Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kiusaamisesta pitää kertoa, mutta pikkukärhämistä kantelu nakertaa kaverisuhteita.

Pihaan on muuttanut uusi poika, iloinen ja puhelias kahdeksanvuotias Toni. Taloyhtiön lapsiporukka ottaa uuden kaverin mutkattomasti mukaan leikkeihin. Jo muutaman päivän kuluttua Tonin ja toisten lasten välillä alkaa kuitenkin kränä.

Toni tulee soittamaan ovikelloa ja kertoo, että Santtu sanoi ruman sanan. Santun äiti käy huomauttamassa asiasta Santulle.

Kuluu puoli tuntia ja taas soi ovikello. Toni kertoo, että Santtu töni. Vahingossa, Santtu väittää ja puuskahtaa, että Toni saisi painua kotiin, kun joka asiasta pitää kertoa aikuisille.

Seuraavien viikkojen aikana ovikello soi lukuisia kertoja, ja aikuisetkin alkavat kyllästyä. ”Kuule Toni, tuolla tavalla sinä et kyllä saa uusia kavereita. Mitä jos yrittäisit itse selvittää nämä asiat poikien kesken”, Santun äiti sanoo lopulta.

Mistä kannattaa kannella, mistä ei

 – Kantelussa käy joskus samoin kuin vanhassa kansansadussa. Kun pikkukaritsa huutaa aikansa huvikseen "susi tulee, susi tulee", kukaan ei enää usko eikä auta, kun susi oikeasti tulee, sanoo psykologian tohtori, psykoterapeutti Katri Kanninen.

Jatkuva kanteleminen turhauttaa niin toisia lapsia kuin aikuisiakin. Siksi lapselle olisi hyvä opettaa, mistä kannattaa kannella ja mistä ei.

Lapset kantelevat harvoin huvikseen. Takana on jokin tarve, josta aikuisten kannattaa ottaa selvää. Mihin lapsi pyrkii? Mitä hän tarvitsee?

– Usein kantelu on huomion ja hyväksynnän hakemista. Lapsi on oppinut, että kantelemalla saa aikuiset puolelleen, ja se tuntuu mukavalta. Jatkuvasti kanteleva ei ehkä koe tulevansa arvostetuksi omana itsenään.

– Lapsi voi myös kokea olevansa alakynnessä ryhmässä ja tarvitsevansa aikuisen apua pärjätäkseen lapsiporukassa.

Kantelu vaikuttaa kaverisuhteisiin

On asioita, joista lapsen on tärkeä kertoa – kuten kiusaaminen ja ilkivalta. On myös asioita, jotka lasten pitäisi osata selvittää keskenään. Joka kirosanaan ja vahingossa tönäisyyn ei tarvita aikuisia avuksi. Jatkuva aikuisiin turvautuminen ei tee hyvää ryhmähengelle.

– Läheskään kaikki lapset eivät ymmärrä kantelun vaikutusta kaverisuhteisiin, elleivät aikuiset selitä sitä heille, Kanninen sanoo.

– Lapselta voi puuttua leikkimisen taitoja. Aikuisten kannattaa miettiä, osaako lapsi esimerkiksi jakaa ja sovitella, ja miten näitä taitoja voisi harjoitella. Lapsella ei ehkä ole riittävästi kokemusta toisten kanssa leikkimisestä. Myös asuinalueella on vaikutusta. Joissakin paikoissa lapsiryhmän omat sisäiset säännöt kieltävät kantelun tiukemmin.

Ajatusmaailmaltaan aikuismaiset lapset kantelevat useammin. He kokevat, että heidän kuuluu olla uskollisempia aikuisille kuin kavereille. Lapsiryhmissä on kuitenkin omat lait, ja mitä isommaksi lapsi kasvaa, sitä enemmän korostuu uskollisuus ystäviä ja sisaruksia kohtaan – tervettä järkeä käyttäen.

Tunkeilevat vanhemmat

Ennen opetettiin, että kannella ei saa. Siitä muistuttavat vanhat lorut: Kantelupukki pankolla makkaa, housut on rikki eestä ja takkaa.

– Se oli osa etäännyttävää, välttelevää kasvatuskulttuuria. Pahasta mielestä ei saanut puhua, Katri Kanninen miettii.

Nykyään osassa perheistä on menty toiseen äärilaitaan: vanhemmat tunkeutuvat liikaakin lasten kaverisuhteisiin.

– Lapsella on oikeus myös yksityisasioihin. Jos toisten lasten käytös ei ahdista eikä stressaa lasta, aikuisten ei tarvitse puuttua siihen.

Jos vanhemmat tunkeutuvat ja hössöttävät liikaa, lopputulos voi olla se, ettei lapsi uskalla kertoa kiusaamisesta. Hän pelkää kaverien kostoa tai vanhempien reaktiota.

– On tärkeää keskustella siitä, mikä on oikeasti kiusaamista ja mistä pitää ehdottomasti kertoa aikuisille. Yhtä tärkeää on rohkaista lapsia selvittämään erimielisyytensä itse. Kehu ja kiitä lapsia aina, kun he osaavat setviä kärhämänsä omin päin.

Lapsille kannattaa opettaa selvät sosiaaliset säännöt: Lyödä ei saa, selän takana ei kuiskutella toisesta ja tahallaan ärsyttämistä pitää välttää, sillä se on kiusaamista.

Muista maltti

Kantelu nostaa pintaan monenlaisia tunteita, myös aikuisissa. Väsymystä, turhautumista – mutta myös kiukkua toisia lapsia kohtaan.

Kanteleva lapsi oppii nopeasti, että aikuisia voi käyttää koston välikappaleena. Aina kun kavereiden kanssa tulee riitaa tai hänen kanssaan ei leikitä, vanhempi rientää pelastamaan.

Kanninen kehottaa selvittämään lasten kahnauksia neutraalissa mielentilassa, ilman tunnekuohuja ja liian nopeita johtopäätöksiä.

– Pyri tarkastelemaan tilannetta kaikkien lasten kannalta, ei vain oman lapsesi.

Meidän Perhe 9/2012

Vierailija

Miten suhtautua kantelevaan lapseen?

Olen itse ollut kantelija lapsena. Suurin syy tuo, että minulle oikein ja väärin oli todella mustavalkoinen jaottelu: ruman sanan sanominen oli väärin ja niin ei missään tilanteessa saanut tehdä. Jos sitä yritti sovitella lasten kesken niin alakynteenhän minä jäin, kun ei se muiden mielestä haitannut, jos ruman sanan sanoo silloin kun vanhemmat eivät ole kuulemassa. Joten hain varmistusta niiltä vanhemmilta: onhan se väärin ja sanokaa nyt kavereillekin, että se ON väärin. Kaverisuhteiden...
Lue kommentti

Ennen lempilelu oli kultaakin kalliimpi aarre. Nykyään parhaallekin lelulle löytyy useita korvaajia. 

Leluja on nyt lasten saatavilla enemmän kuin koskaan aiemmin. Ennen oli toisin.

– Vuosien varrella leikkimisen kulttuuri on muuttunut aika paljon, kertoo Lelumuseo Hevosenkengän johtaja Johanna Rassi.

Museon kokoelmissa on leluja 1800-luvulta nykypäivään. Vitriinejä tutkailemalla huomaa parhaiten, kuinka leikkimisen kulttuurin lisäksi myös lelut ovat muuttuneet.

Karkkipaperit muuttuivat aarteeksi, kun osasi käyttää tarpeeksi mielikuvitusta.

Monet nykylasten isovanhemmat ovat syntyneet 40-luvun pula-aikana, jolloin lasten leikkeihin kuuluivat paperinuket ja kiiltokuvat. Kävyistä tehtiin käpylehmiä, kivilläkin oli leikeissä oma tehtävänsä. Karkkipaperit muuttuivat merkittäväksi aarteeksi, kun niiden kanssa osasi käyttää tarpeeksi mielikuvitusta. Leluja tehtiin myös paljon itse.

Muovi aloitti massatuotannon

Muovi yleistyi lelujen raaka-aineena vasta 70-luvulla, Rassi kertoo. Uniikit puulelut saivat väistyä massatuotannon tieltä, kun leluja oli mahdollista tuottaa aiempaa enemmän ja halvemmalla.

Lego on aloittanut alun perin toimintansa puuleluilla jo vuonna 1930.

Esimerkiksi tanskalainen Lego on aloittanut alun perin toimintansa puuleluilla jo vuonna 1930. Muovinen Lego-palikka patentoitiin 1958, ja vasta seuraavien vuosikymmenten aikana Lego löysi paikkansa suomalaisista kodeista.

80-luvulle tultaessa massatuotetut lelut olivat jo melko itsestään selvä osa lapsuutta, ainakin keskiluokkaisissa perheissä. Tuolloin leluja saatettiin Rassin mukaan pitää myös statussymbolina: mitä enemmän lapsella oli leluja, sitä paremmissa kantimissa perheen talous oli.

Nyt entisiä luksusleluja löytyy jokaisesta kodista.

Rassi kertoo, että suomalaisessa lelumaailmassa on pitkään ihailtu amerikkalaisuutta.

50-luvulla Pauligin kahvipaketeista kerättiin amerikkalaisten autojen kuvia, tai leikittiin amerikkalaisia elokuvatähtiä esittävillä paperinukeilla. Yhdsyvaltalainen lelufirma Mattel toi vuonna 1959 markkinoille Barbie-nuken, mutta se oli korkean hintansa vuoksi vain harvojen ja valittujen saatavilla.

Hittilelu voi löytyä myös lenkkipolun varrelta

Nyt entisiä luksusleluja löytyy jokaisesta kodista, ja autokuvien sijaan kerätään Pokemoneja älypuhelimella. 

Nykylasten voi olla vaikea ymmärtää, että aina lelut eivät ole olleet itsestäänselvyys. Leikkiminen on älylaitteiden myötä muuttunut huimasti. On myös tutkittu, että lapset eivät jaksa enää leikkiä pitkäkestoisia leikkejä, vaan leikeissä halutaan edetä nopeasti seuraavaan. 

Kuitenkin lasten mielikuvitus on edelleen rikas, ja leluksi kelpaavat mitä ihmeellisimmät asiat. 

Vai eikö teillä muka koskaan ole kannettu kotiin kiviä ja käpyjä? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mikä teineissä on parasta? Lukijamme kertovat. Kerro oma ihana hetkesi kommenteissa!

Ne pienet, yhteiset jutut

Teinillä on jo oma maailmansa kavereineen ja menoineen. Mutta ne hetket, kun yhteys vanhemman ja teinin välillä löytyy, ne ovat arvokkaita.

Kun lapsi nojaa illalla sohvalla minuun ja kertoo omia kuulumisiaan, kun kaksi nuorempaa on jo nukkumassa. Illat ovat niitä arvokkaita lähentymisen hetkiä, jolloin isotkin asiat jaetaan vielä äidin kanssa.

Kun teinin saa lähtemään mukaansa vaikka kauppaan tai kävelylenkille, jutusta ei ole tulla loppua. Hän ehtii tunnin aikana avata maailmastaan enemmän kuin osaisi ikinä odottaa. Ja kuinka fiksuja ja pohdittuja ne jutut ovat.

Kun se ihana teini kuitenkin soittaa sinulle ensimmäisenä, oli iloinen tai surullinen asia. Meidän 15-vuotias tyttö edelleen ensimmäisenä joko soittaa tai tulee koulusta suoraan kotiin kertomaan päivän tapahtumat. Kun se teini pyytää juuri sinua mukaansa elokuviin, eikä sitä kaveria.

Parasta on arki

Kun teini-ikäinen omatoimisesti tyhjentää tiskikoneen, se saa jokaisen vanhemman pakahtumaan. 

Vilpitön kiitos tai jaettu joulutorttu. Karkkipäivänä äidille ostettu suklaalevy tai yllätyksenä siivottu olohuone. Parhaita hetkiä ovat myös yhdessä sohvalla katsottu leffa tai yhdessä pelattu videopeli, tai ne saunassa jaetut salaisuudet. Parhaita hetkiä ovat yksinkertaisesti ne, joista syntyy molemmille mukava muisto.

Kun lapsi omatoimisesti siivoaa tai laittaa ruokaa, tai auttelee ohimennen kotitöissä. Ajattelen, että olen osannut opettaa hänelle muiden huomioimista ja sitä, että kotihommat on kaikkien kotona asuvien tehtäviä.

Teini osaa yllättää

Teini-ikäisen lapsen vanhempana elämä on varmasti yllätyksiä täynnä. 

Kun teini sulkeutuu taas kerran huoneeseensa ja vähän myöhemmin selviää, että hän on hankkinut vähillä rahoillaan koko suvulle joululahjat ja väkertänyt niihin ihanat paketit ja itse tehdyt kortit. Se siitä itsekkyydestä.

Kun se sama teini, joka jatkuvasti ottaa yhteen pikkusisaruksen kanssa tosipaikan tullen huolehtii, ilahduttaa ja hoivaa mitä suurimmalla rakkaudella sitä samaa "ärsyttävää" pikkuveljeä.

Ei enää pieni lapsi, vaan itsenäinen, oma persoona

Kun teini kiinnostuu jostain asiasta, kotiväkikin oppii samalla uutta.

Kun lapsi innostuu jostain, kuten nyt vaikka syksyllä Tshernobylistä. Hän kaivaa tietoa siitä hullun lailla viikkoja putkeen ja pitää kotona esitelmiä aiheesta. On huimaa huomata, että lapsi on jo niin iso, että muodostaa omaa maailmankuvaa tietoa etsien ja hahmottamalla syy-seuraussuhteita itsenäisesti. Ja samalla oppii itsekin uusia asioita!

Kuinka ihana hän onkaan

Teinissä näkee parhaiten oman työnsä tuloksen. Ja sitä on lupa ihailla, täysillä.

Meidän 13-vuotias sanoi minulle eräänä päivänä: ”Minä äiti meinaan kasvattaa lapseni sitten samalla tavalla kun sä.”

Kun huomaa että on saanut kasvatettua nuoren miehen, jolla on hyvät tavat ja empatiakykyä. Joka huolehtii pikkusisaruksestaan ja menestyy koulussa.

Se, kun poika sanoi minulle, että olen maailman paras äitipuoli.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.