Lukija kysyy

Kuusivuotiaalla tyttärelläni on eläväinen mielikuvitus, johon hän helposti uppoaa. Ihailen hänen rikasta sisäistä maailmaansa, mutta hänen viipyilynsä muissa maailmoissa on pulma viisihenkisen perheemme arjessa.

Etenkin aamut ja illat ovat hankalia, kun pitäisi saada syötyä ja vaatteet vaihdettua. Annan hänelle selkeitä ohjeita: pue nämä päällesi nyt. Usein vielä viiden minuutin kuluttua hän istuu ajatuksiinsa uppoutuneena.

Valitettavan usein tilanne menee niin, että hikeennyn ja päädyn hoputtamaan häntä tuskastuneena. Tämä surettaa minua, sillä keskimmäisenä lapsena hän potee muutenkin huonommuutta. Isosisko osaa kaiken ja pikkusisko on perheen pallero. Pikkusiskon syntymä oli lapselle epämieluisa elämänmuutos. Hän haluaisi olla pienin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tilannetta kärjistää se, että olen itse luonteeltani rivakka. Haluaisin silti herkän lapseni tietävän, että hän on ihana juuri sellaisena kuin on. Miten voisin auttaa lastani keskittymään myönteisellä tavalla?

Taiteilijasielun äiti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Janna vastaa

Lasta ei pitäisi arvioida kalenteri-iän perusteella. Joku on kuusivuotiaana palvottu iltatähti, toinen taas vastuullinen esikoinen.

Hajamielisyyttä on monenlaista – ovatko päiväkodin aikuisetkin huolissaan? Joskus voi olla syytä pyytää erityislastentarhanopettajaa tai neuvolapsykologia havainnoimaan lasta päiväkodissa.

Jos kyse on sinun ja lapsesi välisistä eroista, omasta hermostumisestasi ja lapsen paikasta sisarussarjassa, ehdotan avuksi täyskäännöstä perheessä.

Juttele ensin lapsen kanssa. Jääkö hän mielestään liian vähälle huomiolle? Kysy myös, ketä hänestä perheessä suositaan ja miksi. Jos juttutuokio vahvistaa epäilysi oikeiksi, julistat tilanteen nyt muuttuvan. Nyt alkaa ”keskimmäisen huomioviikot”.

Tehkää suuri numero siitä, miten muut saavat nyt odottaa. Anna ihan höpsösti pienimmälle ohje pukea itse sukkansa sillä välin. Nyt ei ole sinun vuorosi, vaan keskimmäisen!

Kinastelkaa leikkimielisesti vanhempien kesken, kumpi saa hoitaa ihanaa keskimmäistä.

Ohjeeni voi tuntua epäreilulta pienintä tai vanhinta kohtaan, mutta monilapsisessa perheessä rooleja kannattaa sekoittaa ja suunnata huomiota vuorollaan kullekin.

Joudut elämään rivakkuutesi ja hikeentymisesi kanssa jatkossakin. Lapsen itsetuntoa voit suojella muistamalla olevasi itsekin mahtavan ihanan höhlä juuri sellaisena kuin olet. Kerro se lapsellekin: ”Miten mä taas tässä hikeennyn. Taitaa olla äidin hikiviikot”.

Silloin lapselle ei jää kuvaa, että hän tai sinä olisitte vääränlaisia. Teitä on kaksi rakasta ihmistä arkisessa konfliktissa.

Lastenpsykiatri Janna Rantala vastaa lukijoiden kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi meidanperhe@sanoma.com otsikolla ”Janna vastaa”.

Muita Jannan vastauksia meidanperhe.fi/jannavastaa

Lue lisää

Äidin kysymys: Miten saan 5-vuotiaan vessakäynnit sujumaan?

Äidin kysymys: Miksi lapsi haluaa nakuilla?

Äiti murehtii: Energinen lapsi koetaan häiritsevänä

Sisältö jatkuu mainoksen alla