Mistä johtuvat lapsen ärsyttävät tavat kuten vitkuttelu, ja mitä aikuinen voi asialle tehdä?

Mitä ihmettä sen päässä oikein pyörii?

Ei ole kerta eikä ensimmäinen, kun aikuinen päätyy ihmettelemään, miksi täyspäinen lapsi toimii välillä kuin järkeä vailla.

Miksi lapsi käyttäytyy niin kuin käyttäytyy, ja miten asiaan kannattaa suhtautua?

Lapsi valehtelee

Pieni lapsi ei välttämättä narraa tarkoituksella, vaan uskoo itsekin vakaasti, että naapurissa asuu noita-akka ja että isä on maailman paras jääkiekkoilija.

Sen sijaan Ei, en lyönyt pikkuveljeä ja isomman lapsen Joo, tein jo kaikki läksyt ovat selviä hätävalheita, jos totuus on toinen.

Miksi? Lapsi valehtelee joko välttyäkseen rangaistukselta tai siksi, että hän ei halua aiheuttaa sinulle pettymystä.

Mitä tehdä? Jos valehtelu toistuu, mieti, miksi lapsi valehtelee. Mitä lapsi yrittää valehtelemalla kertoa? Kerro lapselle, että jos hän valehtelee jatkuvasti, sinun on vaikea luottaa mihinkään, mitä hän kertoo. Sano lapselle, että hän on sinulle tärkeä ja että haluat tietää niin kivat kuin ikävätkin sattumukset – totuus on tärkeintä.

Puhe kaikuu kuuroille korville

Lapsi ei näe eikä kuule, kun yrität puhua hänelle. Kaikki mitä sanot, menee toisesta korvasta sisään, toisesta ulos.

Miksi? Voi olla, että lapsi on oikeasti niin keskittynyt omiin puuhiinsa, että ei todella oikeasti kuule, mitä sanot. Toinen vaihtoehto on, että lapsi sulkee tietoisesti korvansa puheeltasi, koska ei pidä siitä, mitä sanot. Tai sitten puhut hänen mielestään aivan liikaa.

Mitä tehdä? Varmista, että lapsi on keskittynyt kuulemaan ennen kuin alat puhua. Mene lapsen lähelle, kosketa olkapäätä niin, että hän havahtuu ja kerro asiasi vasta sitten. Jatkuva naputtaminen on lapsesta ärsyttävää, ja se saa hänet vain vetäytymään kuoreensa. Parempi on puhua vähemmän mutta niin, että lapsi varmasti kuulee, mitä sanot.

"Mitä kouluun kuului?" "Ei mitään"

Kun kysyt lapselta, mitä kouluun kuului, mitä hän vastaa? Onko tavallisin vastaus: Ei mitään.

Miksi? Lapsi ei välttämättä osaa päättää, mikä on kiinnostavaa. Ei mitään tai En tiedä on helppo vastaus kaikkeen. Tai sitten ajoitus on väärä: ehkä kysyt kuulumisia juuri silloin, kun lapsi on keskittynyt omiin puuhiinsa tai hän on ryytynyt pitkän koulupäivän jälkeen.

Mitä tehdä? Harkitse, mikä on oikea aika virittää keskustelu, pane merkille, milloin lapsi on juttutuulella. Kysy tarkkoja kysymyksiä, jos haluat tarkkoja vastauksia: Mitä teit käsityötunnilla? Mikä oli kivointa, mitä tänään tapahtui?

Lapsi vitkuttelee

Lapset ovat hidastelun mestareita, jos heidän pitää tehdä jotakin omasta mielestään tylsää.

Miksi? Vitkutteleva lapsi toivoo, että hänen ei lopulta tarvitsisi siivota huonettaan tai tehdä läksyjään lainkaan. Tai sitten hän ei oikeasti hahmota, miten paljon aikaa jonkin tehtävän tekeminen vaatii.

Mitä tehdä? Tee velvollisuuksista rutiineja: läksyt tehdään aina samaan aikaan päivästä, ja vasta sen jälkeen mennään koneelle pelaamaan tai lähdetään kavereiden kanssa ulos. Päiväkoti- tai kouluvaatteet puetaan päälle ennen aamupalaa. Lelut kerätään lattialta aina ennen iltasatua. Toistuvia rutiineja vastaan lapsen ei tule niin helposti pullikoitua.

Lähde: WebMD ja MLL:n Vanhempainnetti