Lapset ovat erilaisia: toinen osaa ottaa pienestä pitäen muut huomioon, toiselle se on vaikeampaa.

Huffingtonpost.com listaa kolme tärkeintä arkista keinoa, joiden avulla voit opettaa lapsellesi myötätuntoa.

1. Ole läsnä

Lapsi tuntee olonsa turvalliseksi, kun vanhemmat ovat hänen elämässään läsnä ja ottavat hänen tarpeensa huomioon.

Esimerkiksi jatkuvasti kännykkää räpeltävä vanhempi voi olla fyysisesti lähellä lasta, mutta henkisesti hän on kaukana. Kun vanhempi laittaa tekniset vempaimet syrjään, hän opettaa lapselle niiden käytön sääntöjä. Hän myös viestittää: ”Olet nyt tärkeämpi kuin mikään muu.”

2. Kohtele muita kunnioittavasti

Pienet lapset jäljittelevät läheisten ihmistensä käyttäytymistä ja poimivat siitä esimerkkejä hyvässä ja pahassa. Mikäli toivot, että lapsestasi kasvaa myötätuntoinen, näytä hänelle esimerkkiä myötätuntoisesta käyttäytymisestä.

Kohtele muita ihmisiä kunnioittavasti – näin lapsesi oppii, että he ovat tärkeitä ja heitä kannattaa kohdella arvostavasti.

Kohtele kunnioittavasti myös omaa lastasi. Kunnioitus tulee parhaiten esille pienissä, arkipäivän asioissa: anna hänelle ennakkovaroitus ennen kivojen leikkien lopettamista tai ota hänet mukaan päiväohjelmanne suunnitteluun.

3. Harjoitelkaa yhdessä

Hyvät käytöstavat. Arkipäivä tarjoaa lukuisia tilanteita, joissa lapselle voi opettaa hyviä käytöstapoja ja muiden kunnioittamista. Opeta lastasi sanomaan kaupan kassalle tai kirjastovirkailijalle ”Kiitos” ja pyytämään ravintolassa kohteliaasti juomaa: ”Saisinko mehua?”

Kärsivällisyys. Vaikkei kärsivällisenä pysytteleminen ole aina helppoa vanhemmallekaan, sitä kannattaa kuitenkin tavoitella. Lapsi nimittäin ottaa tässäkin asiassa vanhemmaltaan oppia.

Esimerkiksi taaperot harjoittelevat jatkuvasti sitä, miten toisten ihmisten kanssa toimitaan ja testaavat samalla rajojaan. Yritä siis olla taaperosi kanssa kärsivällinen ja johdonmukainen ja puutu lapsen käytökseen, jos se ylittää sopivuuden rajat. Kerro, miksi kiellät lasta: ”Kaveria ei kannata lyödä, koska häntä sattuu."

Vastuutunto. Kun otat lapset mukaan arjen askareisiin, he oppivat kantamaan vastuuta ja ottamaan muut huomioon. Pienetkin lapset voi pyytää avuksi sukkien lajitteluun tai lelujen keräämiseen, isommille lapsille voi tehdä jo päivä- tai viikkokohtaisia tehtävälistoja. Samalla lapsi saa kokemuksen: minunkin panokseni on tässä perheessä tärkeä.

Lue lisää

Miksi lapsi puhuu rumasti? Janna vastaa

Kasvatatko lapsesta materialistia?

Onko sinulla lempilapsi? Tasapuolisuus ei välttämättä ole helppoa