Tuutikki toivoo olevansa rennompi äiti. ”Haluaisin löytää tasapainon kontrollin ja vapauden välillä. Yritän olla tunkematta väliin, kun Aili ja Leo touhuavat omiaan.” Kuva: Juha Salminen
Tuutikki toivoo olevansa rennompi äiti. ”Haluaisin löytää tasapainon kontrollin ja vapauden välillä. Yritän olla tunkematta väliin, kun Aili ja Leo touhuavat omiaan.” Kuva: Juha Salminen

Tuutikki Tolonen toivoo lasten arkeen lisää tyhjiä hetkiä. Niiden ansiosta luovuus lähtee lentoon.

”Kun lapseni valittavat, ettei ole mitään tekemistä, vastaan, että hyvä. Silloin on keksittävä jotain itse.

Opetan sanataidetta ja kuulen koululaisilta vähän väliä, etteivät he keksi mitään kirjoitettavaa. Juuri sen tunteen kestäminen, kun päässä lyö tyhjää, on tärkeää. Kun jaksaa vielä hetken, putkahtaa jokin luova ajatus esiin.

”Kun en heti menekään tyrkyttämään lapsille yhtään mitään, yleensä he alkavatkin piirtää tai rakennella.”

Kotona yritän olla itse hermostumatta, jos lapsillani on tylsää. Kun en heti menekään tyrkyttämään heille yhtään mitään, yleensä he alkavatkin piirtää tai rakennella. Niin kävi kesälläkin, kun lomailimme mökillä ilman sähköjä. Ensimmäinen päivä meni riidellessä, mutta sitten lapset asettuivat ja alkoivat löytää tekemistä luonnosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen aina viihtynyt mielikuvitusmaailmassa. 8-vuotiaana jouduin sairaalaan aikuisten osastolle 300 kilometrin päähän kotoa, ja aika kävi todella pitkäksi. Onneksi käytävällä kolisteli kirjastokärry, josta löysin Enid Blytonin Seikkailujen saaren. Huomasin, kuinka kirja lohdutti, helpotti yksinäisyyttä ja vei uusiin maailmoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sairaalajakson jälkeen en koskaan enää lopettanut lukemista, vaan aloin suorastaan ahmia kirjoja. Kerran isä kysyi huolissaan, lukeeko tuo tyttö jo liikaa.

”Ehkä minusta tuli lastenkirjailija siksi, että olen aina viihtynyt mielikuvitusmaailmassa.”

Ehkä minusta tuli lastenkirjailija siksi, että olen aina viihtynyt mielikuvitusmaailmassa. Idea Mörkövahti-kirjaani tuli pojaltani Leolta. Hän kertoi kuusivuotiaana kuulleensa uutisista, että kaikki Suomen äidit ovat lähdössä matkalle, ja heidän ­tilalleen jokaiseen kotiin tulee lapsenvahdiksi mörkö. Poika sanoi sen niin uskottavasti, että aloin kirjoittaa Mörkövahtia omaksi ilokseni neljä sivua päivässä.

Mörkövahtiin päätyi tositapahtumia perhe-elämästämme. Yksi sellainen on puhuva kylpytakki. Tyttäreni Aili ei suostunut pienenä nousemaan kylvystä, ellei kylpytakki ensin jutellut hänelle.

Se, että Mörkövahdista on nyt tekeillä Hollywood-elokuva, tuntuu uskomattomalta ja vetää nöyräksi. Arkeemme se ei ole kyllä vaikuttanut millään tavalla.

Äitinä olen parhaimmillani silloin, kun luen lapsille ääneen. Välillä nauramme yhdessä ihan kippurassa, ja toisinaan kirjan jännittävä kohta voi puhutella. Yhteiset lukuhetket pitävät minut kärryillä siitä, mikä lapsia juuri sillä hetkellä kiinnostaa. Kirjojen ansiosta tulee keskusteltua tärkeistä asioista spontaanisti.

”Lukeminen rikastuttaa kieltä, mutta se on kuitenkin vain sivutuote verrattuna iloon ja läheisyyteen, jonka yhteisestä ­lukuhetkestä saa.”

Vieläkin tärkeämpää on läheisyys. Lukeminen rikastuttaa kieltä, mutta se on kuitenkin vain sivutuote verrattuna iloon ja läheisyyteen, jonka yhteisestä ­lukuhetkestä saa. Luemme kaikkea laidasta laitaan. Viimeisin kirjakokemuksemme oli Saku Heinäsen Zaida ja lumienkeli. Paras hetki lukemiseen on ilta, koska samalla lapset rauhoittuvat.

Minua huolestuttaa, jos elämää rikastuttavien asioiden eteen ei joudu näkemään vaivaa. Koska virtuaalimaailma on nykyisin vain napin painalluksen päässä, tuntuu, että lapsilla on tylsää yhä harvemmin.

”Nopeat ja aina tarjolla olevat viihdykkeet ovat kuin sokerikippo nenän ­alla.”

Ruutupoliisin rooli kyllä turhauttaakin. Olisi ihanaa antaa lasten olla vapaasti, mutta homma ei vain toimi niin. Pelit ovat tosi koukuttavia, joten ruutuaikaa on pakko rajoittaa. Nopeat ja aina tarjolla olevat viihdykkeet ovat kuin sokerikippo nenän ­alla. Jos lapset pelaavat liikaa, he muuttuvat levottomiksi. Valmiiksi luotu pelimaailma voi myös passivoida mielikuvitusta.

Tietysti pitää katsoa kokonaisuutta. Jos lapsi liikkuu ja harrastaa paljon, on pelaaminen sille vastapainoa. Joskus ehdotan, että pelaamisen sijaan leipoisimme tai lähtisimme uimaan. Lapsi harvoin itse kyllästyy ruutuun.

Maailma on muuttunut siitä, kun pienenä viiletin pyörällä pitkin kotikuntaani Suomussalmea. Elämä oli silloin hitaampaa kuin nyt, ja oli aikaa olla omissa ajatuksissa. Maaseudulla vanhemmat eivät läheskään aina tienneet, missä menin, mutta koskaan ei ollut sellaista oloa, ettei olisi välitetty.

Kasvoin perheessä, jossa saimme sisarusteni kanssa vapaasti valita oman tiemme. Sen saman haluan siirtää omillekin lapsilleni.

Minä haluaisin löytää tasapainon kontrolloinnin ja vapauden välillä. Vahdin syömistä ja läksyjä, mutta joskus voisin relata enemmän.

Nykyisin arvokkaita ovat ne hetket, kun lapset saavat olla rauhassa juuri sitä mitä ovat eikä heitä koko ajan patisteta. Minä haluaisin löytää tasapainon kontrolloinnin ja vapauden välillä. Vahdin syömistä ja läksyjä, mutta joskus voisin relata enemmän.

Silloin, kun lapseni touhuavat omiaan, kuten soittavat kitaraa tai rakentelevat majaa, yritän olla tunkematta väliin. Ilon tuoma keveys on tärkeää. Jos uskaltaa tehdä juttuja omaksi ilokseen, välittyy niistä hyvää toisillekin.”

Tuutikki Tolonen

Tuutikki Tolonen, 41, on palkittu lastenkirjailija ja sanataidekasvattaja. Hän asuu Helsingin Marjaniemessä miehensä ja lastensa Leon, 10, ja Ailin, 8, kanssa. Mörkövahdin (Tammi) käännösoikeudet on myyty 14 maahan ja siitä on tekeillä Hollywood-elokuva. Kirjalle on ilmestynyt jatko-osa, Mörköreitti.

Vierailija

Nykyajan paapomiskulttuuri on outoa, vanhemman pitäisi olla jatkuvasti lapsen kädessä kiinni(nimenomaan näinpäin koska oikeasti se lapsi tietää itsekin pärjäävänsä ilman riippuvaa äitihahmoa vierellä 24/7) lapsesta kasvatetaan pelkäävä, avuton ja riippuvainen vanhemmista. Jopa leikkeihin aikuinen puuttuu: ei saa kiivetä puuhun, se on vaarallista, ei saa laskea liukumäkeä tuolta, se on liian vaarallista. Vaaraa ja pelkoa lietsotaan ja kasvatetaan pelkääviä ja arkoja lapsia. Lapsen kuuluu saada kokea itse asioita. Lapsi ei tarvitse jatkuvaa hyysäämistä. Lapsi on kykenevä ja lapsi saa niistä kokemuksista todellista onnistumisen riemua ja ymmärtää myös oikeasti mitä ei taas kannata tehdä. Kokemus opettaa parhaiten.

Katja äiti

Kiitos oli hyvä kirja 👍🏼
Juuri 6- ja 7-vuotiaiden iltasatuna luettiin ja jatko-osa aiotaan myös lainata.
Lapset tykkäsivät puhuvasta aamutakista ja äitiä nauratti näkymätön ääni 🙊

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla