Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Kiltteys on yliarvostettua ja 8 muuta ajatusta, jotka tukevat lapsen luovuutta.

Luovuus ei ole vain taiteellisten ja boheemien ihmisten yksinoikeus. Kuka tahansa vanhempi voi luoda lapselleen ympäristön, jossa luovuus pääsee puhkeamaan kukkaan.

1. Kiltteys on yliarvostettua.

Kodissa, jossa korostetaan, että lapsien pitää olla hiljaa ja kiltisti, ei luovuus pääse kukoistamaan. Liiat säännöt kuihduttavat lapsen oma-aloitteisuuden. Kannusta lasta ilmaisemaan oma mielipiteensä.

2. Salli virheet.

Rapatessa roiskuu ja tekevä ihminen tekee myös virheitä. Lapsen pitää saada yrittää ja erehtyä. Älä nosta virheitä tikun nokassa esiin. Kannusta sen sijaan yrittämään uudelleen. Ja onko sitä paitsi jossakin määrätty, että piirroksessa koiralla pitää olla aina neljä jalkaa - taideteoksen koiralla jalkoja voi olla vaikka kahdeksan!

3. Luovuus tarvitsee aikaa.

Jos lapsen arki on täyteen pakattua, luovuudella ei ole tilaa pulpahtaa esiin. Lapsi tarvitsee vapaata leikkiaikaa. Lapsen on myös hyvä tottua siihen, että joskus tuntuu tylsältä. Auta tylsyyttä valittavaa lasta ideoimaan itselleen tekemistä, mutta tee lapselle selväksi, että viime kädessä tekemisen keksiminen on hänen itsensä työtä.

4. Kehu tekemistä, älä vain valmista tuotosta.

Joskus lapset eivät jaksa keskittyä tekemään taideteoksiaan loppuun, vaan sutaisevat paperille jotakin, ottavat uuden paperin ja keskeyttävät taas ennen kuin ovat päässeet edes kunnolla alkuun. Kehu lasta mieluummin yrittämisestä, kovasta työstä ja keskittymisestä kuin valmiista tuotoksista. Näin lapsi oppii, että määrän sijaan kannattaa panostaa laatuun ja tekemisellä on arvo sinänsä. Sitä paitsi, lasta ei ylipäänsä tarvitse koko ajan olla arvioimassa, riittää, että antaa hänelle vapauden tehdä.

5. Kilpailu voi tappaa luovuuden.

Lapsia ei pitäisi vertailla keskenään eikä lasten tuotoksia asettaa paremmuusjärjestykseen. Pahimmillaan kilpaileminen vie ilon itse tekemisestä.

6. Anna lapselle lupa olla erilainen.

Luovuuteen kannustavassa perheessä jokainen saa olla sellainen kuin on ja jokaisen yksilöllisyyttä arvostetaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lapsi saisi käyttäytyä miten tahansa. Muut pitää ottaa huomioon mutta yleisen mielipiteen mukaan ei tarvitse tanssia. Erilaisuus on ok.

7. Salli tietty määrä sotkua.

Taiteen tekeminen ei ole aina kovin sisäsiistiä puuhaa. Katso, että ympäristö on sellainen, että lapsi voi vapaasti maalata ja askarrella eikä sinun tarvitse olla koko ajan varoittamassa sotkusta. Aseta askarteluvälineet, soittimet ja muut luovuuteen innostavat välineet paikkaan, josta lapsen on helppo ottaa ne käyttöön itsekin. Silloin lapsi tarttuu todennäköisemmin toimeen, kun hän on sillä päällä. Ja tämän jo varmaan tiesitkin: lapselle vain vesiliukoisia tusseja ja värejä.

8. Ole avoin maailmalle.

Avoimuus ideoille, ihmisille ja ilmiöille on luovuuden a ja o. Vain elämälle avoin ja utelias ihminen kykenee luoviin tekoihin ja pystyy synnyttämään maailmaan jotakin uutta ja ainutkertaista.

Lähteenä käytetty muun muassa: Nurturing your child's creativity, Aha!Parenting

Lue lisää:

Onko sinulla lahjakas lapsi? Näistä piirteistä lahjakkuuden tunnistaa

Tarkkaan varjellut - viekö vanhempien valvonta lapsilta vapauden?

Vierailija

Näin lapsesi luovuus puhkeaa kukkaan

Argh, tää on niin stereotyyppistä. Olen kiltti ja kiltteyteen kasvatettu. Olen erittäin taiteellinen (alalla) ja musikaalinen, sekä lisäksi vielä hyvin luova. Itselläni matemaattisuus lisää luovuutta. Meidän kotona opetettiin olemaan kiltisti, eikä se yhtään kukistanut luovuuttani. Luovuuteni perustuu omaan itseeni, ei oppimaani käytökseen. Olen muutenkin luonteeltani introvertti, joten päänsisäinen maailmani (=luovuuteni) ei katoa mihinkään vaikka kiltti olenkin. Toivon että lapsistanikin...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.