Turvalliset some-säännöt pitää opettaa siinä missä liikennesäännötkin.

Suomalaiset koululaiset osallistuvat sosiaaliseen mediaan paljon ja varhain: pelaavat verkkopelejä, keskustelevat palstoilla ja vaihtavat kuulumisia nettiyhteisöissä.

Siitä on paljon iloa ja hyötyä, sillä netistä voi löytää uusia ystäviä, vertaistukea ja kiinnostuksen kohteita. Jos lapsella on ongelmia, joista on vaikea puhua, netin kautta apua ja tukea voi olla helpompi hakea. Sosiaalisen median käyttö myös kannustaa lasta lukemaan ja kirjoittamaan enemmän.

Netin vaaroja ei kannata vähätellä eikä liioitella. Sosiaalisen median turvallista käyttöä on syytä opettaa lapsille siinä missä liikennesääntöjäkin, jotta lapsi osaa suojautua pelottavilta uutiskuvilta, pornosisällöiltä, seksuaaliselta häirinnältä ja kiusaamiselta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on koonnut vanhemmille ohjeet, joiden avulla lasta voi opastaa sosiaalisessa mediassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Kerro lapselle, ettei omia yhteystietoja kannata antaa suin päin uusille nettituttavuuksille. Miettikää yhdessä, milloin on hyvä hetki kertoa vaikkapa puhelinnumeronsa.
  2. Jos lapsi haluaa tavata uuden nettikaverin, mene mukaan ensimmäiseen tapaamiseen.
  3. Puhu lapsellesi kiusaamisesta. Kerro, ettei ketään saa haukkua, uhkailla eikä levittää toisten tietoja tai kuvia netissä. Kannusta lasta kertomaan heti, jos häntä kiusataan netissä.
  4. Jos lastasi kiusataan, tallenna viestit, keskustelut ja kuvat, ja kerro lapselle, ettei viesteihin kannata vastata. Ota yhteyttä sivuston ylläpitäjään ja tarvittaessa poliisiin. Jos kiusaaja tai kiusaajat ovat samasta koulusta, ota yhteyttä myös kouluun.
  5. Seksuaalisesta häirinnästä netissä pitää aina ilmoittaa poliisille.
  6. Opeta lapselle sosiaalisen median käytöstapoja, kuten oman yksityisyyden suojaamista ja toisten yksityisyyden kunnioittamista. Keskustelkaa, millaisia viestejä ja kuvia kannattaa jakaa, ja millaisia ei. Kerro, ettei toisten ihmisten asioita ole sopivaa levittää nettiin.

Lähde: EHYT ry.

Sisältö jatkuu mainoksen alla