Itku on lapsen tapa opetella tunteita ja tarvita aikuista.

Joskus psykologien puheet todella osuvat. Niin kuin tämä psykologi Kaisa Lumijärven lause: "Lapsen itkuun tulisi aina vastata myönteisesti."

Onneksi hänkin tietää, että se on vaikeaa.

– Kun lapsi rääkyy ja roikkuu jalassa, vanhempien ensimmäinen tunne on usein ärsytys. Toivottavasti ihan heti perään tulee ymmärrys siitä, että lapsi selvästi tarvitsee minua juuri nyt, Lumijärvi sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsi ei koskaan itke pelkkää kipua. Vielä vähemmän lapsi itkee vain kiusatakseen. Sen sijaan lapsi itkee toista lähelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vanhemman pitäisi kuunnella itkun sijaan sitä, mitä on itkun takana. Kun lapsen itku tulee äidille ja isälle ymmärrettäväksi, hän osaa selittää itkun myös lapselle: "Sinua harmittaa­, kun on ollut päiväkodissa ikävä kotiin ja taidat olla väsynyt ja nälkäinenkin jo."

Usein lapsi ei ole ainoa, joka on väsynyt tai nälkäinen. Lumijärvi pyytää äitejä ja isiä miettimään, milloin lasten itku ärsyttää kaikkein eniten: juuri väsyneenä ja nälkäisenä. Vika on siis ennemmin itkuun hermostuvan lapsen väsyneessä vanhemmassa kuin itkevässä lapsessa.

– Jos lapsella ei ole lupa ilmaista väsymystä, turhautumista, pettymystä ja kiukkua itkemällä, hän oppii, että ne tunteet eivät ole sallittuja. Oikeasti tunteiden näyttäminen on valtava rikkaus.

Kun lapsi seuraavan kerran parkuu taas ties mistä, ei valtava rikkaus ehkä edelleenkään tule ensimmäisenä äidin tai isän mieleen.

Mutta jospa syli ja lohtu tulisi.

Meidän Perhe 2/2015

Lue lisää

Lastenpsykiatri: "Kosketus on lapselle yhtä tärkeää kuin uni"

Vanhempi, luota itseesi – olet perheesi elämän paras asiantuntija

Tarjoa lapselle turvaa, kun hän kömpii yöllä viereesi nukkumaan

Vierailija

Tässä äärimmäinen esimerkki, kun koskaan ei olisi saanut ilmaista negatiivisiä tunteita ja ajatuksia. Minulla on todettu epävakaa persoona, jonka osa syy löytyy tästä. On vieläkin 34 vuotianaa vaikea ilmaista tunteita suoraan. Tunnen siitä syyllisyyttä, mutta olen tämän tajunnut ja haluan tästä käytöksestä pois. Aluksi ainut tunne, joka heräri negatiivisestä tunteesta oli viha, kaikki oli vain vihaa, sitten tuli syyllisyyttö ja häpeää omista tunteista. Tämän tajuamiseen tarvittiin kymmeniä ellei satoja kertoja terapiaa ja DKT koulua. Oman lapsen itkuun yritin suhtautua myötämieliseti vaikka se uuvitti. Tätä asiaa en silloin vielä ollut sisäistänyt, mutta joku sisälläni laittoi niin tekemään.

Vierailija

Minä en voi sille mitään, mutta minulle tulee kovan kurin kannattajista aina mieleen, että he ovat piilosadisteja, jotka nauttivat siitä, että saavat sanoa kylmästi ja kovasti ihmiselle, joka itkee ja jolla on paha olo. Sitten jälkeenpäin he selittävät muille, että he tekevät sen vain lapsen parhaaksi. Anteeksi nyt tämä mielipide, mutta sellainen mielikuva minulle aina tulee.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla