Nuoren alkoholikokeilua ei kannata painaa villaisella muttei myöskään rankaista siitä, Marko Kailasmaa sanoo.

Raittiuden ystävät ry:n toiminnanjohtaja Marko Kailasmaa neuvoo vanhemmille, miten he voivat rohkaista lapsiaan elämään ilman päihteitä, kuten alkoholia.

1. Ole aikuinen: näytä päihteetöntä esimerkkiä.

"Päihtynyt vanhempi pilaa lapsen loman, viikonlopun tai tavallisen arki-illan. Vaikka alkoholia nauttineella aikuisella itsellään olisi hauskaa, lapsen kokemus voi olla aivan toinen.

Vanhemman ei tarvitse olla tukevasti humalassa – riittää, että lapsi kokee olonsa turvattomaksi hänen seurassaan."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Välitä nuoresta: älä välitä alkoholia.

"Älä osta nuorille kaupasta alkoholia, mutta älä anna myöskään lapsesi maistaa aikuisille kotiin hankittuja alkoholijuomia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maistattaminen on lain vastaista eikä se opeta nuorelle niin sanottua alkoholin kohtuukäyttöä."

3. Keskustele lapsen kanssa päihteiden käytön riskeistä ajoissa.

"Alkoholin käytön haitoista kannattaa keskustella jo alaikäisen lapsen kanssa, jos asia askarruttaa häntä.

Lapsen kanssa voi pohtia: Miksi esimerkiksi kadulla oleva humalainen käyttäytyi oudosti? Onko alkoholin käyttö terveellistä? Miksi ihmiset juovat alkoholia?

Kun keskusteluyhteys on avattu, asiaan on helpompi palata myöhemmin."

4. Ole läsnä ja nuoren tukena. Älä jätä nuorta yksin vastuuseen.

"Kun nuori on pois kotoa kavereidensa kanssa, vanhempien kasvatustyön tulos punnitaan: käyttäytyykö hän yhdessä sovittujen sääntöjen mukaan vai noudattaako monen kaverin esimerkkiä ja juo prosenttijuomia?

Jos nuori käyttää tilanteen väärin ja aloittaa päihteidenkäytön, vanhempien pitää ottaa kasvatustyössään uusi vastuullisempi ote.

Nuoren alkoholikokeilua ei kannata painaa villaisella muttei myöskään aina rankaista siitä.

Vanhemman on hyvä viestittää lapselle: 'Mitään lopullista ei välttämättä ole tapahtunut. Rakastan sinua, vaikka tämä ei ollutkaan sinun elämäsi kannalta hyvä juttu.'

Jos nuori haluaa viettää aikaa kaveriporukassa, jossa käytetään alkoholia, vanhemman kannattaa sopia hänen kanssaan säännöistä. Nuori voi  esimerkiksi olla muiden seurassa hetken, mutta palata sitten kotiin."

5. Kannusta nuoria iloiseen yhdessäoloon ilman päihteitä.

"Näytä nuorelle, että asioita voi juhlistaa ilman alkoholia. Valmistakaa hyvää ruokaa, kattakaa pöytä kauniisti ja nauttikaa toistenne seurasta.

Vanhemmat ja isovanhemmat voivat myös muistella omaa nuoruuttaan ja kertoa, miten heidän kotonaan juhlittiin merkkipäiviä.

Tässä punnitaan myös vanhemman aikuisuus: elääkö hän kuten lapselleen opettaa? Pitääkö hänen itsensä kaivaa juhlahetkinä pullo esille vai löytyykö juhlatunnelma jostain muualta?"

Lue lisää

Puhu alkoholista nuoren kanssa

Raitistunut Teemu Suominen: "Lopetin juomisen poikani takia"

Lasillisen jälkeen näytät paremmalta, kaksi on jo liikaa

Vierailija

Well... Aloitusartikkeli on mielestäni vääristävä ja vanhempia syyllistävä! Ja ajattelen: "Jos noita neuvoja seuraa voi mennä ojasta allikkoon..."

Kun tyttäreni (nyt 37 v.) oli teini-ikänen annoin hänen maistaa esim. lasillisen viiniä juhlissa. Kun hän oli 17-18 v. ostin hänelle pullon kuoharia uutena vuotena ja vappuna.

 

Puhuin tyttärelleni monet, monet kerrat juomisesta, neuvoen: "Älä juo niin, että sekoilet. Tai sammut." - Suhtautumiseni myötä hän uskalsi kertoa myös niistä parista kerrasta, kun sekoili.

 

Hyvin pian tyttärestäni kasvoi aikuinen, joka juo harvoin ja silloinkin kohtuudella!

 

Oi, hitsi! Ihan tuohduin tämän aiheen aloituksesta... Olen tehnyt aika lailla eri tavalla kuin siinä neu-vo-taan...

Varmaan tapani toimia tyttäreni suhteen ei sovi kaikille teini-ikäisille. Meillä se toimi paremmin kuin joidenkin hänen kaveriensa perheiden 0-toleranssisysteemillä.

 

Yksi tarina vielä: Vuonna 1996, kun Suomi voitti kultaa jääkiekon MM-kisoissa, luonani oli 7 teini-ikäistä. Joimme kaikki keskikaljaa. Kun kulta oli voitettu, nuoret lähtivät baanalle. Menivät erääseen pubiin, jossa tarjottiin kaljaa alaikäisille... Seuraavana aamuna tyttäreni kertoi, että hänen kaverinsa olivat sanoneet: "Sulla on mahtava mutsi! Me kaikki juotiin kaljaa (eikä sun äiti tuominnut :0). Ja sun äiti huusi eniten, kun Suomi sai maalin!"

Kaikista noista nuorista tuli kohtuullisia alkoholinkäyttäjiä!

 

Kaikki/lähes kaikki teini-ikäset haluvat kokeilla alkoholia eri tavoin. Jos ottaa 0-toleranssisuhtautumisen, voi mennä aika lailla pieleen...

 

Nyt minä neuvon :0):

* Puhu nuoren kanssa yleisesti alkoholista.

* Kysy mitä mieltä hän on alkoholin juomisesta (esittämättä omia mielipiteitäsi siitä).

* Kerro mitä pahaa liika juominen voi saada aikaan.

* Puhukaa jo varhain lapsenne kanssa alkoholista (esittämättä hyvin voimakkaita mielipiteitänne siitä).

 

Minä olen vuosien varrella jutellut tyttäreni kanssa monet kerrat alkoholista (lapsesta nykypäivään asti).

 

Kohtuullisin kesäaamutervisin.  RH

 

 

 

 

 

Vierailija

No kyllä tuolla keinolla on suuri riski saada juuri alkoholisti lapsestaan. Kun vältellään aihetta ja piilotellaan totuutta ja normaaliutta esitetään kamalana.. Terve suhtutuminen ei ole absolutisti vaan keskiarvoa vähemmän omat rajat tunteva juova.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla