Nuoren alkoholikokeilua ei kannata painaa villaisella muttei myöskään rankaista siitä, Marko Kailasmaa sanoo.

Raittiuden ystävät ry:n toiminnanjohtaja Marko Kailasmaa neuvoo vanhemmille, miten he voivat rohkaista lapsiaan elämään ilman päihteitä, kuten alkoholia.

1. Ole aikuinen: näytä päihteetöntä esimerkkiä.

"Päihtynyt vanhempi pilaa lapsen loman, viikonlopun tai tavallisen arki-illan. Vaikka alkoholia nauttineella aikuisella itsellään olisi hauskaa, lapsen kokemus voi olla aivan toinen.

Vanhemman ei tarvitse olla tukevasti humalassa – riittää, että lapsi kokee olonsa turvattomaksi hänen seurassaan."

2. Välitä nuoresta: älä välitä alkoholia.

"Älä osta nuorille kaupasta alkoholia, mutta älä anna myöskään lapsesi maistaa aikuisille kotiin hankittuja alkoholijuomia.

Maistattaminen on lain vastaista eikä se opeta nuorelle niin sanottua alkoholin kohtuukäyttöä."

3. Keskustele lapsen kanssa päihteiden käytön riskeistä ajoissa.

"Alkoholin käytön haitoista kannattaa keskustella jo alaikäisen lapsen kanssa, jos asia askarruttaa häntä.

Lapsen kanssa voi pohtia: Miksi esimerkiksi kadulla oleva humalainen käyttäytyi oudosti? Onko alkoholin käyttö terveellistä? Miksi ihmiset juovat alkoholia?

Kun keskusteluyhteys on avattu, asiaan on helpompi palata myöhemmin."

4. Ole läsnä ja nuoren tukena. Älä jätä nuorta yksin vastuuseen.

"Kun nuori on pois kotoa kavereidensa kanssa, vanhempien kasvatustyön tulos punnitaan: käyttäytyykö hän yhdessä sovittujen sääntöjen mukaan vai noudattaako monen kaverin esimerkkiä ja juo prosenttijuomia?

Jos nuori käyttää tilanteen väärin ja aloittaa päihteidenkäytön, vanhempien pitää ottaa kasvatustyössään uusi vastuullisempi ote.

Nuoren alkoholikokeilua ei kannata painaa villaisella muttei myöskään aina rankaista siitä.

Vanhemman on hyvä viestittää lapselle: 'Mitään lopullista ei välttämättä ole tapahtunut. Rakastan sinua, vaikka tämä ei ollutkaan sinun elämäsi kannalta hyvä juttu.'

Jos nuori haluaa viettää aikaa kaveriporukassa, jossa käytetään alkoholia, vanhemman kannattaa sopia hänen kanssaan säännöistä. Nuori voi  esimerkiksi olla muiden seurassa hetken, mutta palata sitten kotiin."

5. Kannusta nuoria iloiseen yhdessäoloon ilman päihteitä.

"Näytä nuorelle, että asioita voi juhlistaa ilman alkoholia. Valmistakaa hyvää ruokaa, kattakaa pöytä kauniisti ja nauttikaa toistenne seurasta.

Vanhemmat ja isovanhemmat voivat myös muistella omaa nuoruuttaan ja kertoa, miten heidän kotonaan juhlittiin merkkipäiviä.

Tässä punnitaan myös vanhemman aikuisuus: elääkö hän kuten lapselleen opettaa? Pitääkö hänen itsensä kaivaa juhlahetkinä pullo esille vai löytyykö juhlatunnelma jostain muualta?"

Lue lisää

Puhu alkoholista nuoren kanssa

Raitistunut Teemu Suominen: "Lopetin juomisen poikani takia"

Lasillisen jälkeen näytät paremmalta, kaksi on jo liikaa

Vierailija

Miten pitää nuori erossa alkoholista? – "Kaveriporukassa kasvatustyön tulos punnitaan"

Well... Aloitusartikkeli on mielestäni vääristävä ja vanhempia syyllistävä! Ja ajattelen: "Jos noita neuvoja seuraa voi mennä ojasta allikkoon..." Kun tyttäreni (nyt 37 v.) oli teini-ikänen annoin hänen maistaa esim. lasillisen viiniä juhlissa. Kun hän oli 17-18 v. ostin hänelle pullon kuoharia uutena vuotena ja vappuna. Puhuin tyttärelleni monet, monet kerrat juomisesta, neuvoen: "Älä juo niin, että sekoilet. Tai sammut." - Suhtautumiseni myötä hän uskalsi kertoa myös niistä parista kerrasta,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Heli Blåfield

Äitiä huolestuttaa, koska teinitytär on välillä hyvin uhmakas, empatiakyvytön ja itsekeskeinen. Onko lapsi voinut periä narsistisen käytöshäiriön isältään?

”Olemme uusperhe, johon kuuluu 13-vuotias tyttäreni ja mieheni, jolla ei ole omia lapsia. Tytön isä ei ole arjessamme mukana. Erosimme exän rikollisen elämäntavan takia, kun tytär oli kuusivuotias. Tytär pitää nykyisestä miehestäni, ja pitkään perhedynamiikka toimikin hyvin.

Nyt, tytön lähestyessä murrosikää, hänen käytöksensä on alkanut huolestuttaa minua. Tytär on välillä hyvin uhmakas, empatiakyvytön ja itsekeskeinen. Hän on jäänyt muutaman kerran kiinni valehtelusta, mitä etenkään mieheni ei siedä lainkaan. Tyttö sai uuden puhelimen sillä ehdolla, että hoitaa kotityöt pyytämättä, mutta silti ne unohtuvat jatkuvasti. Joka asiasta on sanottava jatkuvasti, ja kaikenlaiset rangaistukset ovat tehottomia.

Hän ei halua, että häntä määräillään, mutta rajattomuus tuntuu hänestä välinpitämättömyydeltä. Jos emme vaadi mitään, mitään ei tapahdu. Jos vaadimme, hän paiskoo ovia ja kiukkuaa. Näytämme hänelle kiintymyksemme, mutta häneltä ei tule juurikaan positiivista palautetta. Hän ei kysele kuulumisia muilta. Ollessani kipeä häntä kiinnostaa vointini sijaan se, heitänkö hänet treeneihin.

Tuollainen kylmäkiskoisuus, valehtelu ja sopimuksien rikkominen tuo mieleen hänen isänsä, jolla diagnosoitiin psykopaattinen ja narsistinen käytöshäiriö. Onko isän rikollinen mieli voinut periytyä? Onko tämä mielestäsi normaalia murkkuikäisen käytöstä?”

Huolestunut äiti

Janna vastaa:

”Kiitos koskettavasta kirjeestä! Hätä rakkaasta lapsesta, teini-iän kuohut, isän diagnoosien varjo – melkoinen paketti mietittäväksi koko perheelle.

Oman navan tuijotus on aivan iänmukaista käytöstä, samoin mielipiteen vaihtelu ja epävarmuus rajojen tarpeesta.

Ensinnäkin: Tyttäresi käytös ei kuulosta psykopaattiselta tai tunnekylmältä. Hän osoittaa mieltään ja näyttää selvästi, kun ei pidä asioista. Julmuutta vaikkapa eläimiä tai ikätovereita kohtaan ei esiinny. Oman navan tuijotus on aivan iänmukaista käytöstä, samoin mielipiteen vaihtelu ja epävarmuus rajojen tarpeesta. Harva teini tekee kotitöitä pelkällä kehotuksella. Valehtelu oman nahan pelastamiseksi on sekin normaalia.

Ymmärrän silti huoltasi. Persoonallisuushäiriöiden syntyä ei tunneta tarkkaan. Periytyvyyttä on todennäköisesti jonkin verran, mutta myös kasvuympäristö vaikuttaa paljon. Nuorelle ei tehdä persoonallisuushäiriödiagnoosia, koska kasvu on vielä kesken. Sen sijaan tutkitaan, miten nuoren mieli on rakentunut ja miten läheiset ihmissuhteet voivat olla avuksi hyvän kasvun polulla.

Aikuisen rakkaus hankalaankin nuoreen ja kyky pohtia omaa osuuttaan tämän elämässä ovat suuri voimavara, joka kannattaa ottaa käyttöön. Voisittekin pohtia, mitä hyvää oikeastaan haluatte tyttärelle antaa tiukkuudella ja rangaistuksilla? Miltä toivotte niiden suojaavan lasta? Tajuaako tytär hyvät tarkoituksenne?

Jäin myös miettimään, millaisena tytär muistaa isänsä. Olisiko isässä kaikesta huolimatta jotakin mukavaa, jota tytär saattaisi kaipauksella muistella?

Suosittelen, että hakeudutte perheneuvolaan, nuorisoasemalle tai muuhun nuorten mielenterveyspalveluun. Jos lapsella epäillään psyykkisen kehityksen häiriötä, voidaan asiaa tutkia. Jos kasvatustavan muutos auttaisi, saatte siihen apua. Perheen on tärkeä saada vastauksia näin suuriin kysymyksiin.”

Meidän Perhe 12/2017

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Onnea satavuotias Suomi! Ja onnea suomalaiset – asiat ovat täällä melkoisen hyvin.

1. Suomi on maailman lukutaitoisin maa

Tämä selviää yhdysvaltalaisen Connecticutin yliopiston tutkimuksesta. Tutkimuksessa mitattiin muun muassa sitä, millaiset mahdollisuudet jokaisessa maassa on lukea, esimerkiksi kirjastojen ja sanomalehtien saatavuuden kannalta. 

2. Suomen peruskoulutus on maailman parasta

Maailman talousfoorumin tutkimuksessa verrattiin eri maiden kilpailukykyä ja talouskasvua erilaisten asteikkojen avulla. Yksi vertailukohteista oli peruskoulutus, ja Suomi sai tästä maailman parhaat pisteet.

3. Suomi on maailman turvallisin maa

136 maata käsittävä maailman talousfoorumin matkailuaiheinen tutkimus vertaili muun muassa eri maiden matkustusturvallisuutta. Ja kyllä, Suomi sai täydet pisteet!

4. Suomessa syödään Euroopan puhtainta ruokaa

Euroopan elintarvikeviraston tutkimuksessa selvisi, että suomalaisessa ruuassa on vähiten jäänteitä ihmiselle vaarallisista aineista.

5. Suomalaisilla on eniten henkilökohtaista vapautta

Tämä selviää maailman sosiaalisen kehityksen indeksistä, jossa Suomi oli ykkönen muun muassa erilaisten uskontojen hyväksymisessä ja ilmaisunvapaudessa. 

6. Äitiyskuolleisuus on Suomessa alhaisin koko maailmassa

Katso vaikka WHO:n uudesta tutkimuksesta.

7. Isien ja poikien väliset suhteet Euroopan parhaita

Maailman terveysjärjestö on myös selvittänyt vuoden 2016 koululaistutkimuksessaan, että kaikista 42 vertailuun osallistuneesta maasta isät ja pojat ovat Suomessa läheisimpiä. Tutkimuksen mukaan teinipoikien on helppu puhua omista asioistaan myös isälle.

8. Suomi on maailman toiseksi paras maa olla tyttö

Kansainvälisen Pelastakaa lapset -järjestön tekemässä tutkimuksessa mitattiin tyttöjen mahdollisuuksia eri maissa. Tutkimus selvitti muun muassa tytöille järjestettyä seksuaali- ja terveysneuvontaa sekä lapsiavioliittojen määrää. Suomen tytöillä oli maailman toiseksi parhaat oltavat, heti naapurimme Ruotsin jälkeen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.