun lailla viikkoja putkeen ja pitää kotona esitelmiä aiheesta. On huimaa huomata, että lapsi on jo niin iso, että muodostaa omaa maailmankuvaa tietoa etsien ja hahmottamalla syy-seuraussuhteita itsenäisesti. Ja samalla oppii itsekin uusia asioita!

Kuinka ihana hän onkaan

Teinissä näkee parhaiten oman työnsä tuloksen. Ja sitä on lupa ihailla, täysillä.

Meidän 13-vuotias sanoi minulle eräänä päivänä: ”Minä äiti meinaan kasvattaa lapseni sitten samalla tavalla kun sä.”

Kun huomaa että on saanut kasvatettua nuoren miehen, jolla on hyvät tavat ja empatiakykyä. Joka huolehtii pikkusisaruksestaan ja menestyy koulussa.

Se, kun poika sanoi minulle, että olen maailman paras äitipuoli.